Διακοσμήστε… οικολογικά

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Είναι γνωστό πως το περιβάλλον που ζούμε, το σπίτι μας δηλαδή και ο προσωπικός μας χώρος, είναι πολλά πράγματα για όλους μας και παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή μας. Αποτελεί το καταφύγιό μας, την κρυψώνα μας ενίοτε, το χώρο όπου χαλαρώνουμε, είμαστε ο εαυτός μας εμφανισιακά και όχι μόνο. Σε αυτόν τον χώρο εκτός από φυσικές λειτουργίες κάνουμε κι άλλα πολλά, συνεπώς πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μας εκφράζει, να ταιριάζει στην αισθητική μας, να νιώθουμε άνετα, να μας φτιάχνει τη διάθεση, να μας ηρεμεί και γιατί όχι να μη μας ταξιδεύει κιόλας;

Διακοσμώ με την προσωπική μου σφραγίδα

Η διακόσμηση αυτού του του χώρου λοιπόν είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.’Εγκειται στο προσωπικό μας γούστο και στην αισθητική μας. Τα αντικείμενα που θα επιλέξουμε να βρίσκονται γύρω μας και να ομορφαίνουν αυτό τον χώρο δεν αρκεί να είναι όμορφα και δε χρειάζεται επίσης να κοστίζουν μια περιουσία. Απλά χρειάζεται να έχουν στυλ και να ταιριάζουν με το συνολικό ύφος που έχουμε αποφασίσει ότι μας αντιπροσωπεύει. Να είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους αλλά και με τα υπόλοιπα στοιχεία του σπιτιού, όπως χρώματα, έπιπλα, κουρτίνες και καθετί που ντύνει ένα σπίτι.

Κάτι επίσης σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι υπάρχουν τάσεις στη μόδα αναφορικά και με τη διακόσμηση από καιρό σε καιρό αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν το μοναδικό μέλημά μας ή σημείο αναφοράς για το στυλ της διακόσμησης που επιλέγουμε. Και βέβαια δεν είναι κακό να παίρνεις ιδέες από άλλους χώρους, ανθρώπους -φίλους ή και ειδικούς- ή και μέσα -τηλεόραση, περιοδικά, ίντερνετ-αλλά να μην ξεχνάς την προσωπική σου σφραγίδα.

Οικολόγοι και στη διακόσμηση

Το να έχει κάποιος οικολογική συνείδηση είναι καταπληκτικό με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και σε αυτόν τον τομέα λοιπόν της διακόσμησης μπορούμε να είμαστε οικολόγοι και να κάνουμε και το χώρο μας όσο πιο οικολογικό γίνεται. Μπορούμε να επιλέξουμε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και όσο το δυνατό φυσικότερα όπως για παράδειγμα το ξύλο. Ξεκινώντας από την επίπλωση μέχρι και κάθε αντικείμενο διακοσμητικό ή και χρηστικό ακόμη.

Αποφεύγουμε το πλαστικό ως υλικό και επιλέγουμε οικολογικά ακόμη και τις βαφές με τις οποίες θα βάψουμε τοίχους. Ακόμη και στα υφάσματα υπάρχουν λύσεις που είναι πιο κοντά σε φυσικά υλικά όπως για παράδειγμα το βαμβάκι. Επενδύουμε σε πολύ πράσινο σε βεράντες και αυλές ή κήπους φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια.

Διακόσμηση DIY με φυσικά υλικά

Αν επιλέξουμε να διακοσμήσουμε πιο φυσικά το σπίτι μας θα έχουμε πολλά οφέλη. Καταρχήν πρωτοτυπία αφού θα είναι μοναδικά όσα θα φτιάξουμε. Έπειτα θα έχουμε αξιοποιήσει ευχάριστα χρόνο κάνοντας κάτι δημιουργικό και αγχολυτικό συνάμα. Χαμηλό κόστος επιπρόσθετα αφού οι πρώτες ύλες διατίθενται ελεύθερα στη φύση και το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια βόλτα κατά την οποία θα ξεσκάσουμε κιόλας ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα. Τέλος δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το πόση θα είναι η ικανοποίησή μας ηθικά έχοντας επιστρατεύσει τις δυνατότητές μας για όλο αυτό το εγχείρημα.

Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ό,τι βάζει και δεν βάζει ο νους μας. Με μια βόλτα στη θάλασσα προμηθευόμαστε πετρούλες, βότσαλα, κοχύλια, σχοινιά, ξύλα σμιλεμένα από τη θάλασσα και διάφορα είδη ψαρικής. Με όλα αυτά μπορούμε να κάνουμε θαύματα όπως θα δούμε παρακάτω.

Με μια βόλτα σε κάποιο δάσος, γυρνάμε πίσω με όμορφα κλαδιά, κουκουνάρες ή βελανίδια και κυπαρισσόμηλα ή και ασυνήθιστα φυτά τα οποία μπορούμε να αποξηράνουμε. Με μια βόλτα προς το βουνό θα μείνουμε έκθαμβοι από όσα θα βρούμε στη διαδρομή και με το τι πετάνε οι άνθρωποι. Μπορείς να επιστρέψεις πίσω για παράδειγμα με ένα βαρέλι, μια παλιά καρέκλα και οτιδήποτε άλλο το οποίο αξιοποιείται με ελάχιστη φαντασία είτε εντός του σπιτιού, είτε στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Ιδέες

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχεις προμηθευτεί τα παραπάνω.Τώρα τι;

  • Για αρχή βάλε σε κάποιο μπωλ ή πιατέλα κουκουνάρες ή βότσαλα. Συνδύασέ τα με σχοινιά ή το δίχτυ του ψαρά που περισυνέλλεξες.

  • Σε κάποια γωνιά ή βάζο επίσης θα ήταν πανέμορφα όσα παλιά και παράξενα σε σχήματα ξύλα έχεις βρει ή τα φυτά που θα αφήσεις να αποξηραθούν.

  • Με τα κοχύλια σου μπορείς να κάνεις φανταστικές συνθέσεις ή και κρεμαστά για τοίχο. Κάποια από όσα δημιουργήσεις σκέψου ότι μπορείς να τα βάψεις, αλλά και στη φυσική τους κατάσταση θα είναι υπέροχα.

  • Φαντάσου επίσης πως μπορείς να τοποθετήσεις και φωτισμό. Γέμισε παράξενα μπουκάλια με άμμο και βάλε κεριά.

  • Αν προμηθευτείς δε και ξυλλόκολλα ή θερμόκολλα μπορείς να κολλήσεις σε ό,τι επιφάνεια θέλεις όλα αυτά δημιουργώντας αριστουργήματα ακόμη και χρηστικά όπως για παράδειγμα με έναν απλό μηχανισμό φτιάχνεις ένα ρολόι.

  • Αν βρήκες μια καρέκλα για φαντάσου να τοποθετήσεις μια γλάστρα στη θέση που έχει για κάθισμα ας πούμε.

  • Ρίξε το βαρέλι όπως είναι σπασμένο στον κήπο και γύρω ή μέσα φύτεψε εποχιακά φυτά που θα δώσεις χρώμα.

  • Μια ρόδα επίσης θα διακοσμήσει όπως δεν φαντάζεσαι το βραχόκηπό σου ή θα δώσει άλλη νότα στο παρτέρι σου.

  • Ένας μεγάλος κορμός δέντρου θα είναι υπέροχος σε μια γωνιά είτε στο εσωτερικό του σπιτιού ή στο μπαλκόνι ακόμη και κρεμασμένος από την οροφή.

Αφήνουμε ελεύθερη φαντασία, κάνουμε εξόρμηση στη φύση κι όλα θα έρθουν μόνα τους. Το αποτέλεσμα θα εκπλήξει εσάς και όσους θα έρχονται σπίτι σας. Στα απλά είναι η ομορφιά ως γνωστόν.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…