Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή που επηρεάζει τη ροή της ομιλίας. Αποτελεί πηγή άγχους για πολλά άτομα, ωστόσο η διαχείρισή του είναι εφικτή. Διάσημοι μοιράζονται την εμπειρία τους προκειμένου να καθησυχάσουν άλλα άτομα με τραυλισμό σχετικά με το θέμα.

Ο τραυλισμός αποτελεί μία διαταραχή της ομιλίας κατά την οποία το άτομο κάνει επαναλήψεις, επιμηκύνσεις ή παύσεις ήχων ενόσω μιλάει. Δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, παρόλα αυτά προκαλεί άγχος σε πολλά άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσρυθμίες. Ευτυχώς, αρκετά αγαπημένα άτομα της showbizμε τραυλισμό έχουν μοιραστεί την εμπειρία τους προκειμένου να εφησυχάσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο επί του θέματος.

Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

  1. Joe Biden

Ως έμπειρος πολιτικός φαίνεται να έχει άνεση στο λέγειν, όμως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. πάλευε με τον τραυλισμό από παιδί. Μάλιστα, έχει αποκαλύψει πώς διάβαζε ποιήματα μπροστά στον καθρέφτη για ώρες προκειμένου να βελτιώσει τον δημόσιο λόγο του. Αναφέρει πως εξακολουθεί να τραυλίζει περιστασιακά, όταν είναι πολύ κουρασμένος, ενώ επίσης διατηρεί επαφές με νέους με τραυλισμό ως μέντοράς τους. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτούς να μην κρίνουν τον εαυτό τους από την ομιλία τους και να μην την αφήνουν να τους καθορίζει» έχει πει στο CNN.

Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

  1. Marilyn Monroe

H φωνή της σαγηνευτικής ηθοποιού προήλθε από την συμβουλή ενός λογοθεραπευτή που πρότεινε στην Monroe να δοκιμάσει να μιλήσει σε αυτόν τον τόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει δυσρυθμίες που πήγαιναν κι έρχονταν από την παιδική της ηλικίας. Ως ενήλικη, αποκάλυψε πώς καθώς γύριζε μία ταινία, τραύλιζε τόσο έντονα που ο σκηνοθέτης έγινε έξαλλος. «Εσύ δεν τραυλίζεις!» της είπε. «Έτσι νομίζεις» του απάντησε.

Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

  1. Emily Blunt

Η γνωστή ηθοποιός άρχισε να παρατηρεί τις δυσρυθμίες της κοντά στα 6 έτη. Ο παππούς, ο θείος και ο ξάδερφός της επίσης τραυλίζουν. Λίγα χρόνια αργότερα, ένας δάσκαλος θεάτρου την ενθάρρυνε να συμμετάσχει σε ένα έργο όταν παρατήρησε πώς σταμάτησε να τραυλίζει όταν προσποιούταν κάποιον άλλον. Σήμερα συνεργάζεται με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον τραυλισμό στενά. «Είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για εμένα γιατί είναι πολύ παρεξηγημένη αναπηρία» έχει πει μεταξύ άλλων στο περιοδικό PEOPLE.

Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

  1. Samuel L. Jackson

Κι όμως, ο αστέρας της υποκριτικής παρέμενε σιωπηλός ως παιδί λόγω του ότι είχε τραυλισμό! «Τραύλιζα πολύ, πραγματικά πολύ άσχημα για πολύ καιρό … σε σημείο που σταμάτησα να μιλάω σχεδόν ένα χρόνο στο σχολείο» έχει πει στο TheHowardSternShow. Όπως αναφέρει, ξεπέρασε το εμπόδιο αυτό με τη βοήθεια ασκήσεων αναπνοής, διαβάσματος, και της επανάληψης μιας συγκεκριμένης τετρασύλλαβης ρηματικής πρότασης. «Δεν έχω ιδέα, απλά το κάνει. Κάνει κλικ σε έναν διακόπτη» ανέφερε για την πρόταση.

Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

  1. Tiger Woods

Ο αθλητής έχει αναφέρει πώς τραύλιζε ως παιδί. «Ξέρω πώς είναι να είσαι διαφορετικός και να μην ταιριάζεις με τους άλλους. Τραύλιζα επίσης ως παιδί, μιλούσα στον σκύλο μου και αυτός καθόταν και με άκουγε μέχρι που τον έπαιρνε ο ύπνος» έχει γράψει σε μία επιστολή ο επαγγελματίας παίκτης γκολφ.

Διάσημοι με τραυλισμό – Οι ιστορίες τους

  1. Kendrick Lamar

Ο πολυβραβευμένος ράπερ έχει αναφέρει στους New York Timesότι όταν ήταν παιδί τραύλιζε. Μάλιστα, θεωρεί πώς αυτός είναι ο λόγος που βάζει την ενέργειά του στη μουσική.

Πηγή 1Πηγή 2

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…