Διάστρεμμα ποδοκνημικής και πώς να το αντιμετωπίσετε

Συντάκτης: Ελευθερία – Μαλβίνα Μουστάκη, Φυσικοθεραπεύτρια

Οι συνδεσμικές κακώσεις στην ποδοκνημική είναι η συχνότερη αθλητική κάκωση αποτελώντας περίπου το 20% όλων των αθλητικών τραυματισμών ενώ σε μερικά αθλήματα ειδικά τα ομαδικά όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Ορισμός:

Με τον όρο διάστρεμμα, ονομάζεται η κάκωση (απλή διάταση έως πλήρης ρήξη) των συνδέσμων μιας άρθρωσης, με πιο συχνό το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Η λέξη «διάστρεμμα» είναι αρχαία ελληνική, προερχόμενη από το ρήμα «διαστρέφω» (διαστρεβλώνω, παραμορφώνω). Στην  νεοελληνική καθομιλουμένη το «διάστρεμμα» αποκαλείται «στραμπούληγμα».

Τα  διαστρέμματα της ποδοκνημικής συμβαίνουν όταν το πόδι γυρίσει ή αναδιπλώσει πέρα από τα φυσιολογικά όρια της κίνησης και σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζουν τους συνδέσμους να διαταθούν πέρα από το όριο της ελαστικότητάς τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ένα παραπάτημα σε ανώμαλο έδαφος ή κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα. Ανάλογα με τη δύναμη, τον μηχανισμό και το βαθμό της διάτασης μπορεί να τραυματιστεί ένας, δύο ή περισσότεροι σύνδεσμοι οι οποίοι μπορεί απλά να διαταθούν έως να υποστούν πλήρη ρήξη.

Αιτιολογία:

Ενοχοποιούνται παράγοντες όπως:

 • το αυξημένο σωματικό βάρος
 • έλλειψη προθέρμανσης πριν την άσκηση
 • προηγούμενος τραυματισμός στην περιοχή
 • αδυναμία των μυών της ποδοκνημικής άρθρωσης
 • λανθασμένη ή ελλιπής αποκατάσταση προηγούμενου τραυματισμού

Συμπτώματα:

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και το οίδημα, επιπρόσθετα αναφέρονται, αιμάτωμα, ερυθρότητα, αδυναμία βάδισης και φόρτισης του σκέλους. Η αστάθεια στην άρθρωση μπορεί να υπάρχει σε πλήρη ρήξη των συνδέσμων και γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν έχουν υποχωρήσει τα οξέα συμπτώματα.

Θεραπεία:

Τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τον τραυματισμό η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τον περιορισμό όσο είναι δυνατόν του οιδήματος.  Εν συνεχεία, απαραίτητη είναι η εφαρμογή φυσικοθεραπευτικών τεχνικών από πιστοποιημένο πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή για την θεραπεία και την άμεση επανένταξη του ασθενή στις δραστηριότητες του και την αποφυγή υποτροπής.

Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση

Ανάπαυση και διακοπή δραστηριότητας

Ανάρροπη θέση

Παγοθεραπεία (3-4 φορές την ημέρα για 10-15 λεπτά)

Περίδεση με ελαστικό επίδεσμο

Φυσικοθεραπεία

Ηλεκτροθεραπεία

Υπέρηχος

Συσκευή πρεσσοθεραπείας

Θεραπευτική μάλαξη

Ergon Technique Therapy

Cupping Therapy

Δινόλουτρο

Kinesio Tape

Εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του μετά την πλήρη αποκατάσταση του και την συνεχή παρακολούθηση του φυσικοθεραπευτή του.  Αυτό ασφαλώς εξαρτάται από τη σοβαρότητα του διαστρέμματος και από την έγκαιρη αντιμετώπισή του. Η ημερομηνία επιστροφής κυμαίνεται από 3-6 εβδομάδες και τα κριτήρια είναι η πλήρης επανάκτηση της τροχιάς και της μυϊκής δύναμης. Το σημαντικότερο όμως κριτήριο είναι η αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθησης που νιώθει ο ίδιος ο ασθενής.

Πρόληψη:

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!! Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή διαστρεμμάτων είναι η διατήρηση καλής μυϊκής ισχύος,  μυϊκής ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας και ελαστικότητας των συνδέσμων.

Ο τρόπος για να το εξασφαλίσετε περνάει από τα ακόλουθα βήματα:

 • Διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους
 • Καλός αθλητικός εξοπλισμός (π.χ. υποδήματα, ειδικά πέλματα μετά από πελματογράφημα)
 • Αποφυγή υπερκόπωσης (οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν ο αθλητής είναι κουρασμένος)
 • Καλή προθέρμανση
 • Άμεση και σωστή αποκατάσταση προηγούμενων τραυματισμών
 • Σωστή ενημέρωση

Φροντίζω τον εαυτό για την θεραπεία των προβλημάτων μου άμεσα και με φυσικό τρόπο, όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η άσκηση, οι διατάσεις, και ο θετικός τρόπος σκέψης χωρίς στρες και καταπόνηση του σώματος και του πνεύματος!!!

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Φυσικοθεραπευτή σας ή στο eleutheriamalvina@gmail.com

Συντάκτης: Ελευθερία – Μαλβίνα Μουστάκη, Φυσικοθεραπεύτρια

Influence:

Η Ελευθερία-Μαλβίνα Μουστάκη, είναι Φυσικοθεραπεύτρια και μέλος του Επιστημονικού Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία…