Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό χωρίς απαραίτητα να έχετε κλιματιστικό

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Αν πλέον δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας (για λόγους εξόδων ή οικολογίας) ή αν απλά δεν έχετε, μάθετε πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό.

Κρατήστε το σπίτι δροσερό με τους παρακάτω τρόπους:

Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας περνάει από τα παράθυρα στο σπίτι σας, μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου διότι το φως του ήλιου και η θερμότητα εισέρχονται, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν. Η λύση είναι να κρατάτε τα παράθυρά σας κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εστιάστε ιδιαίτερα στα δυτικά και στα νότια παράθυρα. Κάνοντας αυτό μπορεί πραγματικά να μειώσει τη μέση ημερήσια θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Χρώματα που δεν απορροφούν τις ακτίνες του ηλίου.

Για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή η ενέργεια, πάρτε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες-περσίδες που θα αντικατοπτρίζουν αντί να απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου. Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε χαρτόνι στα παράθυρα για να εμποδίσετε περαιτέρω την είσοδο της θερμότητας.

Κρατήστε ανοιχτές τις πόρτες.

Τα δωμάτια στα οποία κρατάτε τις πόρτες κλειστές, θα εμποδίσουν τον δροσερό αέρα να διεισδύσει σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του καυτού μέρους της ημέρας. Θα θελήσετε να επωφεληθείτε από τις πιο δροσερές νυχτερινές ώρες, επιτρέποντας έτσι τη ροή του αέρα μέσα από το σπίτι σας. Η μεγάλη ροή του αέρα, σημαίνει μια πιο δροσερή κατοικία, οπότε κρατήστε τις πόρτες στο εσωτερικό ανοιχτές. Ενώ το χειμώνα, οι πόρτες που κλείνουν συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμότητας σε συγκεκριμένα δωμάτια.

Ανεμιστήρας.

Σε ένα μεγάλο δοχείο γεμίστε με πάγο (ή κάτι εξίσου κρύο) και τοποθετήστε το σε μια γωνία μπροστά από ένα μεγάλο ανεμιστήρα, έτσι ώστε ο αέρας να χτυπάει τον πάγο σε μια εξαιρετικά ψυχρή, θερμοκρασία. Ή χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής για να αυξήσετε τα επίπεδα.

Ρυθμίστε τους ανεμιστήρες οροφής για να περιστρέφονται αριστερόστροφα.

Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, ο ανεμιστήρας οροφής σας χρειάζεται να προσαρμόζεται εποχιακά. Ρυθμίστε αριστερόστροφα τον ανεμιστήρα σας για το καλοκαίρι σε υψηλή ταχύτητα, για να δημιουργήσει ένα ελαστικό αεράκι που θα σας δροσίσει.

Αφήστε τον νυχτερινό αέρα μέσα.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να πέσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτές τις ώρες ανανέωσης, ανοίγοντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες πριν πάτε για ύπνο. Απλά φροντίστε να τα κλείσετε προτού τα πράγματα γίνουν πολύ ζεστά το πρωί.

Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα.

Χρησιμοποιώντας το φούρνο σας το καλοκαίρι, προφανώς θα κάνει το σπίτι σας πιο ζεστό.

Κάντε μερικές μακροπρόθεσμες βελτιώσεις.

Οι τέντες είναι η πιο αποτελεσματική πορεία δράσης που μπορούν να μειώσουν πραγματικά την επιπλέον θέρμανση κατά 65-75%, ιδιαίτερα όταν τοποθετούνται σε παράθυρα που βλέπουν προς τα νότια και τα δυτικά.

Απενεργοποιήστε / αντικαταστήστε τα φώτα πυρακτώσεως.

Ενώ η απαλή κίτρινη λάμψη των λαμπτήρων πυρακτώσεως δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι, εκπέμπουν επίσης πολύ θερμότητα.

Εστιάστε στη θερμοκρασία του σώματός σας.

Δροσίστε τον εαυτό σας με νόστιμα ποτά, παγωμένο νερό, εφαρμόστε ένα κρύο πανί σε ισχυρές παλλόμενες περιοχές όπως ο λαιμός και οι καρποί σας. Η ψύξη του εαυτού σας από μέσα προς τα έξω δεν είναι κακή ιδέα. Ακόμη και τα ρούχα που φοράτε παίζουν μεγάλο ρόλο, επιλέξτε άνετα αέρινα ρούχα. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο του κρύου ντους.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr