Διακοπές με ιστιοπλοϊκό: γιατί να τις προτιμήσετε!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας, άμεση επαφή με τη φύση, πληθώρα απίστευτων τοπίων, ονειρεμένες παραλίες, αίσθηση πολυτέλειας και χλιδής… Έως πρόσφατα, οι διακοπές με σκάφος θεωρούνταν προνόμιο μόνο όσων έχουν τη δυνατότητα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όμως δεν είναι πραγματικά.

Πρόκειται για μια άριστη εναλλακτική των παραδοσιακών διακοπών που οδηγούν τους περισσότερους από μας στο δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου, αφού και φθηνότερα μπορεί να μας βγει, αλλά και να μας χαρίσει μια αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία…

Με ένα ιστιοπλοϊκό μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολλά διαφορετικά νησιά σε μια μόνο φορά, να κολυμπήσει σε μη προσβάσιμες παραλίες, να ξυπνάει κάθε μέρα και αλλού, να αλλάζει παραστάσεις ταχύτατα.

Επιπλέον, γλιτώνει το κόστος μεταφοράς (ακτοπλοϊκά, αεροπορικά κλπ), το κόστος ενοικίασης δωματίων, οχημάτων, τα εστιατόρια και όσα άλλα ξοδεύει κανείς στις διακοπές του. Αν τα προσθέσει όλα αυτά μαζί, σε τελική ανάλυση και ύστερα από μια μικρή έρευνα, θα διαπιστώσει πως το κόστος των διακοπών με ιστιοπλοϊκό δε θα ξεπερνά αυτό των συμβατικών διακοπών. Προτού παρθεί όμως οποιαδήποτε απόφαση, καλό θα είναι να προσέξει κάποια βασικά σημεία για να μη βγει το ταξίδι… ξινό.

Χρήσιμες συμβουλές πριν ταξιδέψετε

Επιλέξτε την κατάλληλη παρέα

Όποιον και να ρωτήσετε που να έχει κάνει διακοπές με σκάφος θα σας το πει. Τα άτομα που θα πάρετε μαζί σας θα πρέπει να είναι σοφά επιλεγμένα. Οι χαρακτήρες θα πρέπει να δένουν απόλυτα μεταξύ τους και να γνωρίζονται καλά.

Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για τέτοιου είδους διακοπές. Οι συνθήκες πάνω στο σκάφος είναι περίεργες (στενοί και μικροί χώροι, άστατες καιρικές συνθήκες, δουλειές που πρέπει να γίνονται). Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δε θα υπάρχουν γκρίνιες, ο καταμερισμός των εργασιών θα πρέπει να γίνει από την αρχή και να τηρηθεί κατά γράμμα, θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία απόψεων. Δε θα πάρετε μαζί σας άτομα που υποφέρουν από ναυτία, όσο κι αν προβλέψετε τον καιρό, ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι. Με λίγα λόγια η παρέα θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα.

Επιλέξτε τον σωστό σκίπερ

Ακόμα κι αν κάποιοι από την παρέα διαθέτουν δίπλωμα ιστιοπλοΐας, καλύτερα να πάρετε έναν καπετάνιο και για να είστε ξέγνοιαστοι, αλλά και επειδή θα είναι κάποιος πιο έμπειρος από οποιονδήποτε ερασιτέχνη φίλο σας.

Τα έξοδά του υπολογίζονται από 700-1200 ευρώ την εβδομάδα και καλό θα ήταν να είναι κάποιος συστημένος. Πριν αποφασίσετε, μιλήστε μαζί του για τις λεπτομέρειες της διαδρομής. Ο σκίπερ συνεργάζεται συνήθως με την εταιρία από την οποία θα νοικιάσετε το σκάφος. Θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος, έμπειρος, διακριτικός και να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τον αφήσετε να χαράξει μόνος του την πορεία σας γιατί σε αυτή την περίπτωση ίσως επιδιώξει να κάνει απλώς τα βασικά, ώστε να ξεκουράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Χαράξτε την μαζί από την αρχή για να αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου, αλλά και πιθανές διαφωνίες. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογίσετε τη διατροφή του και φυσικά τα καύσιμα.

Ελέγξτε το σκάφος

Παίζει ρόλο αν το σκάφος που θα επιλέξετε είναι παλιό ή όχι. Ένα καινούργιο σίγουρα θα σας κοστίσει περισσότερο, αλλά έχει λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει βλάβες. Θα πρέπει να ελέγξετε τις δεξαμενές της βενζίνης και του νερού, το μπάνιο, την παροχή ζεστού νερού, να εντοπίσετε ρωγμές και χτυπήματα, να τσεκάρετε την άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…