Διαχείριση του τραυλισμού στην τάξη – Οδηγός για εκπαιδευτικούς – Μέρος Β’

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Σε συνέχεια του πρώτου μέρους, σε αυτό το άρθρο θα προχωρήσουμε στην επίλυση περισσότερων αποριών που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς να διαχειριστούν τις δυσρυθμίες των μαθητών με τραυλισμό.

  • Θα πρέπει να υπενθυμίζω στο παιδί να χρησιμοποιεί τις τεχνικές διαχείρισης του τραυλισμού του μέσα στην τάξη;

Το πιο ασφαλές θα ήταν να μην το κάνετε αυτό, εκτός εάν το ίδιο το παιδί ή ο λογοθεραπευτής που το έχει αναλάβει σας προτρέψει ή ζητήσει να το κάνετε.

Τα παιδιά με τραυλισμό τα οποία παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα διδάσκονται διάφορες τεχνικές για να διαχειρίζονται τις δυσρυθμίες τους. Ωστόσο, η ικανότητα να τις χρησιμοποιούν σε διαφορετικές κοινωνικές περιστάσεις έξω από το περιβάλλον θεραπείας (π.χ. στο σχολείο ή σε ένα κατάστημα) χρειάζεται αρκετό χρόνο και προσπάθεια. Είναι δύσκολο για πολλά από τα παιδιά που έχουν τραυλισμό να «παρακολουθούν» την ομιλία τους σε όλες τις περιστάσεις.

  • Τι να κάνω εάν το παιδί έχει μία δύσκολη μέρα (όσον αφορά τις δυσρυθμίες);

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να συζητήσετε κατ’ ιδίαν με το παιδί και να επιτρέψετε σε εκείνο να σας κατατοπίσει σχετικά με το θέμα.

Κάθε παιδί με διαταραχές ροής χειρίζεται διαφορετικά τη δυσκολία του. Κάποια παιδιά θα προτιμούν να αντιμετωπίζονται από το δάσκαλο όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Από την άλλη, άλλα παιδιά θα ήθελαν από τον δάσκαλο να μειώσει τις «απαιτήσεις» του όσον αφορά τη λεκτική παραγωγή τις μέρες που δυσκολεύονται περισσότερο να χειριστούν τις δυσρυθμίες τους.

Παραδείγματος χάριν, τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας δεν θα έχουν θέμα με το να τους ζητηθεί από τον εκπαιδευτικό να διαβάσουν μία παράγραφο χωρίς να έχουν προθυμοποιηθεί τα ίδια, σηκώνοντας το χέρι τους. Τα παιδιά της δεύτερης κατηγορίας θα προτιμήσουν να σηκώσουν το χέρι τους εάν νιώθουν έτοιμα να διαβάσουν κάτι παρά να τους ζητηθεί ανάγνωση αυθόρμητα από το δάσκαλο. Μία άλλη τεχνική που μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους μαθητές είναι το να μοιράσετε το κείμενο στους μαθητές για ανάγνωση (π.χ. κάθε μαθητής να διαβάσει πέντε προτάσεις). Με αυτόν τον τρόπο και το παιδί είναι προετοιμασμένο, και μειώνεται ο ανταγωνισμός στην τάξη.

  • Πώς μπορώ να κάνω τις λεκτικές δραστηριότητες πιο εύκολες για το παιδί;

Δραστηριότητες όπως οι παρουσιάσεις ή τα ποιήματα στις σχολικές γιορτές είναι αναπόσπαστα κομμάτια τις εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, ο δάσκαλος καλείται να βοηθήσει το παιδί να τις διεκπεραιώσει στο βέλτιστο δυνατό βαθμό. Ορισμένοι παράγοντες στους οποίους ο δάσκαλος μπορεί να επέμβει είναι:

  • Σειρά: Ρωτήστε το παιδί πότε προτιμά να παρουσιάσει την εργασία του. Προτιμά να είναι πρώτο, δεύτερο, στη μέση, ή τελευταίο;
  • Εξάσκηση: Διερευνήστε τρόπους που βοηθούν το παιδί να εξασκηθεί και να νιώσει πιο άνετα μιλώντας. Σε αυτό βοηθά η επικοινωνία με τους γονείς και τον λογοθεραπευτή.
  • Κοινό: Συζητήστε με το παιδί πώς προτιμά να λαμβάνει τη βοήθειά σας για την αφήγησή του (μπροστά στην τάξη, μπροστά σε έναν φίλο, ιδιωτικά;)
  • Χρόνος: Ρωτήστε το παιδί εάν θεωρεί πώς η χρονομέτρηση θα το βοηθήσει ή θα το αποθαρρύνει περισσότερο

Διαχείριση του τραυλισμού στην τάξη – Οδηγός για εκπαιδευτικούς – Μέρος Β’

Τέλος, μην ξεχνάτε πώς το παιδί περνά ένα πολύ μεγάλο μέρος της μέρας του στο σχολείο. Οι δάσκαλοι μπορούν να παρέχουν στους λογοθεραπευτές των παιδιών με τραυλισμό πολύτιμες πληροφορίες, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη δόμηση του θεραπευτικού προγράμματος και των στόχων θεραπείας. Εάν γνωρίζετε πώς ο μαθητής σας παρακολουθεί ή πρόκειται να ξεκινήσει συνεδρίες λογοθεραπείας, μην παραλείψετε να έρθετε σε επικοινωνία με τον λογοθεραπευτή και να μοιραστείτε μαζί του τις παρατηρήσεις που έχετε κάνει για το παιδί, καθώς επίσης και να του εκφράσετε τις όποιες απορίες έχετε σχετικά με τον τραυλισμό και τη διαχείρισή του.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…