Διάσημες γυναίκες σε ‘ανδρικά’ επαγγέλματα

Συντάκτης: Flowmagazine

Στην εποχή μας βλέπουμε όλο και περισσότερο γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα. Ευτυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει και όλο και περισσότερες γυναίκες δε διστάζουν πια να ζουν και να κάνουν αυτό που ποθεί η ψυχή τους.

Στην εποχή μας βλέπουμε όλο και περισσότερο γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα. Ευτυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει και όλο και περισσότερες γυναίκες δε διστάζουν πια να ζουν και να κάνουν αυτό που ποθεί η ψυχή τους. Επιπλέον η αντίληψη των ανθρώπων έχει αλλάξει και έτσι η νέα γενιά θα είναι σε καλύτερη θέση τουλάχιστον από απαρχαιωμένες αντιλήψεις και από στερεότυπα.

Ζούμε πλέον σε εποχές που οι άνθρωποι τολμούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να παλεύουν για αυτά. Ένας άλλος παράγοντας που βοηθά σε αυτήν την οπτική αλλά και τον τρόπο ζωής είναι ότι οι γυναίκες, ίσως με δειλά βήματα για τη χώρα μας, διεκδικούν και αποκτούν ίση θέση στην κοινωνία.

Ας δούμε όμως τώρα κάποιες διάσημες γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα που τόλμησαν και ευτυχώς τα κατάφεραν:

α) Άννα Έλινορ Ρούζβελτ (11 Οκτωβρίου 1884 – 7 Νοεμβρίου 1962) διάσημη πολιτικός, διπλωμάτισσα, ακτιβίστρια. Παρά τα δύσκολα παιδικά χρόνια που είχε η Άννα Έλινορ Ρούζβελτ, αφού έχασε σε παιδική ηλικία τη μητέρα της και ο πατέρας της λόγω του προβλήματος με το αλκοόλ που είχε, δεν μπόρεσαν να την μεγαλώσουν, εκείνη τα κατάφερε και έγινε μια γυναίκα μαχόμενη και άξια.

Παντρεύτηκε τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούζβελτ και όταν εκείνος αρρώστησε από πολιομυελίτιδα αυτή πήρε τη θέση του συζύγου της και τον εκπροσωπούσε. Απέκτησε μαζί του έξι παιδιά.

Επιπλέον δούλεψε πάνω στα δικαιώματα των γυναικών. Όταν πέθανε ο σύζυγός της εκείνη σταμάτησε την ενασχόλησή της με την πολιτική. Όμως το 1946 την εξέλεξαν πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μετά από 6 χρόνια επιτυχημένης πορείας παραιτήθηκε και το 1961, ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ την διόρισε ως πρόεδρο στην επιτροπή για την θέση των γυναικών.

Η Άννα Έλινος Ρούζβελτ πέθανε στο σπίτι της στο Μανχάτταν το 1962. Σίγουρα η Άννα Έλινορ Ρούζβελτ ανήκει στις διάσημες γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα, αφού η πολιτική ήταν ειδικά εκείνα τα χρόνια ένας ανδροκρατούμενος χώρος.

β) 16 Ιουνίου του 1963, μία ημερομηνία που αν σε εμάς δε λέει τίποτα, σίγουρα στη μνήμη της Βαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα θα είναι αξιομνημόνευτ,η αφού τότε ταξίδεψε πρώτη φορά στο διάστημα και ήταν η πρώτη γυναίκα.

Σίγουρα για αυτό αξίζει να είναι στο άρθρο αυτό με τις διάσημες γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα. Η μικρή Βαλεντίνα από μικρή ηλικία είχε μεγάλη αγάπη για τα αλεξίπτωτα αφού σε ηλικία μόλις 22 χρονών έκανε εκπαίδευση σε πτώσεις από την τοπική αερολέσχη.

Άλλη μία σημαντική ημερομηνία για την ίδια θα είναι η 16η Φεβρουαρίου του 1962 που την επέλεξαν μετά από αίτησή της για να πετάξει ανάμεσα σε 400 άτομα και ήταν στις πέντε υποψήφιες. Τα απαραίτητα προσόντα που έπρεπε να έχει η επιλαχούσα ήταν να είναι κάτω των 30 ετών, να έχει ύψος κάτω από 1,70μ. και βάρος κάτω από 70 κιλά.

Ωστόσο ούτε τα μαθήματα που ήταν δύσκολα την τρόμαξαν αφού πριν γίνει η διάσημη αστροναύτης ήταν εργάτρια και μάλλον η γενναιότητα κυλούσε στο αίμα της εφόσον ήταν κόρη ήρωα πολέμου.

Σήμερα έχει μείνει στη μνήμη όλων ως η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που οδήγησε το «Βοστόκ 6». Η πτήση της ήταν δύσκολη καθώς στη μεγαλύτερη διάρκεια δεν ένιωθε καλά, παρ’ όλα αυτά συμπλήρωσε 48 περιφορές γύρω από τη Γη και σχεδόν τρία μερόνυχτα στο διάστημα. Αφού διένυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, έφτασε μέχρι το Καζακστάν.


Δείτε ακόμα: Η καριέρα της γυναίκας στον ανδροκρατούμενο κόσμο


γ) Μία τρίτη γυναίκα που θεωρώ πως δικαίως μπαίνει στη λίστα με τις διάσημες γυναίκες σε ανδρικά επαγγέλματα είναι η γνωστή ως Ζακλίν Τζάκι Κόχραν  και είναι στο επάγγελμα πιλότος. Σε ηλικία 8 ετών, λόγω της φτώχειας της οικογένειάς ,διετέλεσε υπεύθυνη σε εργοστάσιο βαμβακιού.

Έκανε διάφορες δουλειές προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά της αλλά και την ίδια. Το μεγάλο σοκ ήταν όταν έχασε τον γιο της. Αυτό ήταν ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας, φεύγει στη Νέα Υόρκη, αλλάζει ταυτότητα, αλλά συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την οικογένειά της. 

Ξεκίνησε μια ζωή από την αρχή. Επειδή γνώριζε τη δουλειά ξεκίνησε να εργάζεται σε ινστιτούτα ομορφιάς. Η ίδια ήταν πολύ όμορφη, αλλά είχε ένα ακόμη επιπλέον προσόν, την εξυπνάδα της. Ο δεύτερος σύζυγός της (πολυεκατομμυριούχος) ήταν αυτός που την προέτρεψε να δώσει εξετάσεις ως πιλότος.

Έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμούς και τα κατάφερνε σε σημείο που άρθρα εποχής την ανέφεραν σαν την «καλύτερη πιλότο». Παράλληλα κατάφερε να συνδυάσει μία καριέρα και στον χώρο της ομορφιάς με ινστιτούτα αισθητικής.

Μάχιμη, έξυπνη, όμορφη ένας συνδυασμός ικανός να τα καταφέρει στη ζωή της η πλέον Ζακλίν Τζάκι Κόχραν. Έφτιαξε τα δικά της καλλυντικά και παράλληλα ενδιαφερόταν και για τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικά συνδυάζοντάς τα με τις εναέριες πτήσεις.

Η ίδια έχει λάβει μετάλλια για τη δράση της ως μαχόμενη πιλότος. Το 1953 ήταν η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα του ήχου με μαχητικό αεροσκάφος.
Το όνομά της σήμερα είναι συνδεδεμένο τόσο με την ομορφιά, όσο και με τις εναέριες πτήσεις.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…