Διατροφή για μετά τις διακοπές: όσα χρειάζεται να ξέρετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ο Σεπτέμβριος ήρθε δυναμικά και οι τελευταίοι εκδρομείς πλέον γυρνούν από τις διακοπές τους λίγο πριν την έναρξη των σχολείων. Μέσα στο καλοκαίρι, σίγουρα ξεκουραστήκαμε, χαλαρώσαμε, διασκεδάσαμε και φυσικά χαρήκαμε το φαγητό και ενδεχομένως το ποτό. Εννοείται πώς πράξαμε απόλυτα σωστά, από τη στιγμή που απολαύσαμε τις στιγμές χωρίς να επιβαρύνουμε τις ανάγκες μας.

Τώρα, γυρίζοντας στην καθημερινότητα, πιθανώς να χρειαζόμαστε ορισμένες συμβουλές ώστε να μπούμε ομαλά ξανά στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες και να ξεφορτωθούμε αυτό το… φούσκωμα που φέραμε μαζί μας από τις διακοπές. Ας δούμε μαζί πώς.

Μην ζυγιστείτε

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να ζυγιστείτε μετά τις διακοπές. Ο αριθμός που θα δείξει σίγουρα δεν θα είναι καθόλου αντικειμενικός καθώς θα οφείλεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, σε κατακράτηση υγρών.

Μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον διαιτολόγο σας

Ο διαιτολόγος, όπως και κανένας επαγγελματίας υγείας δεν είναι εκεί για να σας κρίνει. Απεναντίας, είναι ο σύμβουλός σας στο ταξίδι της διατροφής, ο οποίος θα σας ακούσει, θα σας κατευθύνει και θα σας βοηθήσει να θέσετε στόχους.

Όχι στις στερητικές δίαιτες

Μπορεί οι γρήγορες, στερητικές δίαιτες του διαδικτύου να υπόσχονται γρήγορη απώλεια, αλλά με μαθηματική ακρίβεια πρόκειται για καταστροφή ενάντια του οργανισμού. Το σώμα σας θα ταλαιπωρείται καθώς θα υποσιτίζεται, φυσικά θα χάσετε βάρος που όμως να ληφθεί πίσω ξανά, μόλις ξεκινήσετε να τρώτε φυσιολογικά.

Οργάνωση της κουζίνας

Μετά τις διακοπές εφοδιάζουμε τα ντουλάπια, το ψυγείο και φυσικά εξοπλιζόμαστε με τα αγαπημένα μας φαγητοδοχεία για τη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε στο σπίτι τα φαγητά που χρειαζόμαστε και να δίνουμε αυτά που θεωρούμε πειρασμούς (δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί τίποτα, ενώ τόσοι συνάνθρωποί μας πεινάνε).

Λίστα σούπερ μάρκετ

Είναι πολύ σημαντικό να καθιερώσετε να πηγαίνετε σούπερ μάρκετ πάντα με λίστα. Έτσι αποφεύγετε τυχόν πειρασμούς, ενώ παράλληλα φροντίζετε και το πορτοφόλι σας.

Φυσική δραστηριότητα

Τώρα που ξεκινάει η νέα σεζόν, ταυτόχρονα ξεκινούν πολλές δραστηριότητες τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Μπορείτε να επιλέξετε από μία μεγάλη γκάμα (γυμναστήριο, χορός, yoga, πολεμικές τέχνες κ.α.) ή ακόμη να καθιερώσετε το καθημερινό περπάτημα.

Νερό

Η καθημερινή λήψη νερού σε επαρκείς ποσότητες είναι τεράστιο δώρο για τον οργανισμό. Δοκιμάστε να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι με νερό, το οποίο θα σας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να πιείτε. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε το νερό στη θερμοκρασία ή τη γεύση που σας αρέσει πιο πολύ (π.χ. αρωματίζοντάς το με βότανα ή φρούτα).

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…