Διατροφή και κατάθλιψη: πόσο βοηθούν οι τροφές;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική νόσος, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις. Το αυξημένο στρες που βιώνουμε καθημερινά στο εργασιακό αλλά και κοινωνικό μας περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της πάθησης αυτής. Πέρα από το άγχος, υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν, όπως η κληρονομικότητα, το φύλο, η ηλικία κ.α. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως κάποιες διατροφικές συνήθειες (όπως η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ζάχαρης) μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτά, με περίπλοκους μεν αλλά άμεσους μηχανισμούς.

Σε αυτό το σημείο, γεννάται το ερώτημα: Αφού οι διατροφικές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, υπάρχουν άραγε αντίστοιχες τροφές  που διώχνουν τα συμπτώματα αυτά; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι θετική. Παρακάτω μπορούμε να δούμε κάποιες από τις τροφές που ανακουφίζουν τα σημάδια της κατάθλιψης.

Υγιεινά λιπαρά

Τα ω-3 λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί να παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σε μια μεγάλη ανασκόπηση παλαιότερων μελετών, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια αντιμετώπιζαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη απέδειξε πως τα συμπληρώματα ω-3 με ιχθυέλαιο έκαναν πιο έντονη την επίδραση των αντικαταθλιπτικών στους ασθενείς.

Η Μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή είναι από τα πιο αναγνωρισμένα και δημοφιλή πλάνα διατροφής, και ένα από τα πιο υγιεινά. Εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πηγών άλιπης πρωτεΐνης αλλά και καλών λιπαρών ενώ προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας, βοηθώντας μας να χάσουμε κιλά. Η Μεσογειακή διατροφή σίγουρα μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή που αντιμετωπίζει κατάθλιψη να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το μπρόκολο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι από τις τροφές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, περιέχουν φολικό οξύ, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που, όταν υπάρχει έλλειψή της, έχει συσχετιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης, όπως και κακή απόκριση στα φάρμακα. Ακόμα, τα επίπεδα σεροτονίνης φαίνεται να είναι υψηλότερα σε άτομα που καταναλώνουν τροφές με αρκετό φολικό οξύ. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι αυτά τα λαχανικά μας προσφέρουν τεράστιες ποσότητες απαραίτητων αντιοξειδωτικών.

Μαύρη  σοκολάτα

Λέμε ναι στην μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει φλαβονοειδή, θρεπτικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που μπορούν να βελτιώσουν την διάθεσή μας. Σε μια μεγάλη μελέτη, με βάση τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες χωρίς προηγούμενα συμπτώματα κατάθλιψης, όσες έτρωγαν τροφές με περισσότερα φλαβονοειδή αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες, όπως και τα καρότα και η κολοκύθα περιέχουν καροτενοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Μια αμερικανική μελέτη συσχέτισε τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα με περισσότερη αίσθηση αισιοδοξίας.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα, εκτός του ότι είναι μια τέλεια πηγή πρωτεΐνης, περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που έχει ήπια ηρεμιστική δράση, και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί την τρυπτοφάνη για να παράγει σεροτονίνη.

Στρείδια

Τα στρείδια είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υπάρχουν έρευνες που έχουν συσχετίσει την αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου με καλύτερη, ανεβασμένη διάθεση. Άλλες πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το βοδινό κρέας, ο αστακός, η βρώμη και τα αμύγδαλα.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…