Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων σε 3 βήματα

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

UPDATED

Το να μπορούμε να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής, που ίσως όλοι θα θέλαμε να κατέχουμε. Αν δεν έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, τότε μπορούν να σε κυριεύσουν, να σε καταβάλλουν, να σε οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις, παρορμητικές συμπεριφορές, απρόβλεπτες ή επικίνδυνες αντιδράσεις.

Γενικά το να αφήνουμε τα συναισθήματά μας ανεξέλεγκτα αποδεικνύει ότι οι ίδιοι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο το να αναπτύξουμε συναισθηματική νοημοσύνη είναι απολύτως εφικτό σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να το αποφασίσουμε.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα που κρύβεται πίσω από τη διαχείριση των συναισθημάτων μας και μιλάμε για την ενδοπροσωπική νοημοσύνη.

Τα βήματα της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι τρία και είναι :

Αναγνωρίζω-Κατανοώ-Διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου (ενδοπροσωπική νοημοσύνη)

και τα βήματα υλοποιούνται γραμμικά, δηλαδή το ένα ακολουθεί το άλλο. Στο παρόν άρθρο θα τα εξηγήσω με τρεις άλλες λέξεις:

– Εντοπίζω

– Ξεκαθαρίζω

– Αποφασίζω

Εντοπίζω σημαίνει βρίσκω τι συναίσθημα νιώθω. Ρωτάω τον εαυτό μου τη δεδομένη στιγμή, εκεί που βρίσκομαι, τι συναίσθημα βιώνω. Εδώ βέβαια θέλει να γνωρίζουμε λεξιλόγιο συναισθημάτων για να βρούμε το σωστό συναίσθημα, π.χ. αγωνία, αγανάκτηση, χαρά, προσμονή, προδοσία, αδικία, ματαίωση κ.λ.π.

Ξεκαθαρίζω σημαίνει κάνω ερωτήσεις στον εαυτό μου ώστε να καταλάβω γιατί βιώνω αυτό το συναίσθημα. Βρίσκω δηλαδή την αιτία. Και επειδή τα συναισθήματα προκαλούνται συνήθως από σκέψεις και όχι από τα γεγονότα αυτά καθαυτά, ρωτάω ποια είναι η ερμηνεία μου για το γεγονός. Ποια σκέψη μου για ένα γεγονός που βιώνω ή ένα ερέθισμα που δέχτηκα είναι που μου προκάλεσε το αντίστοιχο συναίσθημα.

Επόμενο ενδιάμεσο βήμα στο ξεκαθαρίζω, είναι να ρωτήσω τον εαυτό μου αν στέκει αντικειμενικά η σκέψη μου, δηλαδή αν μπορώ να την αποδείξω. Π.χ. αν κάποιος μου κάνει αρνητική κριτική και νιώσω προσβεβλημένος, είναι γιατί ασυνείδητα σκέφτηκα ότι θέλει να με προσβάλλει. Αυτή η σκέψη όμως δεν στέκει αντικειμενικά, γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις προθέσεις ενός άλλου. Υποθέσεις μπορώ μόνο να κάνω, αλλά αυτό δεν στέκει αντικειμενικά. Η υπόθεση δεν είναι γεγονός!!! Είναι η υποκειμενική δική μου ερμηνεία.

Αν δεν στέκει, τότε αντικαθιστώντας τη σκέψη μου θα αλλάξει και το συναίσθημα. Π.χ. αν σκεφτώ ότι κάποιος μου κάνει αρνητική κριτική γιατί θέλει να με βοηθήσει να αναπτυχθώ ή να βελτιωθώ, τότε θα νιώσω χαλαρότητα, πιθανώς κολακευμένος ή θα νιώσω ευγνωμοσύνη.

Άλλη σκέψη ισούται με άλλο συναίσθημα. Άρα τρίτο βήμα- Αποφασίζω να αλλάξω τη σκέψη μου και την αντικαθιστώ επιτόπου.

Σε αντίθετο σενάριο όπου ισχύει η σκέψη μου αντικειμενικά, τότε η αλλαγή της σκέψης δεν θα μου φέρει αποτέλεσμα. Εδώ θέλει αλλαγή δράσης. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα βιώνει απόγνωση γιατί υφίσταται σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση από τον άντρα της, αυτό είναι ένα γεγονός. Δεν θα αλλάξει το συναίσθημα, αλλάζοντας τη σκέψη. Εδώ θέλει αλλαγή περιβάλλοντος, θέλει αλλαγή συμπεριφοράς, κοινώς θέλει πράξεις. Επομένως εδώ το Αποφασίζω σημαίνει αλλαγή συμπεριφοράς, δηλαδή τρόπου δράσης και όχι τρόπου σκέψης.

Αν κάποιος βιώνει άγχος γιατί χρωστάει λεφτά τότε πρέπει να βρεί λύσεις για να μαζέψει χρήματα και να ξεχρεώσει, ώστε να μειωθεί το άγχος του. Καμία αλλαγή σκέψης δεν θα τον ανακουφίσει μόνιμα από το άγχος, αν δεν βρεί λύση ως προς την αιτία του προβλήματος.

Επομένως η διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων συνοψίζεται σε 3 βήματα που είναι: Εντοπίζω, Ξεκαθαρίζω, Αποφασίζω και είναι πολύ απλά στην εφαρμογή τους. Ωστόσο και τα τρία απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και γνώση και τελικά διάθεση για αλλαγή. Είστε έτοιμοι λοιπόν να ξεκινήσετε να αφιερώσετε τον χρόνο;

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…