Διαβάζω για τους Άλλους

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Διαβάζω για τους ΆλλουςΠάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο.Μάλιστα, προβλέπεται ότι 32 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη θα λάβουν χώρα το 2020, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 12 εκατομμύρια το 2000. Τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν ή να γιατρευτούν. Η αντιμετώπιση της τύφλωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ποια είναι, όμως, η στάση της κοινωνίας απέναντι στην ευπαθή αυτή ομάδα; Εκκινώντας από την ιδέα ότι η σύμπραξη όλων φιλοδοξεί να καταστήσει φανερό ότι η αλληλοσυμπλήρωση και η αξιοποίηση των χαρισμάτων όλων επιφέρει μεγάλο όφελος στην κοινωνία, δίπλα μας ξεκινά να γίνεται κάτι σπουδαίο, μία πράξη να γίνουμε πιο ανθρώπινοι και να αλλάξει η κουλτούρα μας. Και μας θυμίζει ότι η ψυχή των ανθρώπων δεν διαφέρει με κανέναν τρόπο.

Το Διαβάζω για τους Άλλους αφορά μια μη κερδοσκοπική, εθελοντική ομάδα, η δράση της οποίας στοχεύει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες προκειμένου να ηχογραφήσουν βιβλία -για να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών- και να διαβάζουν ζωντανά λογοτεχνικά βιβλία σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Με σύνθημα για να μπορούνε όλοι να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας, το flowmagazine.gr συνάντησε την κα. Αργυρώ Σπυριδάκη, την εμπνεύστρια και δημιουργό της δράσης, η οποία μας μίλησε για το όραμα του Διαβάζω για τους Άλλους.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

«Λοιπόν… Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω… Κατάγομαι από τα Χανιά της Κρήτης, όπου και μεγάλωσα. Ανέβηκα στην Αθήνα στα 18 μου για σπουδές στη δημοσιογραφία και μετά συνέχισα σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μετά από πολλά χρόνια εργασίας στη δημοσιογραφία, αλλά και σε άλλες διοικητικές θέσεις, και αφού ολοκλήρωσα και το μεταπτυχιακό μου πάνω στην Πολιτική των Μεταφορών, αποφάσισα να επαναπροσδιορίσω την επαγγελματική μου πορεία και να ασχοληθώ με δράσεις πιο ανθρωποκεντρικές. Για τον λόγο αυτό σήμερα που έχω φτάσει πλέον στα 34 χρόνια μου, ασχολούμαι με τη γιόγκα και σπουδάζω life coaching, γράφω και κάνω μεταφράσεις. Και φυσικά οργανώνω και αναπτύσσω το εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους.»

Διαβάζω για τους ΆλλουςΠοιοι είναι οι πρωτεργάτες της ιδέας; Πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας και πότε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά;

«Η ιδέα εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2014. Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που είχα με τον φίλο μου τον Τεό ο οποίος είναι τυφλός. Μιλάγαμε λοιπόν για λογοτεχνικά βιβλία και συγκεκριμένα συζητάγαμε για τον Τζόναθαν Κόου και τα βιβλία του. Ο Τεό, λάτρης του συγκεκριμένου συγγραφέα, μου έλεγε ποια βιβλία του έχει διαβάσει όταν του πρότεινα να δανειστεί από την ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών το Το σπίτι του Ύπνου. Και μου απάντησε ότι δυστυχώς αυτό το βιβλίο δεν υπάρχει ηχογραφημένο και με κάλεσε να του το διαβάσω.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι οι διαθέσιμοι τίτλοι στη βιβλιοθήκη των τυφλών είναι συγκεκριμένοι και σχετικά περιορισμένοι σε σχέση με την πληθώρα των λογοτεχνικών βιβλίων που παράγονται και κυκλοφορούν ετησίως. Έως εκείνη τη στιγμή ζούσα με την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλα τα βιβλία παρέχονται με κάποιον μαγικό και αυτοματοποιημένο τρόπο και στην ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών συμπολιτών μας.

Τότε ήταν λοιπόν που πήρα την απόφαση να δημιουργήσω αυτή τη δυνατότητα για την ελληνική κοινωνία. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα δίκτυο εθελοντών οι οποίοι θα εμπλουτίσουν την ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών συμπολιτών μας.

Η πρώτη συνάντηση εθελοντών πραγματοποιήθηκε μόλις στις αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους και οι δράσεις ανάγνωσης μόλις ξεκίνησαν.»

