Η διαχείριση του άγχους, οι έφηβοι και οι πανελλαδικές

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου

Οι ενδοσχολικές εξετάσεις των Λυκείων ολοκληρώνονται σταδιακά και οι μαθητές της Γ’ τάξης που έχουν επιλέξει να είναι και υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ πλησιάζουν προς την τελική ευθεία των εξετάσεων.

Οι περισσότεροι έχουν επίγνωση μέσα από τον τρόπο που έχουν ασχοληθεί με τις Πανελλαδικές για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν και «παλεύουν» καθημερινά με τις σημειώσεις, τα βιβλία τους, τα μαθησιακά τους ερωτήματα και κυρίως με το άγχος που τους σφίγγει.

Παράλληλα, όλη την πίεση αυτή την υφίσταται το οικογενειακό κυρίως περιβάλλον και τις περισσότερες φορές την «επιστρέφει» στα παιδιά –εν αγνοία του-με τον δικό του τρόπο.

Ούτως ή άλλως ζούμε στην εποχή των μεγάλων οικονομικών ανακατατάξεων, της αμφιβολίας και του άγχους για το μέλλον, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που συμβαίνει. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι και οι έφηβοι-υποψήφιοι έχουν λάβει τα αντίστοιχα μηνύματα και έχουν επιφορτίσει με αυτά τον ψυχισμό τους.

Αυτό που κυρίως αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν καλά όσοι εμπλέκονται με τους υποψηφίους αυτή την εποχή, είναι η ανάγκη τους να υποστηριχτούν ψυχολογικά ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πώς μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτό:

1. Η οικογένεια είναι καλό να μην αλλάζει την καθημερινότητά της, επειδή το παιδί διαβάζει. Αρκετοί γονείς “φυγαδεύουν” τα μικρότερα αδέρφια σε φίλους και παππούδες, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του υποψηφίου. Αυτό δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο στα παιδιά τους, από το να αυξάνει την αγωνία τους να ανταποκριθούν με επιτυχία μπροστά στην υποχρέωση που έχουν.

2. Επίσης δεν είναι καλό το σπίτι να θυμίζει απομονωμένο ησυχαστήριο χωρίς θορύβους ή φασαρίες. Διότι όταν η καθημερινότητα χάνει τους ήχους της ακούγεται περισσότερο στο παιδί η εσωτερική φωνή του άγχους και της αγωνίας του.

3. Αρκετές μητέρες και γιαγιάδες πιέζουν τα παιδιά να καταναλώνουν υπερβολικό φαγητό ώστε αυτά να ανταπεξέλθουν το βάρος της προσπάθειας. Παράλληλα αρκετά παιδιά βρίσκουν ευκαιρία και μασουλούν διάφορα ανθυγιεινά σνακ, εξαιτίας του άγχους. Αυτή η συνήθεια με τη σειρά της, δεν προσφέρει στα ίδια παρά μόνο λίπος και όχι σωματική ανθεκτικότητα όπως φαντάζονται.

4. Η ηρεμία και η ισορροπία λοιπόν, μέσα στον οικογενειακό χώρο σε όλα τα επίπεδα προσφέρει στους μαθητές τον καλύτερο τρόπο ώστε να διαχειριστούν το άγχος τους.

5. Είναι επίσης λάθος να ρωτούν οι γονείς τα παιδιά τι κεφάλαιο διάβασαν ή πόσες σελίδες μελέτησαν, κατακρίνοντας το αν δεν έχουν καλύψει την επαρκή αριθμητικά ποσότητα σελίδων και κεφαλαίων. Το διάβασμα και η κατανόηση της γνώσης δεν είναι μετρήσιμα με αυτό τον τρόπο.

6. Αρκετές φορές το να ακούν τα παιδιά λίγη μουσική ή και να θέλουν να περπατήσουν με τους φίλους τους δεν είναι κακό, διότι με αυτό τον τρόπο έχουν καλύτερη ψυχολογία και απόδοση στη μελέτη τους.

7. Οι υπερβολικές ώρες σε φροντιστηριακά μαθήματα πλησιάζοντας προς τις εξετάσεις, δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο.

8. Καλό είναι να μην γίνονται στο σπίτι συζητήσεις για τις εξετάσεις, τη βαθμολογία, τα μόρια και τις βάσεις των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

9. Το να επιλέγει το παιδί τις δικές του μεθόδους αυτοσυγκέντρωσης που κάποιες φορές δεν είναι κατανοητές από τους γονείς, δεν είναι κακό.

Πιθανόν όλα αυτά να ακούγονται τετριμμένα, όμως όταν στους περισσότερους οι εξετάσεις συμβαίνουν για πρώτη φορά, έχουν τη σημασία τους.

Ψυχραιμία και φυσικά όσο και αν ακούγεται κουραστικό, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι το παν για το ταξίδι της ζωής, είναι μόνο η αρχή της περιπέτειάς της.

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.