Διατήρηση της οργάνωσης του παιδικού δωματίου

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Η οργάνωση του παιδικού δωματίου είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Το μυστικό για να γλιτώσετε τις περισσότερες δουλείες είναι η καθημερινή τακτοποίηση των πραγμάτων και το γρήγορο, επιφανειακό ξεσκόνισμα, με ένα βρεγμένο πανί.

Τα παιχνίδια, πολλές φορές, βρίσκονται διάσπαρτα παντού, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στα μέλη του σπιτιού. Πόσες φορές έχουμε σηκωθεί το βράδυ και έχουμε πατήσει ένα μικροσκοπικό εξάρτημα με το πόδι μας, φωνάζοντας;

Αρκετές, θα υποθέσω εγώ, ώστε να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση τρόπων διατήρησης της οργάνωσης του χώρου και, ειδικότερα, του παιδικού δωματίου.

Περιορίστε, όσο μπορείτε, τα παιχνίδια στον χώρο του παιδιού. Αυτό μπορεί να είναι το δωμάτιό του, όπου θα υπάρχει ένα στρωμένο χαλί, από άκρη σε άκρη, και θα κυριαρχούν γωνιές δραστηριοτήτων, για καλύτερη οργάνωση του χώρου.

Αν έχετε την άνεση να έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι σας, χρησιμοποιήστε το ως  «δωμάτιο παιχνιδιού». Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο με όλα τα παιχνίδια, ώστε να παίζει εκεί ατελείωτες ώρες, χωρίς, απαραίτητα, να μαζεύει, καθημερινά, τον χώρο. Σίγουρα, όμως, κάθε Σαββατοκύριακο θα προγραμματίζετε μια καθαριότητα και οργάνωση του δωματίου

Διατήρηση της τακτοποίησης

Μετά από κάθε χρήση, επιστρέψτε το αντικείμενο στην αρχική του θέση.

Καθιερώστε μισή ώρα την ημέρα για γρήγορη τακτοποίηση του χώρου.

Περιορίστε τα παιχνίδια, στο μέτρο του δυνατού, στο παιδικό δωμάτιο και εξηγήστε στο παιδί ότι ούτε οι γονείς μεταφέρουν τα πράγματά τους στο σαλόνι. Ο καθένας έχει τα ενδιαφέροντά του στον δικό του προσωπικό χώρο. Το σαλόνι είναι ένα κοινό σημείο που πρέπει να είναι διατηρημένο, για να καθόμαστε οικογενειακά.

Τοποθετήστε κουτιά και ντουλάπια σε χαμηλή θέση, ώστε να μπορούν μόνα τους να προμηθεύονται τα αντικείμενα, αλλά και να τα τακτοποιούν.

Τονίστε τους ότι, σε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο, θα μπορούν να βρίσκουν, πάντα, τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

-Εξηγήστε τους πως ό,τι μένει στο πάτωμα, θα το ρουφάει η σκούπα.

Με επιμονή και υπομονή, θα καταφέρετε και εσείς, αλλά και τα παιδιά σας να διατηρείτε το σπίτι και τον χώρο σας καθαρό και τακτοποιημένο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές σε γονείς για γρήγορο καθάρισμα σπιτιού

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…