Ποιοι είναι οι στόχοι της δράσης;

«Όπως είναι λογικό στόχος της δράσης μας είναι να ηχογραφούνται σε σταθερή ροή λογοτεχνικά βιβλία, όσο το δυνατόν περισσότερα, και από πολλές και διαφορετικές φωνές (γιατί είναι κουραστικό το να ακούει κάποιος πολλά βιβλία από το ίδιο άτομο) κάθε χρόνο, συστηματικά. Όπως καταλαβαίνετε θα ήταν όχι μόνο τέλειο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο οι τυφλοί συμπολίτες μας να έχουν την ίδια δυνατότητα και πρόσβαση στη λογοτεχνία όπως όλοι εμείς που αυτή τη στιγμή διαβάζουμε τη συνέντευξη αυτή.

Πέραν όμως από την κοινωνική ομάδα των τυφλών, επειδή θεωρούμε ότι η πρόσβαση στη λογοτεχνία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, έχουμε ξεκινήσει αναγνώσεις σε γηροκομεία, οργανώνουμε αναγνώσεις παραμυθιών σε ιδρύματα με παιδάκια, σε ορφανοτροφεία, διαβάζουμε σε τετραπληγικούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ένα βιβλίο και θέλουμε να φτάσουμε μέχρι τις γυναικείες φυλακές της Θήβας, προκειμένου να εμπνεύσουμε τις ίδιες τις μαμάδες που ζουν εκεί να διαβάσουν και να ηχογραφήσουν παραμύθια για να τα στείλουν στα δικά τους παιδιά.»

Διαβάζω για τους Άλλους

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η ηχογράφηση ενός λογοτεχνικού βιβλίου;

«Η διαδικασία ηχογράφησης είναι πολύ συγκεκριμένη τεχνικά και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στα δύο στούντιο που μας διατίθενται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Θα υπάρξουν άμεσα δυο ακόμα στούντιο στη μερική διάθεσή μας, τεχνολογικά εξοπλισμένα από τη Βιβλιοθήκη Τυφλών, ο Φάρος. Είναι σημαντικό πάντως να πούμε ότι δεν κάνουν όλες οι φωνές για ηχογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων και γι’ αυτό αρχικά κάθε εθελοντής δοκιμάζεται και η φωνή του εγκρίνεται ή απορρίπτεται. Βέβαια, ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν να διαβάσουν με στόχο την ηχογράφηση, μπορούν πάντα να διαβάσουν ζωντανά κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων δράσεών μας.»

Και πώς μπορεί κάποιος εξ αποστάσεως να συμμετάσχει στο έργο αυτό;

«Όσον αφορά τα άτομα που βρίσκονται σε απόσταση από τα στούντιο στην Αθήνα, αρχικά μπορούν να συμβάλλουν στην ανάγνωση και ηχογράφηση άλλων κειμένων πέραν των βιβλίων, τα οποία δεν απαιτούν στούντιο. Τέτοια είναι οι σημειώσεις τυφλών φοιτητών, οδηγίες χρήσεις ηλεκτρικών συσκευών, παρενέργειες φαρμάκων και ό,τι άλλο μπορεί κάποιος από εμάς που βλέπουμε να θεωρήσει «δεδομένο» (οι ανάγκες καθορίζονται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών).

Στην πορεία, όμως, στοχεύουμε να εξοπλίσουμε τεχνολογικά –μέσα από χορηγίες που θα λάβουμε από κοινωνικά ευαισθητοποιημένες επιχειρήσεις– στούντιο τα οποία μας προσφέρονται ήδη δωρεάν για κάποιες ώρες την ημέρα στην περιφέρεια της Ελλάδας και στην συμπρωτεύουσα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης και συστηματικής δημιουργίας ακουστικών βιβλίων.»

Ποιες ειδικότητες είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων;

«Ο καθένας που μπορεί να προσφέρει από το υστέρημα του χρόνου του είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στο δίκτυο εθελοντών Διαβάζω για τους Άλλους. Φυσικά και είναι πολύτιμοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, γραφίστες, ηχολήπτες, φωτογράφους, καμεραμάν, αλλά και οποιοσδήποτε εμπνέεται να συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η συμβολή αυτών που θέλουν να προσφέρουν για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού ή να διαθέσουν στούντιο ή να συνεισφέρουν ως χορηγοί με τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και υπηρεσίες.»

Διαβάζω για τους ΆλλουςΠοιος στηρίζει τη δράση;

«Τη δράση του Διαβάζω για τους Άλλους τη στηρίζουν καταρχήν οι ίδιοι οι εθελοντές μας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ξοδέψει και ξοδεύουν ώρες ατελείωτες στηρίζοντας είτε οργανωτικά το δίκτυο, είτε διαβάζοντας στο πλαίσιο των δράσεών μας.

