Διασκεδαστικά παιχνίδια… περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Από μικρό παιδί μαθαίνεις το δρόμο το σωστό! Το παιχνίδι, η αγάπη κάθε παιδιού, μπορεί τελικά να αποτελέσει το «κλειδί» για την καλλιέργεια του σεβασμού για το περιβάλλον. Μια μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα παιχνίδια «εργαστηρίων» μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά στην οικολογική συνείδηση… μέσα από τη διασκέδαση. Η αγορά τους από εξειδικευμένα καταστήματα στην Ελλάδα ή e-shops, όπως είναι το Amazon.com οξύνει δημιουργικότητα και προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις στα παιδιά άνω των 4 ετών. Άκρως καινοτόμα και εντυπωσιακά, τα παιχνίδια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών σας!

Παιχνίδι ανακύκλωσης χαρτιού

Πρόκειται για ένα μοναδικό παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης χαρτιού. Μέσα από το «Recycle Puzzle Set» μπορούν να μετατρέψουν τα άχρηστα χαρτιά σε κομμάτια παζλ, με τα οποία μπορούν να συνθέσουν αργότερα το δικό τους πάζλ! Με την τιμή των 24,50€, προάγει τη συνεργασία και τη βιωματική εκπαίδευση.

Παιχνίδι κομποστοποίησης

Το πρωτότυπο παιχνίδι “Worm Composting Pod” δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη διαδικασία της κομποστοποίησης, δηλαδή της δημιουργίας λιπάσματος μέσα από οικιακά οργανικά απορρίμματα. Με άψογο σχεδιασμό και ιδιαίτερα απλή χρήση, κοστίζει 24,50€ και μαθαίνει στο παιδί την βαθύτερη έννοια της ανακύκλησης.

Το Αγρόκτημα του μέλλοντος

Με το παιχνίδι “Future Farm”, τα παιδιά φροντίζουν τα φυτά μέσα σε ένα φοβερό μίνι θερμοκήπιο με θόλο! Τα διδάσκει για τη διαδικασία της καλλιέργειας, τις ουσίες των λιπασμάτων και τις βιολογικές πρακτικές! Μέσα από το βιωματικό αλλά και διασκεδαστικό στοιχείο, τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για τον κύκλο ζωής των φυτών και του νερού. Συνίσταται για παιδιά άνω των 10 ετών και κοστίζει $34,95.

Έρημος με βιολογικά στοιχεία

Πρόκειται για το παιχνίδι “Desert Biodome”, το οποίο διαθέτει πάνω από 25 ποικιλίες ασυνήθιστων κάκτων. Η μεγάλη έρημος Terrarium Biodome δίνει στο παιδί – κηπουρό την πλήρη ελευθερία στη διάταξη των φυτών. Περιλαμβάνει ένα μίνι εργοστάσιο, 3 αυτοκόλλητα, φυσικό χαλίκι και άμμο. Ανακυκλώνει το νερό και γοητευτεί τα παιδιά μέσα από την προσπάθειά τους να συντηρήσουν τους κάκτους. Κοστίζει $24,95 και συνίσταται για παιδιά άνω των 4 ετών.

Ο Κήπος της Πριγκίπισσας

Το παιχνίδι “Princess Garden” προσφέρει έναν μικρό εσωτερικό κήπο και ένα σετ «βιοτεχνίας» που βοηθά τα παιδιά να «στολίσουν» τον κήπο με ροζ ή μωβ χαλίκι, λουλούδια, λιβελλούλες και αυτοκόλλητα κοσμήματα. Έτσι δημιουργούν τον κήπο των ονείρων τους, με φυτά που θα ανθίσουν μέσα σε 3 μήνες. Περιλαμβάνει σπόρους, οδηγίες για την καλλιέργεια και μια τσάντα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Κοστίζει $14,95 και συνίσταται για παιδιά 4 ετών και πάνω.

Το εργαστήριο της Γης

Το παιχνίδι “Earth Lab” προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και ενημερώνει τα παιδιά για τις βιώσιμες πρακτικές επίλυσής τους. Χωρίζεται σε κατηγορίες, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χρήση των φυσικών πόρων, η πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση των λυμάτων και η διατήρηση της ενέργειας. Μέσα από ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας νερού, τα παιδιά πειραματίζονται μέσα από φίλτρα, θερμόμετρα, μεγεθυντικούς φακούς κ.α. Απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών και άνω και κοστίζει $54,95.

Η ζωή στη Γη

Αποτελεί ένα παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με κάρτες και εικόνες που αφορούν τη χλωρίδα και την πανίδα της Γης. Το “Life on Earth” διαθέτει 36 πίνακες και λίγα πιόνια και μπορεί να προσφέρει διασκέδαση σε 2-6 παίκτες. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι παρόμοιοι με το παιχνίδι “Bingo”, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι σέβεται τη γη. Κοστίζει $14,95.

Ο κόσμος των μυρμηγκιών

Το παιχνίδι “Ant Mine Eco System” βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το «ορυχείο» των μυρμηγκιών. Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν το δικό τους μίνι οικοσύστημα μυρμηγκιών, χρησιμοποιώντας σωλήνες, μπάλες από βαμβάκι, βύσματα, μάσκες, γάντια και τσιμπιδάκια κ.α. Κοστίζει $19,95 και συνίσταται για παιδιά 6 ετών και πάνω.

Οικολογία Και Εγώ

Το βιβλίο ζωγραφικής “Ecology and Me” αποτελεί το ιδανικό μέσο για να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητα και η οικολογική συνείδηση ενός παιδιού. Πρόκειται για ένα βιβλίο με 24 σελίδες ακουαρέλας, ιδανικές για υδατογραφία και ζωγραφική πάνω σε θέματα που αφορούν τη φύση. Περιλαμβάνει επίσης πάζλ με εικόνες ζώων. Το παιχνίδι είναι ιδανικό για παιδιά μικρής ηλικίας και ενθαρρύνει την οικολογική μάθηση. Κοστίζει $5,95.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.