Διατροφή Στην Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Συντάκτης: Όλγα Τσαγκαράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια ιδιοπαθής φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος που προκαλεί νευρολογική ανικανότητα σε νεαρούς ενήλικες.

Αιτιολογία της νόσου είναι ακόμη άγνωστη, αλλά έχει μια ανοσολογική βάση που μεσολαβεί και παρουσιάζεται σε γενετικά ευαίσθητα άτομα.

Διατροφική κατάσταση όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες σε ασθενείς με ΣΚΠ δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς ή αναφερθεί, ωστόσο μεμονωμένα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι πολλοί ασθενείς υποφέρουν από διάφορες μορφές υποσιτισμού. Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο υποσιτισμός έχει συσχετισθεί με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος από την οποία επηρεάζεται η διανοητική λειτουργία, η δύναμη των αναπνευστικών μυών και αυξάνεται ο κίνδυνος σε συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για διατροφική υποστήριξη σε ασθενείς με ΣΚΠ.

H σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι αλλοιώσεις κάνουν δύσκολη την αποστολή μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στο σώμα. Αυτές οι αλλοιώσεις σχηματίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλει το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων που ονομάζεται μυελίνη. Η αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη. Έρευνες συλλέγονται προκειμένου να ανακαλύψουν πως οι επιδράσεις της διατροφής παίζουν ένα ρόλο πάνω στην εξέλιξη και στην πρόληψη της ασθένειας. Από τις έρευνες φαίνονται ότι η διατροφή είναι αποτελεσματική στον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου.

Για αυτόν τον λόγο η διατροφική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνει:φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια κυρίως αυτά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και αυτό γιατί είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν την οξείδωση και να μην δημιουργούνται πολλές ελεύθερες ρίζες και σε αυτό συντελεί και το ελαιόλαδο που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Όσον αφορά τα ψάρια τα καλύτερα ψάρια όσον αφορά τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι: Γαύρος, Σαρδέλλα, Σκουμπρί, Σολομός, Πέστροφα, Μπακαλιάρος, Τόνος, Ρέγκα, Παλαμίδα.

Συντάκτης: Όλγα Τσαγκαράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Influence:

Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος