Διαχείριση του Στρες: Εφαρμόζοντας το Νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας

Συντάκτης: Saky Koulibaly

οδηγούμενοι στον πόνο.

Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο, μην πιέζετε τίποτα

Αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο δε σημαίνει χάνω τον εαυτό μου.

Σύμφωνα με το νόμο της ελάχιστης προσπάθειας για τη διαχείριση του στρες, μπορεί κάποιος ν’ ακολουθήσει τις εξής τακτικές:

  • Ενδέχεται να επενδύετε υπερβολικά πολύ χρόνο και προσπάθεια για την κατάκτηση στόχων και για χάρη ανθρώπων που δεν προσφέρουν τίποτα στη ζωή σας. Ορισμένες φορές μάλιστα είναι πιθανόν, αντί τα παραπάνω να σας προσφέρουν ευφορία, να σάς επιβαρύνουν με ανησυχία. Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε πράγματα που αξίζουν το χρόνο και τον κόπο σας.
  • Ενδέχεται, επίσης να προσηλώνεστε στην επίτευξη ορισμένων στόχων στην ζωή σας πάση θυσία, οι οποίοι μόνον σας εξαντλούν.

Φερ’ επείν, εργάζεστε εντατικά για μία προαγωγή ή προκειμένου να κερδίσετε τη συμπάθεια των άλλων. Επενδύετε χρόνο, κίνητρα, ακόμη και την υγεία σας για την εκπλήρωση στόχων ακατάλληλων για εσάς, μία διαδικασία που καταλήγει να σάς αγχώνει περισσότερο.

Θέστε στόχους οι οποίοι θα σας κάνουν ευτυχισμένους σε βάθος χρόνου.

Όποια μορφή και αν έχει η πραγματικότητα για τον καθένα, η βέλτιστη επιλογή είναι πάντα ν’ αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο. Για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στην κατανόηση της ιδέας αυτής, προτείνεται να παρακολουθήσει το υλικό από τα σεμινάρια του Mihaly Csikszntmihalyi: “Flow: The Psychology of Optimal Experience” (απόδοση: «φυσική ροή: η ψυχολογία της καλύτερης εμπειρίας»).

Στη ζωή μην πιέζετε τίποτα.

Παραμερίστε τις αιτίες του πόνου και αναζητήστε την έμπνευση, αποδεχόμενοι τα όσα συμβαίνουν, πάντοτε σε επαφή με τον εαυτό σας. Επενδύστε την ενέργειά σας σε μία παραγωγικότητα άλλης φύσης: εκείνης που σάς βοηθά να κατακτήσετε την ευημερία και την ικανοποίηση.

Αποδοχή: Θεμελιώδης Έκφανση του Νόμου της Ελάχιστης Προσπάθειας

Δεύτερο, κύριο σημείο στο νόμο της ελάχιστης προσπάθειας για τη διαχείριση του στρες αποτελεί η αποδοχή. Ένας τρόπος μετριασμού της πίεσης, της ανησυχίας, της έντασης και του άγχους είναι μέσα από την αποδοχή όσων δε μπορούν ν’ αλλάξουν.

Στην καθημερινή μας ζωή συμμετέχουμε σ’ ένα πλήθος περιστατικών: γεγονότα, δυναμικές τάσεις, άνθρωποι με τους οποίους δε συμβαδίζουμε ούτε συμφωνούμε.

Σκεφθείτε ότι δεν υπόκεινται τα πάντα στον έλεγχό σας και αναγνωρίστε ότι πάντοτε θα υπάρχουν σταθερά βήματα προς τη βελτίωση και την εξισορρόπηση. Κάνοντας το βήμα θα βρείτε την ηρεμία.

Να θυμάστε πάντα ωστόσο, ότι η αποδοχή δεν ισούται με την παραίτηση. Η αποδοχή είναι η πραγματική συνειδητοποίηση της ύπαρξης αντιλήψεων διαφορετικών από τις προσωπικές μας. Συνεπώς, είναι καλύτερο ν’ αποδεχτείτε τα γεγονότα, εξακολουθώντας να επενδύετε στον εαυτό σας. Μάθετε λοιπόν να συνυπάρχετε με την ασυμφωνία μεταξύ πράξεων, αξιών και φιλοδοξιών μέσα σας.

Είστε ο Μοναδικός Υπεύθυνος για τη Ζωή σας

Μαθαίνοντας ν’ αποδέχεστε τις καταστάσεις ως έχουν, θα ξετυλιχθεί μπροστά σας μία νέα αποκάλυψη: ότι είστε ο μοναδικός υπεύθυνος της ζωής σας. Άπαξ και συνειδητοποιήσετε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ελευθερία επιλογής της πορείας της ζωής του, του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του, θα κατανοήσετε ότι και εσείς έχετε την ίδια δύναμη.

Είναι ωστόσο μία δύναμη που αξιώνει τεράστια ευθύνη.

Έχετε απεριόριστο δικαίωμα στο να διάγετε τη ζωή που σάς ευχαριστεί.

Είστε λοιπόν ελεύθεροι ν’ απομακρυνθείτε απ’ ό,τι δεν σάς προσδιορίζει, από τα πράγματα που δεν σας ικανοποιούν ή απ’ όσα σάς κάνουν να υποφέρετε. Επιπλέον, είστε υπεύθυνος για κάθε μία επιλογή που κάνετε κατά τη διαδικασία αυτή.

Ως εκ τούτου, είναι πλέον μάταιο να παραπονιέστε ή να καθιστάτε υπεύθυνους τους άλλους για όσα σάς συμβαίνουν, αφού μόνο εσείς ορίζετε τη μοίρα σας. Αναλογιστείτε λοιπόν και προσπαθήστε ν’ αξιοποιήσετε το νόμο της ελάχιστης προσπάθειας ώστε να διαχειριστείτε το στρες της καθημερινότητας.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για τη διαχείριση του στρες, μπορείτε να κλείσετε ατομικές συνεδρίες coaching με τη Σύμβουλο Προσωπικής Ανάπτυξης Εύη Ξυραφά.  Γίνεται και τηλεφωνικά ή μέσω skype. Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2106128281 και 6974781051 ή στο e-mail: info@believeinyou.gr.

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Skype: evi_xyrafa

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο: https://exploringyourmind.com/use-the-law-of-least-effort-to-manage-stress/

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.