Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα να γίνεται λόγος για τον τομέα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Αν και από τον …
Διάνα Βουτυράκου: Η 23χρονη Ελληνίδα που βγήκε πρώτη στον κόσμο στην Ρομποτική
Η Διάνα Βουτυράκου είναι μια 23χρονη συμπατριώτισσά μας που έχει σημειώσει ανεπανάληπτες επιτυχίες στο τομέα της Ρομποτικής. Η τελευταία επιτυχία της ήταν ότι κατέκτησε – μαζί με την ομάδα της- το πρώτο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Σαγκάη.
Ας την γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα…
Στον κόσμο της ρομποτικής από τα μικράτα της
Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη ρομποτική κι αργότερα έφτιαξε τη δική της ομάδα με έδρα το σπίτι της. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν με διακρίσεις:
- στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό
- στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό στο Abu Dabi
- στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα.
Οι σπουδές της
Η Διάνα είναι τελειόφοιτη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Πολυτεχνείου με εξειδίκευση στη Ρομποτική – Χειρουργική. Παράλληλα με τις σπουδές της όμως είναι και καθηγήτρια.
Η Διάνα ως καθηγήτρια
Η Διάνα διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική και προετοιμάζει υποψηφίους για αντίστοιχους ελληνικούς διαγωνισμούς και παγκόσμιες Ολυμπιάδες.
Το ρομπότ που κατασκεύασε με τους μαθητές της
Η ίδια και δύο από τους μαθητές του λυκείου όπου διδάσκει, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ιάσωνας Σομόγλου κατασκεύασαν τη μακέτα μίας αυτόνομης κοινότητας που παράγει, εξοικονομεί, μετατρέπει και μοιράζεται ενέργεια.
Η Διάνα μιλώντας για την Ρομποτική
«Μαθαίνω να λύνω προβλήματα στην πράξη και όχι μόνο θεωρητικά. Θέλω να κάνω, για παράδειγμα, πιο εύκολη τη μαγειρική. Μπορώ να φτιάξω μια αυτόματη κουτάλα. Όπως κάθε παιδί, βαριέμαι να ξεσκονίζω το δωμάτιό μου. Έφτιαξα ένα ρομπότ-ξεσκονόπανο. Αυτό με ιντριγκάρει στη ρομποτική: η επιβεβαίωση, η απόδειξη ότι είσαι καλός, κάνοντας πράξη αυτά που μαθαίνεις στη θεωρία. Το να πάρω ένα 18 σε κάποιο διαγώνισμα δεν μου λέει κάτι.», ανεφερε σε συνέντευξή της.
Η άποψη της για το ότι στο μέλλον τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στην εργασία…
«Κάποτε, για παράδειγμα, υπήρχαν στην Αθήνα οι λούστροι. Δεν υπάρχει πλέον αυτό το επάγγελμα. Νομίζω δηλαδή πως το θέμα δεν είναι ότι τα ρομπότ θα μας πάρουν τη δουλειά, αλλά πως οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, και σε αυτό το πλαίσιο θα εξαφανιστούν κάποια επαγγέλματα. Για παράδειγμα, πλέον οι συσκευασίες στα εργοστάσια γίνονται από ρομπότ και όχι από ανθρώπινα χέρια. Μπορεί να χαθούν κάποιες δουλειές, ταυτοχρόνως όμως θα δημιουργηθούν κάποιες άλλες. Και παρότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα στον εργασιακό τομέα, η δική μου η γενιά και οι επόμενες θα έρθουν αντιμέτωπες με αυτές τις αλλαγές.», τόνισε η Διάνα.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαίνοντας στον κόσμο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής!
______________________
Τι απάντησε στην ερώτηση για το εάν θεωρεί τον εαυτό της έξυπνο…
«Σε καμία περίπτωση. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει κάποια κλίση. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρει αυτό που του αρέσει και να δείξει τις ικανότητές του. Εγώ το βρήκα από πολύ νωρίς.»
Η ΜΚΟ Unique Minds
Εκτός από την εκπαίδευση και τις φοιτητικές της υποχρεώσεις η Διάνα ασχολείται ενεργά και με την ΜΚΟ Unique Minds, της οποίας είναι και συνιδρύτρια.
Η “Unique Minds” ασχολείται με τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό κι έχει ως ρόλο να βοηθήσει του υποψήφιους σπουδαστές να δουν ποια σχολή τους ελκύει πραγματικά. Μέσα από μία βιωματική διαδικασία με σεμινάρια, ανοιχτούς διαλόγους και ημερίδες τους δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους
Η Unique Minds αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε φέτος 1.500 μαθητές…
Προτρέποντας άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την Ρομποτική
Είναι γεγονός οι περισσότεροι που είναι επιστήμονες ή ερευνητές Ρομποτικής είναι άνδρες. Ωστόσο, κατά την άποψη της Διάνας, αυτό δεν σημαίνει κάτι.
Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό να είσαι μειονότητα σε αυτό που κάνεις, αρκεί να σου αρέσει. Επειδή ο κλάδος της ρομποτικής είναι ανδροκρατούμενος, θέλω να πω στα κορίτσια που τους αρέσει το αντικείμενο να μη φοβηθούν να ασχοληθούν. Στο κάτω κάτω, αν είσαι ένα κορίτσι ανάμεσα σε δέκα αγόρια και είσαι πολύ καλή, πιο εύκολα θα σε μάθουν. Δεν χρειάζεται να σε φοβίζουν τα εμπόδια.»
Κλείνοντας
Πολύ σύντομα η Διάνα θα ταξιδέψει στη Γερμανία όπου θα εργαστεί σε ένα ερευνητικό κέντρο πάνω στη ρομποτική χειρουργική.
Εμείς της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, καθώς και πολλές επιτυχίες και διακρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της…