Διατροφικές ελλείψεις: Πώς τις ανακαλύπτω;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Κάθε συστατικό που περιέχεται στα τρόφιμα είναι χρήσιμο για την διατροφή μας και παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο στον οργανισμό μας. Εντούτοις μερικές φορές μπορεί να μας λείπουν κάποια συστατικά και αυτό να επηρεάζει την υγεία μας.

Πως προκύπτουν οι ελλείψεις στον οργανισμό μας

Στον οργανισμό μας έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά συμβαίνουν λόγω τριών κύριων παραγόντων:

Ο οργανισμός μας δεν συνθέτει αρκετά θρεπτικά συστατικά: Αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικές βιταμίνες ή ακόμα και σε πρωτεΐνες όταν η διατροφή μας είναι φτωχή στα παραπάνω συστατικά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η σύνθεση της βιταμίνης D η οποία συντίθεται στον οργανισμό μας και απαιτεί έκθεση στον ήλιο.

Η διατροφή μας είναι φτωχή σε αυτά τα συστατικά:  Αυτό συνήθως συμβαίνει με ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος ή το κάλλιο για παράδειγμα και οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη τροφών που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά.

Ο οργανισμός μας δεν απορροφά τα συστατικά: Η τελευταία εξήγηση της έλλειψης θρεπτικών συστατικών έχει να κάνει με τον ίδιο τον οργανισμό μας και το πώς διασπά τις τροφές που δέχεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νόσος του διαβήτη τύπου 2 όπου η ινσουλίνη που παράγεται δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σάκχαρό μας.

Η ανίχνευση διατροφικών ελλείψεων μπορεί να είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας  και της ευεξίας μας. Ορισμένες εξετάσεις και διαγνωστικές διαδικασίες μπορούν να προσδιορίσουν πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Αιματολογικές εξετάσεις:

Ανάλυση αίματος: Έλεγχος των επιπέδων σιδήρου, φυλλικού οξέος (φολικού οξέος), βιταμίνης Β12, και άλλων αναγκαίων θρεπτικών ουσιών. Συνήθως μάλιστα στις παραπάνω εξετάσεις μπορείτε να δείτε και τα φυσιολογικά επίπεδα των παραπάνω ουσιών στο σώμα σας και να διαπιστώσετε αν χρειάζονται αλλαγές στην διατροφή σας.

Εξετάσεις θυρεοειδούς: Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

diatrofikes_eleipseis_pos_tis_anakalupto

Ο θυρεοειδής είναι αδένας που βρίσκεται στο μπροστά μέρος του λαιμού μας. Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με:

Μεταβολισμός: Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μετατρέπει τροφή σε ενέργεια. Αυτό επηρεάζει το βάρος, την ενέργεια και τη θερμοκρασία του σώματος.

Καρδιακή λειτουργία: Επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό και την καρδιακή λειτουργία.

Ανάπτυξη: Είναι σημαντικές για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία των οργάνων, ειδικά στα παιδιά.

Εξετάσεις ουρίας και κρεατινίνης:

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν πιθανά προβλήματα στην λειτουργία των νεφρών, που επίσης μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η ουρία είναι ένα βασικό αζωτούχο απόβλητο που παράγεται από την αποδόμηση των πρωτεϊνών από το σώμα. Αποτελεί το τελικό προϊόν της απομάκρυνσης του αζώτου, που παράγεται από τη μετατροπή των αμινοξέων κατά τη διαδικασία της πρωτεΐνης. Η ουρία διαλύεται στο αίμα και εκκρίνεται κυρίως μέσω της ούρησης μέσω των νεφρών.

Η κρεατινίνη είναι μια ουσία που παράγεται κυρίως από τη μυϊκή δραστηριότητα στο σώμα. Κατά τη διάσπαση της κρεατίνης, παράγεται κρεατινίνη, η οποία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια φιλτράρεται από τα νεφρά για έκκριση μέσω της ούρησης.

Εξετάσεις δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων:

Σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για ανεπάρκεια ανάλογων θρεπτικών ουσιών, ορισμένα δερματολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν να διαπιστωθούν αλλεργικές αντιδράσεις που ενδεχομένως να επηρεάζουν την απορρόφηση τροφίμων.

Είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσετε αν έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο μια και ο οργανισμός σας θα προσπαθήσει να το αποβάλλει μόνος του είτε κάνοντας εμετό ή δίνοντας σημάδια όπως σπυράκια και ερυθρότητα στο δέρμα σε πιο ακραίες περιπτώσεις.

Παρακολούθηση διατροφής:

diatrofikes_eleipseis_pos_tis_anakalupto

Εκτός από τις εξετάσεις, οι διατροφολόγοι μπορούν να σας συμβουλεύσουν για παρακολούθηση της διατροφής και τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου σχεδίου διατροφής που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

Συμβουλές για το τι να προσέξετε:

Συνεργασία με ειδικούς: Συζητήστε με διατροφολόγο ή γιατρό για τις κατάλληλες εξετάσεις βάσει των ανησυχιών σας. Ο γιατρός πριν βγάλει το πλάνο διατροφής σας θα σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθεί για τις ελλείψεις σας καθώς και τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Παρακολούθηση συμπτωμάτων: Αν παρατηρείτε συχνά συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκοιλιότητα, ή αλλεργικές αντιδράσεις, ενδέχεται να χρειάζεστε περαιτέρω εξετάσεις. Τα παραπάνω συμπτώματα δείχνουν ότι μάλλον η διατροφή σας ως προς κάποιος συστατικό είναι ανεπαρκής.

Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να διαγνώσετε μόνοι σας το πρόβλημα αλλά να συνεργαστείτε με ειδικό για την αξιολόγηση και τη διαχείριση πιθανών διατροφικών προβλημάτων. Η συμβουλή και η επιστημονική γνώμη κάποιου ειδικού είναι απαραίτητες και θα σας βοηθήσουν να διαγνώσετε πιθανά προβλήματα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.