Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ενημέρωση για τον διαβήτη… σώζει ζωές! Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ο τεράστιος αριθμός των 346 εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως που πάσχουν από διαβήτη, αποκαλύπτουν ότι ο διαβήτης είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

Τρόποι πρόληψης κατά του διαβήτη

Η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή γυμναστική, η ζωή χωρίς τσιγάρο και η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους αποτελούν τη λύση του γρίφου για την αποφυγή ή την καθυστέρηση του διαβήτη. Γυμναστείτε με μέτριο ρυθμό 30 λεπτά καθημερινά και καταναλώστε 3-5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα ώστε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Σχετικά με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το 2004, εκτιμάται δυστυχώς, ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Οι τρείς τύποι του διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής της ινσουλίνης και απαιτεί την καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης. Η υπερβολική έκκριση ούρων, η ασυνήθιστη δίψα, συνεχής πείνα, η ξαφνική απώλεια βάρους και οι διαταραχές της όρασης και κόπωσης αποτελούν ορισμένα από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 2, τύπος που διαθέτει το 90% των διαβητικών, αφορά τη μη αποτελεσματική χρήση της παραγόμενης ινσουλίνης από το σώμα. Τα συμπτώματα ίσως είναι παρόμοια με αυτά του διαβήτη τύπου 1, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο έντονα. Τέλος είναι ο διαβήτης κύησης που χαρακτηρίζεται από την υπεργλυκαιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη διαγιγνώσκεται μέσω του προγεννητικού ελέγχου, κι όχι μέσω συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα που προκαλεί…

Ο διαβήτης είναι μια αρκετά «ύπουλη» νόσος, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια (οι αιτίες θανάτου του 50% των διαβητικών) και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό των ακρών εξαιτίας της νευροπάθειας που προκαλεί. Επιπλέον, δημιουργεί μεγάλες βλάβες στα μάτια και νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Διάγνωση και θεραπεία

Για μια γρήγορη διάγνωση, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Όπως είναι φυσικό, η θεραπεία του διαβήτη πραγματοποιείται μέσα από τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα αλλά και μέσα από την αποφυγή κάθε κινδύνου που μπορεί να «μπλοκάρει» τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον οι εξετάσεις όπως ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα αλλά και της αρτηριακής πίεσης και η φροντίδα των άκρων είναι ορισμένα στάδια που πρέπει να περνάει προληπτικά ο κάθε άνθρωπος αλλά και ο κάθε ασθενής. Όσον αφορά τη θεραπεία, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είτε παίρνουν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα είτε ινσουλίνη.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…