Διατροφή: Οι υπερβολικές πρωτεΐνες… επιβλαβείς όπως το τσιγάρο!
Μήπως καταναλώνετε υπερβολικό κρέας, αυγά, τυριά ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες; Εάν «ναι», τότε ακολουθείτε μια διατροφή που θεωρείται το ίδιο επιβλαβής για τους μεσήλικες… όσο και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια μελέτη που διήρκησε δυο δεκαετίες και δημιουργεί ερωτηματικά για τις μελλοντικές συνέπειες των διαιτών που στηρίζονται αποκλειστικά στις πρωτεΐνες, όπως είναι η δημοφιλής δίαιτα του Atkins.
Μετά από έρευνα σε 6.381 Αμερικάνους, ηλικίας 50 ετών και άνω, αποδείχθηκε ότι μια τέτοια διατροφή οδηγεί σε τετραπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο ή διαβήτη και σε διπλάσιες για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Πάντως, σύμφωνα με τον Valter Longo από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η καλύτερη διατροφή «μακροζωίας», με λίγες πρωτεΐνες και αρκετούς υδατάνθρακες, δεν είναι άλλη… από την Μεσογειακή!
Ωστόσο, η δίαιτα που διαθέτει ζωική πρωτεΐνη (σε λογικά πλαίσια) είχε τα αντίθετα αποτελέσματα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς τους απομακρύνει από την αδυναμία και «ανοίγει» την πόρτα στην καλή υγεία. Με άλλα λόγια, εάν είστε μέχρι 65 ετών, καταναλώστε λίγες πρωτεΐνες, καθώς ότι είναι επιβλαβές στα 50, γίνεται «προστατευτικό» στα 80. Το κρέας, τα αυγά, το γάλα και τα τυριά θεωρούνται ιδανικά για τα ηλικιωμένα άτομα, αφού μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 28% και από καρκίνο κατά 60%, όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό “Cell Metabolism”.
«Οι μεσήλικες πρέπει να μην καταναλώνουν περισσότερο από 0,8 g πρωτεΐνης την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους τους. Ένα άτομο 60kg, δηλαδή, πρέπει να τρώει τροφές με 48g πρωτεΐνη, ενώ ένα άτομο που ζυγίζει 80 κιλά, μόνο 64g», ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μελέτης, Valter Longo. Όπως αναφέρει ο ίδιος, μια υγιής διατροφή πρέπει να στηρίζει τις θερμίδες της κατά 9 ή 10% στις πρωτεΐνες… φυτικής προελεύσεως!
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος μεσήλικας σήμερα καταναλώνει κατά μέσο όρο 1.823 θερμίδες την ημέρα, με το 51% να προέρχεται από υδατάνθρακες, το 33 % από λίπος και το16% από πρωτεΐνες (αντί για 10%), εκ των οποίων τα 2/3 είναι ζωικής φύσεως. Αυτός είναι και ο λόγος που η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία συνιστά 55g και 45g πρωτεΐνης για τον μέσο άντρα και τη γυναίκα μέσα στο 24ωρο και «όχι» τα 88 και 64g αντίστοιχα.
«Για έναν ή δυο μήνες παρατηρήστε τις ετικέτες των τροφίμων. Παντού υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πρωτεΐνης. Εάν τρώτε πρωινό, μπορείτε να καταναλώσετε 4g από αυτήν, αλλά ένα κομμάτι κοτόπουλο για μεσημεριανό μπορεί να έχει ακόμα και 50g πρωτεΐνης», εξηγεί ο Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Πάντως, αρκετοί ήταν οι διατροφολόγοι που δήλωσαν επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η σύγκριση του τσιγάρου με τις πρωτεΐνες είναι άτοπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Gunter Kühnle, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Readin, ο οποίος ανέφερε τους κινδύνους που «κρύβει» η έρευνα, καθώς οδηγεί τον καπνιστή στη σκέψη: «Γιατί να κόψω το τσιγάρο, αν το τυρί και το ζαμπόν στο σάντουιτς μου κάνει το ίδιο κακό;». Όμως, οι συνέπειες του τσιγάρου είναι αδιαμφισβήτητες, ενώ το κρέας και το αυγό σε μικρές ποσότητες χαρίζουν θρεπτικά στοιχεία τον οργανισμό.



