Πέραν όμως από εμάς τους εθελοντές, μας έχουν στηρίξει φορείς όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η βιβλιοθήκη ο Φάρος με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεργασία. Επίσης, μας έχουν υποστηρίξει οικονομικά -καλύπτοντας διάφορες μικρές, έως αυτή τη στιγμή, ανάγκες του Διαβάζω για τους Άλλους- αλλά και με τις υπηρεσίες τους, επιχειρήσεις και άτομα τα οποία εμπνέονται από τη δράση μας και τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

Επίσης, είμαστε στην αρχή της συνεργασίας μας με τον Δήμο Πειραιά και την ΚΟ.Δ.Ε.Π προκειμένου να διαμορφώσουμε δράσεις ανάγνωσης σε Κοινωφελή Ιδρύματα του Δήμου Πειραιά.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η στήριξη που μας προσφέρουν στην προσπάθειά μας αυτή πολλοί εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα, αλλά και πολλοί συγγραφείς

Είναι ικανοποιητική η απήχηση του κόσμου;

«Η απήχηση του κόσμου είναι συγκινητική, ειλικρινά… Πολλοί άνθρωποι ήδη προσφέρουν από το υστέρημα ή το πλεόνασμα του χρόνου τους για τον εθελοντικό αυτό σκοπό. Και η ανταπόκριση αυτή είναι αυτό που μας δεσμεύει να δημιουργήσουμε όλο και περισσότερα βιβλία και να κρατήσουμε συντροφιά μέσω της λογοτεχνίας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, διαβάζοντάς τους.

Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η προσέλευση του κόσμου από όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εθελοντές από την Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο) και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και από το εξωτερικό έχουν επικοινωνήσει άτομα που θα ήθελαν να συνεισφέρουν εθελοντικά στη δράση του Διαβάζω για τους Άλλους.»

Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις μελλοντικά;

«Οι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους συναντιούνται μια φορά τον μήνα για να οργανώσουν τις δράσεις τους και να γνωριστούν. Η επόμενη συνάντηση εθελοντών θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου και όποιος θέλει να είναι εκεί, αρκεί να δηλώσει τη διαθεσιμότητά του μέσα από τη φόρμα νέων εθελοντών που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας www.giatousallous.gr

Επίσης, οι επόμενες δράσεις μας για ζωντανές αναγνώσεις οργανώνονται αυτή τη στιγμή κατά περίπτωση, οπότε εάν υπάρχουν ανάγκες σε συγκεκριμένο ίδρυμα, γηροκομείο, ορφανοτροφείο, νοσοκομείο, είμαστε στη διάθεσή τους για να Διαβάσουμε γι’ Αυτούς.»

Διαβάζω για τους ΆλλουςΤέλος, τι θα θέλατε να απευθύνετε στον κόσμο;

«Ας Διαβάσουμε όλοι μαζί για τους Άλλους… Γιατί η πρόσβαση στη λογοτεχνία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη… Και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε πολύ εύκολα εάν μετρήσει ο καθένας από εμάς πόσα βιβλία έχει στη βιβλιοθήκη του ή εάν δει πόσα βιβλία έχει στο κομοδίνο του, από τα οποία επιλέγει με ποιο «θα ταξιδέψει» κάθε φορά. Είναι το λιγότερο δίκαιο να δημιουργήσουμε αυτή τη δυνατότητα που εμείς απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας και σε άλλους ανθρώπους…»

Το Διαβάζω για τους Άλλους έρχεται να μας θυμίσει ότι αυτός που έχει θέληση, δημιουργεί, και δημιουργεί πάρα πολλά. Αυτό είναι η απόδειξη πως δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο. Ο εσωτερικός κόσμος είναι αυτός που εμπερικλείει τεράστιες δυνάμεις, ικανές να νικήσουν κάθε σωματική έλλειψη ή αναπηρία.

Περισσότερες πληροφορίες

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε και να ζήσετε ως εθελοντές στο δίκτυο ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ μπορείτε να επικοινωνείτε με το δίκτυο με τους εξής παρακάτω τρόπους:

  • μέσω της σελίδας τους στο Facebook: «Διαβάζω για τους Άλλους» ή
  • συμπληρώνοντας τη φόρμα νέων εθελοντών που θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.giatousallous.gr ή
  • γράφοντας στο email: Volunteers@giatousallous.gr

Επίσης, όποιος θέλει να ζητήσει τη συμβολή του Διαβάζω για τους Άλλους για κάποια δράση ζωντανής ανάγνωσης, μπορεί να στείλει email στο info@giatousallous.gr

Οι φωτογραφίες είναι από την 1η συνάντηση εθελοντών του ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ που έλαβε χώρα στο Myrtillo Cafe στις 10 Ιανουαρίου 2015.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…