Μετά το δείπνο των Χριστουγέννων τι θα λέγατε να φάτε και λίγα μούρα; Συγκεκριμένα πρέπει να αναζητήσετε τα bilberries (Vaccinium …
Διατροφικοί σύμμαχοι στην απώλεια βάρους – Μέρος Α
Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών είναι η άσκηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή, η οποία προβλέπει υψηλότερη καύση ενέργειας σε σχέση με την πρόσληψη αυτής. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία και να προσλαμβάνονται οι απαραίτητες θερμίδες και όχι λιγότερες προκειμένου να μην ζημιωθεί η λειτουργία του οργανισμού και ο άνθρωπος να μπορεί ν’ αντεπεξέρχεται στη γυμναστική και τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Σκοπός του κάθε προγράμματος διατροφής είναι η βελτίωση της υγείας, άλλωστε.
Όλες οι θερμίδες δεν είναι ποιοτικά ίδιες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διάφορες μεταβολικές οδούς του σώματος και μπορούν να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην αίσθηση της πείνας, τις ορμόνες και την καύση των θερμίδων.
Υπάρχουν τροφές, καρυκεύματα και ροφήματα δοσμένα από τη φύση, που έχουν αποδεδειγμένα λειτουργήσει ως σύμμαχοι στην προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών ενεργώντας με διάφορους τρόπους στον οργανισμό:
- Πιπέρι Καγιέν:
Το πιπέρι Καγιέν είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από την καυτερή πιπεριά τσίλι και εκτός από τη γεύση του, επιφυλάσσει μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό. Το πιπέρι Καγιέν βοηθά στο αδυνάτισμα επιταχύνοντας την καύση του κοιλιακού λίπους. Το μπαχαρικό αυτό «κόβει» την όρεξη και αυξάνει τον ρυθμό καύσης θερμίδων κατά την πέψη, τονώνοντας τον μεταβολισμό. Το πιπέρι Καγιέν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται καψαϊκίνη, υπεύθυνο για τις βασικές ωφέλειές του. Μπορείτε να καρυκεύετε με πιπέρι Καγιέν το ψημένο ψάρι, το κρέας και τα αυγά.
- Γουακαμόλε:
Το γουακαμόλε είναι μεξικάνικη σάλτσα που παρασκευάζεται με βάση το αβοκάντο. Οι ρίζες του χρονολογούνται στην εποχή των Ατζέκων, εξακολουθεί ωστόσο να χρησιμοποιείται ευρέως στη μεξικάνικη και την αμερικανική κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα, ή συστατικό σε σάλτσες. Η σάλτσα γουακαμόλε περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά συστατικά, φυτικές ίνες και κάλιο. Παράλληλα, το αβοκάντο του βοηθά στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση του αντικαρκινικού άλφα και βήτα καροτένιου που περιέχουν τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Βρώμη:
Η περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες ολικής αλέσεως συμβάλλει στην μείωση της απορρόφησης του λίπους και του αισθήματος της πείνας. Επιπροσθέτως, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως με αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, αποτρέπουν τυχόν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τον ρυθμό της λιπογένεσης. Επιπλέον, η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Η ωφέλιμη αυτή τροφή συνίσταται ως ένα ιδανικό πρωινό. Μεταξύ άλλων, η βρώμη βελτιώνει την πέψη και τα προβλήματα δυσκοιλιότητας, περιέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, βοηθά το κεντρικό νευρικό σύστημα και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)