Διαπροσωπική ευαισθησία: γιατί είναι τόσο σημαντική

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πιστεύετε πως μπορείτε να καταλάβετε ότι κάποιος έχει κακή διάθεση μόνο από την έκφρασή του, ακόμη και αν δεν έχει πει λέξη που να δείχνει ότι έχει κακή διάθεση; Πώς μπορεί η παρατήρηση τέτοιων πραγμάτων στους γύρω μας να είναι χρήσιμη και ουσιαστική για εμάς;

Είναι τα μικρά πράγματα που τους προδίδουν, όπως η έκφρασή τους, που αποτυπώνεται με ευαισθησία. Ή ακόμη και αν η έκφρασή τους δεν προδίδει την τρέχουσα κατάστασή τους, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται, δείχνοντας ότι βρίσκονται σε κατάσταση επιβίωσης.

Αν πρόκειται για κάποιον που γνωρίζετε καλά, τότε μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε από τη συμπεριφορά του που έχει αλλάξει από τη συνηθισμένη του συμπεριφορά.

Υπάρχουν πολλές μη λεκτικές ενδείξεις που μπορούμε ως άνθρωποι να συνηθίζουμε να εκπέμπουμε για να δείξουμε την τρέχουσα συναισθηματική ή νοητική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ακόμη και αν πρόκειται για έναν εντελώς άγνωστο, μπορούμε να έχουμε την τάση να λαμβάνουμε υποσυνείδητα υπονοούμενα μέσω του τρόπου που συμπεριφέρεται, των λέξεων που λέει, του τρόπου που μιλάει, του τόνου που χρησιμοποιεί κατά την ομιλία του, της έκφρασης του προσώπου του, μεταξύ άλλων μη λεκτικών ενδείξεων. Στην πραγματικότητα, η γλώσσα του σώματος αντιπροσωπεύει το 55% της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Η σημασία της διαπροσωπικής ευαισθησίας

Γιατί η διαπροσωπική ευαισθησία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική προσέγγιση ενός ανθρώπου που έχει ως γνώμονα τη βελτίωση και την επιτυχία της ζωής του; Έχει πράγματι ουσιαστική επίδραση στην προώθηση της ευημερίας ενός ατόμου; Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αν δούμε μόνο την επιφάνεια της έννοιας της διαπροσωπικής ευαισθησίας, θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι αυτή η έννοια που περιστρέφεται γύρω από την κατανόηση των χαρακτηριστικών και των συνηθειών των γύρω σας, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί για κάποιους, αλλά σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια για να την εξασκήσετε, καθώς οι ανταμοιβές είναι τεράστιες.

Ο αντίκτυπος της διαπροσωπικής ευαισθησίας στις σχέσεις

Λέγεται ότι η διαπροσωπική ευαισθησία είναι το κλειδί για τον σχηματισμό και τη διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων με άλλα άτομα. Τώρα, αν είστε μοναχικός και δεν θέλετε να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που να νοιάζονται για εσάς και να ενδιαφέρονται για εσάς πέρα από ένα επιφανειακό σκοπό ή ένα απώτερο κίνητρο, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διαπροσωπική ευαισθησία που θα σας βοηθήσει στο σχηματισμό και τη διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων.

Αν όμως είστε σαν την πλειονότητα του κόσμου που προσπαθεί προς αυτόν ακριβώς τον στόχο με απόλυτη αφοσίωση, τότε είναι αρκετά σημαντικό να είστε σε θέση να γνωρίζετε και να αξιολογείτε τα πραγματικά συναισθήματα και την ψυχική τους κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Η διαπροσωπική ευαισθησία είναι τόσο χρήσιμη, διότι στο τέλος της ημέρας σας βοηθά να κατανοείτε και να επικοινωνείτε καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να σας κρύψουν κάποιες πτυχές του εαυτού τους, καθώς καταλαβαίνετε καλύτερα πώς πρέπει ή δεν πρέπει να ενεργείτε σε διάφορες καταστάσεις και στιγμές.

Κάθε άτομο έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, ελαττώματα και ιδιότητες, και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ελαττώματα και ιδιότητες είναι αυτό από το οποίο αποτελείται η κοινωνία μας. Αυτή η συλλογικότητα είναι μια αντανάκλαση του κάθε ατόμου, και όταν έχετε τη δυνατότητα να κατανοήσετε καλύτερα ένα μεμονωμένο άτομο, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε αρμονικά και ειρηνικά στην κοινωνία που ζείτε, γενικά, και να συνδεθείτε με οποιονδήποτε πολύ πιο εύκολα.

Είναι όμως η διαπροσωπική ευαισθησία σημαντική μόνο όσον αφορά τον ρόλο που παίζει στο να μας φέρει πιο κοντά στο να βρούμε έναν καλό φίλο ή έναν αγαπημένο σύζυγο; Καθώς είδαμε ότι ολόκληρο το περιβάλλον μας χτίζεται από τα χαρακτηριστικά, τα ελαττώματα και τις ιδιότητες των ανθρώπων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτό. Έχει επίδραση σε πολύ βασικά στοιχεία καθώς και σε μεγαλύτερα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η καριέρα, η αυτοπραγμάτωση και τόσοι άλλοι τομείς. Ας ρίξουμε μια ματιά στον αντίκτυπο που έχει η διαπροσωπική ευαισθησία που επηρεάζει θετικά αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς, της καριέρας, της υγειονομικής περίθαλψης και της αυτοπραγμάτωσης στη ζωή ενός ατόμου.

Η επίδραση της διαπροσωπικής ευαισθησίας στην αυτοπραγμάτωσή σας

Όταν είστε ευαίσθητοι στους άλλους ανθρώπους τους καταλαβαίνετε καλύτερα, καταλαβαίνετε καλύτερα ποιοι είναι και ποιες είναι οι ανάγκες τους. Και όταν αποφασίζετε να τους φέρεστε με συμπόνια και φροντίδα, αυτή είναι η στιγμή που βρίσκεστε πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωση του εαυτού σας και στην εκπλήρωση του σκοπού σας, όποιος κι αν είναι αυτός για εσάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν εστιάζετε μόνο σε αυτό που χρειάζεστε, σε αυτό που “πρέπει να έχετε”, σε αυτό που “αξίζετε και δικαιούστε” να έχετε, σηματοδοτείτε ότι δεν έχετε αυτό που αναζητάτε. Ένα άτομο που δεν έχει τίποτα να δώσει δεν μπορεί να δώσει τίποτα σε κανέναν. Ένα άτομο που έχει πολλά, έχει περισσότερα από αρκετά που μπορεί να μοιραστεί με τους άλλους.

Επομένως, όταν είστε σε θέση να αφιερώσετε την προσοχή και τη φροντίδα σας σε κάποιον άλλον, σημαίνει ότι είστε άφθονοι. Δεν ψάχνετε για τίποτα, επειδή η νοοτροπία σας είναι ήδη εκεί που πρέπει να είναι. Η αφθονία της αγάπης προέρχεται από μέσα σας, η αφθονία κάθε είδους προέρχεται από μέσα σας. Και όταν έχετε αρκετά για τον εαυτό σας, η πράξη της προσφοράς στους άλλους είναι αυτό που σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι έχετε πολλά.

Αυτή η πράξη και η παρουσίαση του πλούτου και της αφθονίας μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μορφές, και η διαπροσωπική ευαισθησία είναι σίγουρα μία από αυτές. Και όσο περισσότερο θα εξασκείτε αυτή την ευαισθησία, αυτή την παρατήρηση των αναγκών των άλλων, θα δείτε ότι θα σας παρουσιάζονται περισσότερες ευκαιρίες, που θα σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωση και ίσως ακόμη και να σας αφυπνίζουν σε μια νέα συνειδητοποίηση.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.