Διαχείριση άγχους σε 4 απλά βήματα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Έχετε πρόβλημα με την διαχείριση άγχους; Διαχειριστείτε το άγχος απλά και εύκολα, μέσα από τις συμβουλές της Εύης Ξυραφά.

Το άγχος είναι σίγουρα μια μάστιγα της εποχής μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί, ανθρώπινες σχέσεις, οι εργασία μας και πολλά άλλα μας δημιουργούν μεγάλο βάρος στην καθημερινότητα μας και μας δημιουργούν άγχος.

Ή μήπως και όχι; Μπορούμε να ελέγξουμε το άγχος μας; Ασκούμε εμείς επίδραση στο άγχος και αν ναι, ποιοί είναι αυτοί οι μηχανισμοί που μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό;

Οι απαντήσεις δόθηκαν στο σεμινάριο του Believe in You, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, με θέμα “Νικάω το άγχος” και εισηγήτρια την Εύη Ξυραφά, Σύμβουλο Προσωπικής Ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συγγραφέα.

Τι είναι το άγχος;

Από τα πρώτα πράγματα που αναλύθηκαν στο συγκεκριμένο σεμινάριο είναι το τι είναι το άγχος. Εξάλλου δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα αν δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. 

Το άγχος λοιπόν, είναι ένα τρόπος άμυνας του οργανισμού μας που μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Δεν είναι φόβος, γιατί ο φόβος έχει να κάνει με κάτι μελλοντικό που υποπτευόμαστε ότι θα συμβεί.

Το άγχος ιστορικά και στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, αποτέλεσε εργαλείο επιβίωσης σε δύσκολες καταστάσεις καθώς τον προετοίμαζε νοητικά και σωματικά για μια τωρινή, υπάρχουσα απειλή.

Τι το προκαλεί;

Οι δικές μας σκέψεις έχουν επίδραση πάνω στο άγχος ή μάλλον είναι η γενεσιουργός του αιτία. Αυτό σημαίνει ότι μια και μόνο αγχωτική σκέψη αρκεί, για να πυροδοτήσει μια έκρηξη άγχους στον οργανισμό μας.

Επίσης οι αγχωτικές σκέψεις γεννούν και άλλες αγχωτικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα (όπως αρνητισμός, κακή διάθεση, λύπη, απογοήτευση), δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο διαιώνισης του συγκεκριμένου φαινομένου και μονιμοποίησής του ως κατάστασης με ολέθριες συνέπειες στην ανθρώπινη ψυχολογία. Στην ουσία όμως αυτό το οποίο πραγματικά δημιουργεί αυτό το αρνητικό συναίσθημα είναι οι δικές μας σκέψεις και η δική μας αντιμετώπιση.

Ποιες είναι οι συνέπειές του; Γιατί να μην αγχώνομαι;

Υπάρχουν δυο είδη άγχους. Το παραγωγικό και το μη παραγωγικό. Το παραγωγικό άγχος μας ωθεί να κάνουμε πράγματα και να είμαστε δραστήριοι και αποτελεσματικοί. Το μη παραγωγικό μας παραλύει, μας αποδυναμώνει και μας κάνει να μην σκεπτόμαστε ορθολογικά και με τον σωστό τρόπο, αλλά μας βάζει σε μια κατάσταση πανικού. 

Δείτε την εκπομπή στο You Tube με τίτλο “Πώς το άγχος θολώνει την κρίση μου;”, που εξηγεί η Εύη Ξυραφά γιατί και πώς το άγχος δεν μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε καθαρά και άρα να λύνουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Επίσης μας στερεί όμορφες στιγμές και όμορφα συναισθήματα, τη στιγμή που μπορούμε να αναλωθούμε σε κάτι πιο ευχάριστο. Ακόμα το άγχος πηγαίνει μαζί με  την έλλειψη αυτοπεποίθησης και κάνουν ένα “εκρηκτικό δίδυμο”.

Πως αντιμετωπίζεται;                                                 

Το άγχος είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του. Έχουμε τη νοητική δύναμη στην πρώτη αρνητική σκέψη να θωρακιστούμε κάνοντας μια θετική σκέψη. Στην πρώτη αμφιβολία να απαντήσουμε με αυτοπεποίθηση.

Έτσι λοιπόν τα 4 βήματα είναι:

– να εκτιμήσουμε αρχικά το πρόβλημα που έχουμε,

– να καταλάβουμε αν όντως είναι άγχος αυτό που νιώθουμε και όχι φόβος,

– να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις από το νου μας και

– να δράσουμε σχετικά με το πρόβλημα και εν τέλει να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση.

Επίσης είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με ευχάριστες εικόνες και νέα και να θέτουμε στόχους ξεκάθαρους και πραγματοποιήσιμους. Ακόμα και ο τρόπος που μιλάμε και εκφραζόμαστε για εμάς ή τους γύρω μας, παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε να καταλάβουμε το πρόβλημά μας. 

Συνεπώς από τα παραπάνω συνειδητοποιούμε ότι η δύναμη του να αλλάξουμε την αντίδρασή μας στα αρνητικά ερεθίσματα του εξωτερικού μας περιβάλλοντος, είναι μέσα μας.

Παρ’όλο που υπάρχουν παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε, ο μοναδικός στον οποίο έχουμε καθοριστική επίδραση είναι ο εαυτός μας και αυτόν πρέπει να θωρακίσουμε, ζώντας στο σήμερα και όχι αναπολώντας το παρελθόν ή προσπαθώντας να προβλέψουμε το μέλλον.

 Όσον αφορά  το ραντεβού μας με την Εύη Ξυραφά,  εκπαιδεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου «Θέλω-Μπορώ-Πιστεύω, τα τρία κλειδιά της ζωής»,  ανανεώνεται για την Τετάρτη18/10/2022 στο 2ο σεμινάριο του κύκλου του Οκτωβρίου, με θέμα τη Διαχείριση του φόβου.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ:

https://www.believeinyou.gr/agxos_fovos_thumos_okt22

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.