Διαλογισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Διαλογισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράςΠολλοί νομίζουν πως ο διαλογισμός είναι κάτι που μόνο οι Ινδοί γκουρού ή οι μιμητές αυτών κάνουν, καθισμένοι οκλαδόν στο έδαφος με μουσική που μοιάζει με ρυάκια που κυλούν να παίζει στο βάθος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα όλοι έχουμε διαλογιστεί μια δεδομένη στιγμή στη ζωή μας.

Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία παραμένουμε κενοί και σιωπηλοί και αδειάζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ενώ εστιάζουμε την προσοχή μας απόλυτα σε ένα σημείο − συγκεκριμένα σε μια ζώνη γύρω από τον εαυτό μας. Τα οφέλη από την πρακτική αυτή είναι πολλά και σχετίζονται με τη μείωση του άγχους, των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, αλλά και την απόκτηση μιας θετικότερης ψυχολογίας. Τελικός προορισμός είναι η ευτυχία.

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ασκούν το διαλογισμό, όμως, τον εγκαταλείπουν μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς δεν ξεκίνησαν με ορθά κίνητρα ή ακολούθησαν λάθος τεχνικές. Συνήθης είναι και η δικαιολογία της έλλειψης χρόνου.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ένας ενήλικας άνθρωπος που ζει σε αστικό περιβάλλον περνά ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου του στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πολλοί διαβάζουν ή ακούν μουσική, άλλοι παρατηρούν τους γύρω τους ή αγχώνονται με τις υποχρεώσεις που τους περιμένουν. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, σίγουρα μερικές φορές μπορείτε να επωφεληθείτε από τα οφέλη του διαλογισμού συνδυάζοντάς τον με το χρόνο που ξοδεύετε στο μετρό ή το λεωφορείο.

Πώς γίνεται;

Ο διαλογισμός απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο που εσείς επιλέγετε. Πρέπει να γίνεται με έναν σκοπό, να συνδυάζεται με επιβράδυνση της αναπνοής, με συγκέντρωση στα μέλη του σώματός σας, με μείωση του στρες. Θα πρέπει να αποκοπείτε από το περιβάλλον γύρω σας και να εστιάσετε στον εαυτό σας για να διαλογιστείτε αποτελεσματικά. Ο διαλογισμός καλό είναι να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και να συνδυάζεται με ελαφρά άσκηση.

Γιατί να διαλογιστώ στα ΜΜΜ;

Αν το καλοσκεφτείτε, τα μέσα είναι ιδανικός τόπος για να διαλογιστείτε:

 • Χρόνος: Μπορείτε να διαλογιστείτε το πρωί, πηγαίνοντας στη δουλειά σας και να είστε έτσι ήρεμοι για το υπόλοιπο της ημέρας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κίνηση και τις μανούβρες των άλλων οδηγών, ο οδηγός φροντίζει για όλα αυτά.
 • Διαλογισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράςΕξάσκηση: Συστήνεται να μην καθίσετε, αλλά να παραμένετε όρθιοι. Έτσι, ασκείτε τους μύες σας καθώς κρατιέστε από τις χειρολαβές. Εξασκείστε, όμως, και πνευματικά, καθώς πρέπει να συγκεντρώνεστε σκληρά για να αποκλείετε τους ήχους του δρόμου και των άλλων επιβατών.
 • Παρατηρητικότητα: Θα οξύνετε τις ικανότητές σας στην παρατήρηση όσων συμβαίνουν γύρω σας και θα κατανοήσετε πώς επηρεάζουν εσάς, το σώμα και το πνεύμα σας. Θα ανακαλύψετε απλά όμορφα πράγματα που δεν είχατε προσέξει πριν: το φως που λούζει ένα κτίριο ή το χαμόγελο ενός πεζού. Θα εκτιμήσετε έτσι την ομορφιά της ζωής και θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
 • Αναπνοή: Ο διαλογισμός έχει να κάνει με τις ασκήσεις αναπνοής και τα μέσα σας δίνουν το χώρο και το χρόνο να τις εξασκήσετε, μιας και κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» σας μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε αυτή.

Μικρές συμβουλές

 • Αποκτήστε τον δικό σας προσωπικό χώρο. Δημιουργείστε μια νοητή περιοχή γύρω από εσάς.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με συνεπιβάτες (συνεπώς, και την ανταλλαγή ενέργειας με αυτούς).
 • Κλείστε τα μάτια (εάν ντρέπεστε, χρησιμοποιήστε μαύρα γυαλιά).
 • Επιβραδύνετε την αναπνοή σας.
 • Επιλέξτε ένα μάντρα, μια μικρή φράση που θα επαναλαμβάνετε όσο διαλογίζεστε. Φροντίστε να είναι κάτι θετικό!
 • Αφήστε πίσω σας ό, τι σας προβληματίζει και «πετάξτε» το κάπου μακριά από εσάς.
 • Αισθανθείτε ευγνωμοσύνη για την ημέρα που ξεκινά!

Το μόνο που θα πρέπει ειλικρινά να προσέξετε όταν διαλογίζεστε στα μέσα συγκοινωνίας, είναι να μην ξεχάσετε να κατεβείτε στη στάση σας!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…