Διαπόντια νησιά: Το ανερχόμενο σύμπλεγμα ελληνικών νησιών

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Τα Διαπόντια νησιά αποτελούν έναν εναλλακτικό προορισμό, κοντά στην Κέρκυρα, σε μια άγνωστη για τους περισσότερους άγονη γραμμή της Ελλάδας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα Διαπόντια νησιά είναι σύμπλεγμα νησιών στα βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Είναι το βορειοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Τα νησιά είναι πάνω από 10 αλλά τα τρία μεγαλύτερα και κατοικημένα είναι οι Οθωνοί, το Μαθράκι και η Ερείκουσα.

Ιστορία

Γενικά η τύχη τους είναι συνδεδεμένη την Κέρκυρα. Από τις Σταυροφορίες είναι πεδίο διεκδίκησης πειρατών, Φράγκων, Βυζαντινών, Βρετανών και λοιπών. Το 1864 ενώθηκαν με την Ελλάδα. Αρχικά στα Διαπόντια ανήκε και η νησίδα Σάσων η οποία το 1914 περιήλθε στην Αλβανία αφού εκκενώθηκε από τους Έλληνες, κατά βάση αγροκτηνοτρόφους που ζούσαν εκεί. Σημαντικό κομμάτι για τα νησιά αυτά είναι και η ναυτιλία που προσέλκυσε επαγγελματικά πολλούς κατοίκους από τα τέλη του 19ου αιώνα και σχεδόν όλο τον 20ο.

Οθωνοί

Είναι το εγγύτερο σημείο στην Ιταλία και το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Το όνομα λέγεται ότι είναι παραφθορά του Οθρονοί. Η μυθολογία αναφέρει και την διαμονή του Οδυσσέα εκεί, όταν επέστρεφε από την Τροία. Στο νησί κατά τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και φάρος. Γενικά το νησί έχει οικοτουριστικό ενδιαφέρον και έχει περιοχές Natura 2000. Μάλιστα υπάρχει μια ποικιλία λάχανου την οποία οι ντόπιοι λένε “κράμπι”.

Ερείκουσα

Είναι το βορειότερο νησί των Επτανήσων και είναι μέρος για όποιον αρέσει ιδιαίτερα η ησυχία και η απομόνωση. Το όνομα οφείλεται στον θάμνο Ερείκι ο οποίος παράγει το πικρό μέλι Ερείκης.

Μαθράκι

Είναι το λιγότερο τουριστικό του συμπλέγματος. Έχει οικοτουριστικό ενδιαφέρον στα αξιοσημείωτα είναι ο σχετικά πρόσφατος εξηλεκτρισμός και ότι Ελληνοαμερικάνοι έλκουν από εδώ καταγωγή

Πρόσβαση, διαμονή, εστίαση

Η πρόσβαση γίνεται κυρίως δια θαλάσσης από την Κέρκυρα. Η διαμονή και εστίαση είναι εφικτή αλλά λόγω του περιορισμένου των επιλογών χρειάζεται καλή οργάνωση και έρευνα.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.