Διακοπές: μια θετική τόνωση των γονιδίων

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Όλοι γνωρίζουμε πια πως υγεία και ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Μια νέα όμως αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει περίτρανα το πώς συμβαίνει αυτό, εξετάζοντας τα γονίδιά μας.

Οι ερευνητές, με τον καθηγητή γενετικής Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής “Translational Psychiatry”, μελέτησαν 94 υγιείς γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών που αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα σε κατάλυμα της Καλιφόρνια, όπου απλώς χαλάρωναν ή έκαναν διαλογισμό και γιόγκα.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος και έκαναν γενετικές αναλύσεις για τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων πριν και μετά τις διακοπές.

Αν και σε προηγούμενες μελέτες έχουμε δει τη θετική επίπτωση των διακοπών στην ψυχολογία, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει  πως αυτές καταφέρνουν να μεταβάλλουν προς το καλύτερο τη λειτουργία των γονιδίων. Η θετική αυτή επίδραση στο DNA, μπορεί να διαρκέσει από έναν έως και δέκα μήνες, αν δε κατά την διάρκεια των διακοπών μας κάνουμε επίσης διαλογισμό ή γιόγκα (ή και τα δύο).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αρκεί μόνο μια εβδομάδα διακοπών για γίνουν αλλαγές και στο DNA, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, να τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να ελαχιστοποιείται το επίπεδο των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και την άνοια.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην έκφραση των γονιδίων χάρη στις διακοπές, όταν κανείς φεύγει μακριά από τον πολυάσχολο ρυθμό της ζωής, ζώντας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον και μάλιστα για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σημαντική θετική επίδραση των διακοπών και μια καταστολή των αντιδράσεων του στρες», είπε η ερευνήτρια – καθηγήτρια ψυχιατρικής Ελίσα Έπελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο,  στη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Η μείωση του άγχους συμβάλει πάντα στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Σώμα και ψυχή πάνε μαζί. Όταν το ένα υγιαίνει παρασύρει και το άλλο!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr