Διαλογισμός και πως να τον κάνεις με επιτυχία

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Οι περισσότεροι που κάνουν διαλογισμό για πρώτη φορά, το βρίσκουν περίεργο να κάθονται σιωπηλοί, με τις πιο βαθιές σκέψεις και τα συναισθήματα τους, να κάθονται και να μην κάνουν τίποτα – τα ίδια πράγματα που, αρκετά διασκεδαστικά, το μυαλό τείνει να αντιστέκεται. Για έναν αρχάριο, τον διαλογισμό μπορεί αρχικά να τον αισθάνεται λίγο περίεργα, ίσως ακόμη και τρομακτικά, αλλά αυτό είναι εντάξει. Οι άνθρωποι διαλογίζονται για περίπου 3.000 χρόνια, και πολλοί έχουν αναμφίβολα βιώσει την ίδια επιφυλακτικότητα, τρόμο ή αναρωτιούνται πως αισθάνονται συχνά οι διαλογιστές για πρώτη φορά.

Τι είναι διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μια πολύ περίπλοκη διεργασία. Η λέξη διαλογισμός συνεπάγεται όχι μόνο την λειτουργία του εγκέφαλου, αλλά και την ενίσχυση της επικέντρωσης και της προσοχής σε ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου. Αλλά κυρίως ο διαλογισμός σημαίνει συλλογισμός.

Διαλογισμός και πως να τον κάνεις με επιτυχία

Μέσω αυτού, μπορούμε να αντιληφθούμε το εαυτό μας. Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης ή και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπου ή οποιασδήποτε πηγής πληροφόρησης. Γενικότερα θεωρείται και μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.

Πώς θα το επιτύχεις;

Μέσα από απλά βήματα μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει να διαλογιστεί σε οπουδήποτε μέρος. Τα βήματα έχουν ως εξής:

Αρχικά, καθίστε.

 Όπου κι αν κάθεστε, μια καρέκλα, ένα μαξιλάρι, ένα παγκάκι πάρκου, βρείτε ένα σημείο που σας δίνει ένα σταθερό κάθισμα- σταθερή θέση.

Επίσης, εάν έχετε ένα μαξιλάρι στο πάτωμα, σταυρώστε τα πόδια σας άνετα μπροστά σας. Εάν κάθεστε σε μια καρέκλα, είναι καλό οι πυθμένες των ποδιών σας αγγίζουν το πάτωμα.

Ισιώστε 

Στη συνέχεια φτιάξτε τη στάση του σώματός σας, χωρίς να ζορίζεστε ή να σφίγγεστε. Η σπονδυλική στήλη έχει φυσική καμπυλότητα. Αφήστε το να είναι έτσι. Το κεφάλι και οι ώμοι σας μπορούν να στηρίζονται άνετα πάνω από τους σπονδύλους σας.

Διαλογισμός και πως να τον κάνεις με επιτυχία

Τοποθετήστε τα άνω χέρια σας παράλληλα με το πάνω μέρος του σώματός σας

Έπειτα, αφήστε τα χέρια σας να πέσουν στις κορυφές των ποδιών σας. Με τα χέρια σας στα πλευρά σας, τα χέρια σας θα προσγειωθούν στο σωστό σημείο. Πολύ μακριά θα σας κάνει καμπούρα. Πολύ πίσω θα σας κάνει άκαμπτο/η. Ρυθμίζετε τις χορδές του σώματός σας, όχι πολύ σφιχτά και όχι πολύ χαλαρά.

Αφήστε το πηγούνι σας λίγο και αφήστε το βλέμμα σας να πέσει απαλά προς τα κάτω. Μπορείτε να αφήσετε τα βλέφαρά σας χαμηλότερα. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη, μπορείτε να τα χαμηλώσετε εντελώς, αλλά δεν είναι απαραίτητο να κλείσετε τα μάτια σας κατά το διαλογισμό. Μπορείτε απλά να αφήσετε ό, τι εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σας χωρίς να εστιάσετε σε αυτό.

Συγκεντρωθείτε

Προσπαθήστε να είστε εκεί για λίγες στιγμές. Χαλαρώστε. Φέρτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας ή στις αισθήσεις στο σώμα σας.

Εισπνεύστε- εκπνεύστε

Νιώστε την αναπνοή σας, καθώς βγαίνει και καθώς μπαίνει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τραβήξτε την προσοχή σας στη φυσική αίσθηση της αναπνοής: ο αέρας που κινείται μέσω της μύτης ή του στόματος σας, η άνοδος και η πτώση της κοιλιάς ή του στήθους σας. 

Αναπόφευκτα, η προσοχή σας θα αφήσει την αναπνοή και θα περιπλανηθεί σε άλλα μέρη

Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να αποκλείσετε ή να εξαλείψετε τη σκέψη σας. Όταν φτάσετε να παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας περιπλανιέται για λίγα δευτερόλεπτα, ένα λεπτό, πέντε λεπτά, απλά επιστρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή.

Διαλογισμός και πως να τον κάνεις με επιτυχία

Παύση πριν κάνετε οποιεσδήποτε φυσικές ρυθμίσεις,

Αν νιώσετε την ανάγκη να κινηθείτε, όπως τη μετακίνηση του σώματός σας ή λόγω φαγούρας, μην κάνετε απότομες κινήσεις. Εξασκηθείτε όμως σε αυτό. Προσπαθήστε λοιπόν, ως άσκηση να μετακινηθείτε τη στιγμή που επιλέγετε, αφήνοντας χώρο ανάμεσα σε αυτό που βιώνετε και αυτό που επιλέγετε να κάνετε.

Μπορεί να βρείτε το μυαλό σας να περιπλανιέται συνεχώς 

Αυτό είναι φυσιολογικό. Αντί να παλεύουμε ή να ασχολούμαστε με αυτές τις σκέψεις, προσπαθήστε να εξασκηθείτε παρατηρώντας χωρίς να αντιδράτε. Απλά καθίστε και προσέξτε το περιβάλλον γύρω σας. Όσο δύσκολο κι αν είναι να κατακτηθεί, αυτό είναι όλο. Συγκεντρωθείτε ξανά και ξανά χωρίς κάποια προσδοκία.

Όταν είστε έτοιμοι, σηκώστε απαλά το βλέμμα σας (εάν τα μάτια σας είναι κλειστά, ανοίξτε τα). 

Πάρτε μια στιγμή και παρατηρήστε τυχόν ήχους στο περιβάλλον. Παρατηρήστε πώς αισθάνεται το σώμα σας αυτή τη στιγμή. Παρατηρήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μετά από λίγη παύση, αποφασίστε πώς θέλετε να συνεχίσετε με την ημέρα σας.

Εσείς διαλογίζεστε; Αν ναι, σε καθημερινή βάση; Πως έχει αλλάξει τη ζωή σας ο διαλογισμός; 

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.