Διασχίζοντας το ενδιαφέρον φαράγγι του Λούσιου

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Στην Πελοπόννησο υπάρχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι με πλήθος εκπλήξεων: είναι το περίφημο φαράγγι του Λούσιου, το κόσμημα της Αρκαδίας.

Η πεζοπορική διαδρομή

Δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλο το φαράγγι παρά μόνο με τα πόδια. Αυτό το καθιστά σημαντικό προορισμό πεζοπορικών ομάδων. Υπάρχει ένα βατό σηματοδοτημένο μονοπάτι, που ξεκινά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στην αρχαία Γόρτυνα. Πρόκειται για εύκολη αλλά πολύωρη διαδρομή, κατάλληλη για αρχάριους.

Ο συνδυασμός της πυκνής βλάστησης με τα πολύ ψηλά βράχια που περικλείουν τον ποταμό δημιουργεί μια πολύ όμορφη εικόνα, που σας συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή. Οι πλαγιές είναι γεμάτες από πουρνάρια, δάφνες, βάγια, αγριελιές, σφεντάμια, αριές, αφάνες, σφάκες, κουτσουπιές, ιτιές, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, μυρτιές, φυλλίκια, οστρυές, κλήθρες, φτελιές, σορβιές και αναρριχητικά φυτά. Η ροή και το άκουσμα του νερού και το κελάηδημα των πουλιών ηρεμούν τον επισκέπτη και απαλλάσσουν από το άγχος και την ένταση της πόλης.

Το μεγάλο προτέρημα της διαδρομής είναι ότι έχει και μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς περνάει από δύο σημαντικές μονές, τη Μονή Φιλοσόφου και τη Μονή Προδρόμου, με την τελευταία να είναι λαξευμένη στον βράχο αποτελώντας τοπόσημο για όλη τη χώρα.

Δεν θα είστε μόνοι, αφού είναι σύνηθες, κυρίως το Σαββατοκύριακο, να περπατούν παρέες και εκδρομικά γκρουπ και να καταλήγουν για μπάνιο στον ποταμό.

Είναι μια επιλογή που αξίζει από όλες τις πλευρές και είναι κοντά στην πρωτεύουσα. Και τα γύρω χωριά είναι ενδιαφέροντα και μπορείτε να βρείτε ωραίες ταβέρνες για ένα πλούσιο γεύμα.

Εναλλακτικές επιλογές

Στη Μονή Φιλοσόφου μπορείτε να φτάσετε και με το αυτοκίνητο. Εκεί είναι και το Κρυφό Σχολειό, ένα μοναδικό αξιοθέατο από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εφόσον είστε περιπετειώδεις, μπορείτε να κάνετε καγιάκ ή ράφτιγκ στον όμορφο Λούσιο και να αξιοποιήσετε τις εταιρείες που οργανώνουν αντίστοιχες δραστηριότητες. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να γευτείτε και κυνήγι, καθώς υπάρχουν πολλά ζώα στη γύρω περιοχή.

Πραγματικά, το ταξίδι αυτό θα σας πείσει για τη μοναδικότητα του τοπίου και το πνεύμα φιλοξενίας των κατοίκων. Γενικά, προγραμματίστε έγκαιρα και με καλή παρέα ή τουριστική/πεζοπορική ομάδα μια μονοήμερη εκδρομή, ώστε φτηνά και άμεσα να αποκτήσετε την πρώτη σας εμπειρία με την περιοχή. Είναι ένα ταξίδι που μπορεί να επαναληφθεί και να σας χαρίσει ζωντάνια, αισιοδοξία και χαρά. Ειδικά για αρχάριους ορειβάτες, είναι ένα από τα λίγα τόσο εύκολα και στρωτά φαράγγια, με πολύ μικρές υψομετρικές διαφορές, χωμάτινα μονοπάτια, σκιά σχεδόν παντού και μέρη για ξεκούραση, γέμισμα νερού και πολιτιστικούς περιπάτους.

Επομένως, το εκπληκτικό αυτό φαράγγι είναι η ευκαιρία σας για να μυηθείτε σε πιο εξτρίμ σπορ, όπως η ορεινή πεζοπορία ή το ράφτιγκ, και μάλιστα με πολύ χαμηλό βαθμό δυσκολίας, και να κρατήσετε φανταστικές αναμνήσεις. Το καλοκαίρι συνεχίζεται, και είναι η κατάλληλη περίοδος για να δροσιστείτε στα ορμητικά νερά του Λούσιου, δίνοντας σε όλη την οικογένεια ή στην παρέα σας την ευκαιρία να σας συνοδέψει. Ήρεμη ομορφιά, εξαιρετική ατμόσφαιρα, πολιτισμική ποικιλία και καλό φαγητό είναι τα τέλεια κίνητρα για να χαθείτε μέσα στις πλαγιές του φαραγγιού που εισάγει χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο στις φυσιολατρικές εκδηλώσεις.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…