Διάσημα κορεάτικα κόμικ που προβάλλονται στο Netflix

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Τα κορεάτικα κόμικ, όντας και αυτά ένα μέρος του κορεατικού κύματος aka Hallyu, κατακλύζουν το παγκόσμιο, προσφέροντας στιγμές δυνατών συναισθημάτων, οπουδήποτε βρισκόμαστε. Αρκεί το άνοιγμα της εφαρμογής για να διαβάσουμε το επόμενο κεφάλαιο, κυλώντας το δάκτυλό μας προς τα πάνω.

Για να χαθούμε ακόμα περισσότερο στον κόσμο των κόμικ, αρκετά είναι εκείνα που διαθέτουν μουσική υπόκρουση, η οποία μεταβάλλεται με την πορεία της ιστορίας και προσθέτει ακουστικά ερεθίσματα προκειμένου να έχουμε την πλήρη εμπειρία. Αρκετές φορές η μουσική που ακούγεται, έχει αυτοσκοπό της την παρουσίαση του κόμικ, κάτι που την καθιστά μοναδική.

Συγκεκριμένα, τα γνωστά Webtoon (Web + Cartoon) είναι online κόμικς τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε από το κινητό μας. Αυτά είναι η πιο σύγχρονη μορφή κόμικς στην Κορέα γιατί παλαιότερα υπήρχαν τα Manhwa, των οποίων η ύπαρξη έχει δημιουργηθεί δραματικά, επειδή δεν διατίθενται πάντα σε ηλεκτρονική μορφή.

Αυτές οι λέξεις θα φέρουν στο μυαλό των Otaku την Ιαπωνική έκδοση των κόμικ, τα Manga. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Για αρχή, τα Manhaw γράφονται στην Κορέα και λέγοντας αυτό, εννοούμε την Νότια και τη Βόρεια. Η παρουσία των πρώτων στην Ιαπωνία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Υπολογίζεται ότι πρόσφορο έδαφος βρήκε η γέννησή τους το 1800, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή, προκειμένου να έχουν ένα ανάγνωσμα οι νοικοκυρές. Σε αντίθεση, στην Κορέα εμφανίστηκε κατά την Ιαπωνική κατοχή.

Αξίζει να αναφερθεί η διαφορά στη μορφή τους. Τα ιαπωνικά κόμικ διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά, είναι ασπρόμαυρα και χωρίζονται σε κατηγορίες αναλόγως το είδος του πρωταγωνιστή και την πλοκή. Τα κορεάτικα κόμικ, αντιθέτως, διαβάζονται από τα αριστερά στα δεξιά, έχουν χρώματα και δεν κατηγοριοποιούνται με την ίδια αυστηρότητα.

Όπως είναι φυσικό, έχοντας τα Webtoon διαδοθεί παγκοσμίως, υπάρχουν ανάμεσά τους κάποια που έγιναν εξαιρετικά αγαπητά από τους αναγνώστες. Έτσι, προκειμένου να προσελκύσουν τους οπαδούς των συγκεκριμένων Webtoon, προβάλλονται σε μία άλλη πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιεί κάθε σπίτι –το Netflix. Ας δούμε λοιπόν κάποια διάσημα webtoon, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στην οθόνη του σπιτιού σας.

1.Tomorrow

Η σειρά έχει εμπνευστεί από το Webtoon με τίτλο RaMa. Φέρουν κάποιες μικρές διαφορές στο σενάριό τους, αλλά αυτές δεν επεμβαίνουν στη βασική πλοκή.

Η ιστορία ξεκινά με έναν νεαρό άντρα, ο οποίος αδυνατεί να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Προσπαθώντας να σώσει έναν άνθρωπο από το να αυτοκτονήσει, έχει ένα ατύχημα και πέφτει ο ίδιος σε κόμμα. Έτσι, του προσφέρεται η ευκαιρία να εργαστεί ως Χάρος προκειμένου να αλλάξει το κάρμα του και να μειωθεί ο χρόνος που θα βρίσκεται σε κώμα. Αν και φαίνεται σε πρώτη εικόνα ότι η ιστορία περιπλέκεται γύρω του, θα γνωρίσουμε περισσότερους χαρακτήρες οι οποίοι θα μας εντυπωσιάσουν. 

