Διατροφικές αλλεργίες που δε φανταζόμαστε ότι υπάρχουν

Συντάκτης: Γιώργος Σεβαστός

Οι αλλεργίες είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα και η δυσκολία στην αναπνοή είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να βιώσει, όμως, ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Αιτία είναι η υπερβολική ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου σε ορισμένες ουσίες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κανονικά λειτουργεί για να προστατέψει τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες ουσίες και μικροοργανισμούς που μπορούν να τον βλάψουν, όταν όμως αντιδρά υπερβολικά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, τότε σημαίνει ότι έχουμε αλλεργίες. Οι ουσίες που προξενούν αλλεργίες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αρκετές φορές, όμως, πρόκειται για τρόφιμα που κανονικά αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου. Τότε μιλάμε για τροφικές αλλεργίες και με αυτές θα ασχοληθούμε εδώ. Οι περισσότεροι θα έχουμε ακουστά την αλλεργία στα φιστίκια, στη φράουλα, στη σοκολάτα, στα αυγά και στα θαλασσινά. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές λιγότερο γνωστές.

Νερό: Είναι πολύ σπάνια, όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτή την αλλεργία και εμφανίζουν χαρακτηριστικά κόκκινα εξανθήματα.

Φρούτα: Τα περισσότερα φρούτα γονιμοποιούνται μέσω της γύρης. Η γύρη περιέχει μία πρωτεΐνη που σε κάποια άτομα προκαλεί αλλεργία, την ίδια πρωτεΐνη περιέχουν και τα φρούτα που γονιμοποιούνται μέσω αυτής. Η κατανάλωσή τους λοιπόν, σε ορισμένα άτομα, μπορεί να προκαλέσει επίσης αλλεργία.

Γάλα: Ναι, ορισμένα άτομα έχουν αλλεργία στο γάλα, εκτός του μητρικού. Συνήθως ξεπερνιέται μεγαλώνοντας.

Μπαχαρικά: Άλλη μία σπάνια αλλεργία, είναι η αλλεργία στα μπαχαρικά.

Καφές: Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στην καφεΐνη, ένα από τα κύρια συστατικά του καφέ.

Σόγια: Η σόγια, με πιο γνωστά παράγωγα το γάλα σόγιας και το σογιέλαιο, είναι άλλο ένα, όχι και τόσο γνωστό, αλλεργιογόνο.

Ξηροί καρποί: Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στους ξηρούς καρπούς.

Γλουτένη: Αν και τελευταία έχει γίνει πιο γνωστή, άλλη μία αλλεργία που δεν είναι και τόσο συνηθισμένη, είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη, οπότε και στα παράγωγά τους, όπως το ψωμί.

Ίσως, εσείς να γνωρίζετε κάποια αλλεργία που δεν αναφέραμε εδώ. Αν και σκοπός του άρθρου είναι να ενημερώσει, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τον γιατρό. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κάποια αλλεργία, επισκεφτείτε έναν ειδικό αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί να σας κάνει ειδικά αλλεργικά τεστ και να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας και στη ζωή σας γενικά.

Αν εντοπιστούν έγκαιρα οι αλλεργίες και παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε μειώνεται ο κίνδυνος κάποιας σοβαρής επιπλοκής. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε για πάντα κάποιες συνήθειές σας, οι αλλεργίες, όμως, δεν είναι ανίκητες και στο τέλος θα μπορέσετε να βελτιώσετε ό,τι σας ενοχλεί και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής σας!

Συντάκτης: Γιώργος Σεβαστός,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.