Διατροφή για έξαρση ακμής: τι να καταναλώσεις και τι να αποφύγεις

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ότι διατροφή και ακμή είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία. Υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν ή και πυροδοτούν την ακμή και άλλες που κατευνάζουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν τη νόσο.

Τι τροφές να καταναλώνετε 

Ω3 λιπαρά οξέα

Tα ω3 λιπαρά οξέα, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Καλές πηγές: όλα τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί κ.ά. 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικό στον έλεγχο του ρυθμού κερατινοποίησης. Καλές πηγές: όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, τα ιχθυέλαια κ.ά. 

Βιταμίνη Ε και C

Η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C φαίνεται να έχουν κατευναστική επίδραση στο δέρμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτική τους δράσης και λειτουργούν συνεργιστικά. Καλές πηγές: φρούτα, κυρίως τα εσπεριδοειδή και λαχανικά για την βιταμίνη C και ξηροί καρποί και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά για την βιταμίνη Ε κ.ά.

Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος (Zn) που φαίνεται να αναστέλλει, δημιουργώντας μη ευνοϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής. Καλές πηγές: ξηροί καρποί, πουλερικά κ.ά. 

Σελήνιο (Se) 

Το σελήνιο (Se), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να προστατεύουν το δέρμα αποτελεσματικά από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Καλές πηγές: τόνος, σολομός, αυγά, καστανό ρύζι κ.ά.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξέλιξη της νόσου.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα

Όπως γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, το τόφου, κ.ά. Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, που μειώνουν και τις φλεγμονές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες (ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένα), τα άπαχα κρεατικά, ιδιαίτερα το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Τι να αποφύγετε 

Γαλακτοκομικά προϊόντα 

Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό, οι κρέμες και όλα τα γλυκά που τα περιέχουν παρόλο που αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και δεν προτείνεται να αποκλειστούν από το διαιτολόγιο, μπορούν να περιοριστούν σε περιόδους έντονης ακμής. 

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη 

Όπως προαναφέρθηκε η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνδέονται με την επιβλαβή δράση της ινσουλίνης. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, που αγνοούμε. Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, ροφήματα όπως οι φρουτοχυμοί, γλυκά κ.ά. τέτοια τρόφιμα.

Junk Food 

Αποτελούν τις τροφές που σχετίζονται πλέον με φλεγμονές στο σώμα όπως είναι η ακμή. Το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε «κακά» λιπαρά, τα λεγόμενα τρανς. Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή και εντελώς τις τηγανητές πατάτες, το έτοιμο φαγητό, τα τρόφιμα μαγειρεμένα σε κακής ποιότητας λάδι κ.ά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.