Διατροφή και προστασία του περιβάλλοντος

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Διατροφή και προστασία του περιβάλλοντοςΗ έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Έχοντας όμως σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον.

Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος είναι αμφίδρομη.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την παραγωγή και τη διακίνηση τροφίμων επηρεάζουν το οικολογικό αποτύπωμα, το υδάτινο αποτύπωμα και το αποτύπωμα του άνθρακα.

Μέσω της ρύπανσης των εδαφών και των καλλιεργήσημων εκτάσεων γης δημιουργούνται καρκινοειδείς χημικές ενώσεις που ονομάζονται διοξίνες. Έτσι μολύνονται πολλές και μεγάλες εκτάσεις γης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία μας.

Οι επιπτώσεις των τροφίμων στο περιβάλλον επηρεάζονται:

  1. από την απόσταση που διανύουν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας
  2. από τη βιομηχανική επεξεργασία τους
  3. από τη συσκευασία τους
  4. από τη συντήρηση και το μαγείρεμα τους
  5. από τα απορρίμματα που παράγουν

Για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διατροφή μας:

  • προτιμάμε τοπικά προϊόντα
  • προτιμάμε βιολογικά προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Έτσι προστατεύουμε το έδαφος, το νερό αλλά και την υγεία μας.
  • καταναλώνουμε τρόφιμα όσο πιο φυσικά γίνεται. Αποφεύγουμε τα επεργασμένα.
  • μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος. Το 20% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή στην κτηνοτροφία. Χρειάζονται πάνω από 2.500 λίτρα νερό για 1 κιλό αυγών και 13.500 λίτρα για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος.
  • προτιμάμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες όπως πχ τις γυάλινες
  • συσκευάζουμε τα σπιτικά σάντουιτς σε τάπερ ή άλλα κουτιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επαναληπτικά. Δεν τα τυλίγουμε σε υλικά που αμέσως μετά πετάμε.
  • Μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες και τις καταψύχουμε. Μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο αλλά και να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια που ξοδεύουμε.
  • Βράζουμε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε. Κατά τον χρόνο αναμονής του βρασμού κλείνουμε πάντα την κατσαρόλα. Κάνουμε παράλληλα οικονομία τόσο στην ενέργεια όσο και στο νερό.
  • Προγραμματίζουμε τα γεύματα, οπότε και τα ψώνια, της εβδομάδας. Έτσι θα αγοράζουμε ότι πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν θα πετάμε τρόφιμα.
  • Τοποθετούμε τα τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα πιο μπροστά στα ραφιά. Έτσι θα τα βλέπουμε και θα τα καταναλώσουμε πριν να λήξουν.
  • Τα υπολειμματα των φαγητών μπορούμε να τα κομποστοποιήσουμε.

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Influence:

Η Ελεάννα Μάνεση είναι Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, απόφοιτη του τμήματος «Δασολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων»…