2.The King’s affection

Ο αρχικός τίτλος του Yeonmo που σημαίνει στοργή. Η ιστορία ξεκινάει με τη γέννηση διδύμων παιδιών από τη βασίλισσα του Joseon. Όντας κακός οιωνός να μοιραστεί την ίδια μήτρα ο μελλοντικός βασιλιάς με μια γυναίκα, το κορίτσι διώκεται. Χρόνια αργότερα, η μοίρα που δεν επιτρέπει σε κανέναν να ξεφύγει από αυτήν, το κάνει να επιστρέψει στη βασιλική αυλή και να την ανακαλύψουν τόσο άτομα που θα έθεταν την ζωή τους σε κίνδυνο για να την προστατεύσουν, όσο και θανάσιμοι εχθροί που κυλάει το ίδιο αίμα στις φλέβες τους.

3.Itaewon class

Το webtoon με το kdrama εδώ συμφωνούν και μοιράζονται τον ίδιο τίτλο. Οφείλει όμως να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο kdrama είναι πρωτοποριακό εφόσον είναι ίσως η πρώτη φορά που θα δούμε transgender χαρακτήρα. Δυστυχώς, η LGBTQI+ κοινότητα δεν έχει αναγνώριση και στήριξη στην Κορέα, οπότε αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από έναν άντρα του οποίου η ζωή περνά σαράντα κύματα. Θα καταφέρει όμως να βγει νικητής και να στήσει μια επιχείρηση που σέβεται και εκτιμά τους υπαλλήλους της, επιτρέποντας όμως σε αυτόν να έχει κέρδος; Το τμήμα προσωπικού δράματος θα μας απαντήσει, αν θα ήθελε ένα τέτοιο εργοδότη.

4.Sweet home

Άλλος ένας τίτλος κοινός, ανάμεσα σε drama και webtoon που μας επιτρέπει εύκολα να τον αναζητήσουμε. Home, sweet home. Η φράση πραγματικά μας φέρνει στο μυαλό σκηνές από επιστροφή διακοπών. Βαλίτσες στον διάδρομο, άπλυτα ρούχα και εγκαύματα από μεσημεριανή βόλτα σε καλντερίμια. Καμία σχέση όμως! Οι λάτρεις των θρίλερ θα ενθουσιαστούν, καθώς τέρατα ξεχύνονται στους δρόμους και αφανίζουν την ανθρωπότητα. Επομένως, οι κάτοικοι μίας πολυκατοικίας συνεργάζονται προκειμένου να επιβιώσουν όσο περισσότερο μπορούν.

5.Nevertheless

Ένα webtoon ακόμα που θα δει το όνομά του στους τίτλους του Netflix. Ανάμεσα στις πιο σύγχρονες σειρές, αγκαλιάζει την LGBTQI+ κοινότητα προβάλλοντας με απόλυτο σεβασμό και λεπτότητα, τη σχέση ανάμεσα σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Όμως αυτοί δεν είναι οι πρωταγωνιστές! Η ιστορία λαμβάνει χώρο σε μία σχολή καλών τεχνών και ως γνωστόν οι καλλιτέχνες είναι ψηλά βουνά με βαθειές χαράδρες. Σε μια τέτοια χαράδρα, η πρωταγωνίστριά μας κινδυνεύει να συντριβεί καθώς εκείνη είναι μια εύθραυστη πεταλούδα, ενώ εκείνος φλεγόμενος. Μπορεί να υπάρχει αγάπη εκεί που η τέχνη απορροφά το είναι; 

Σε αυτή τη σειρά, θα το μάθετε.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.