Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή χαμηλή σε υδατάνθρακες;

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα

Η επιλογή της κατάλληλης δίαιτας είναι πάντα μια δύσκολη απόφαση που προαναγγέλει μια επίπονη διαδικασία. Απαιτεί θυσίες, δέσμευση και συνέπεια. Εφόσον, λοιπόν, τολμούμε να υποβληθούμε σε αυτές τις θυσίες γεύσεων, ποιές τροφές πρέπει να κρατήσουμε στη διατροφή μας και ποιές όχι για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

Το μεγάλο δίλημμα βρίσκεται ανάμεσα στην επιλογή δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά ή χαμηλής σε υδατάνθρακες. Στην πρώτη περίπτωση, φαγητά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως για παράδειγμα το κρέας, το βούτυρο και το γάλα είναι απαγορευμένα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θυσιάζουμε τροφές με υψηλά επίπεδα υδατανθράκων, όπως είναι το άσπρο ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι. Σε ποιά περίπτωση, όμως, έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε αμερικάνικο περιοδικό για την Εσωτερική Ιατρική, η δίαιτα που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων είναι η απώλεια περισσότερων κιλών και παρουσίαση καλύτερων επιπέδων χοληστερίνης.

Αναλυτικότερα, εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα ενός ετήσιου προγράμματος δίαιτας που υπεβλήθησαν 148 παχύσαρκοι ενήλικες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και κλήθηκαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς τύπους δίαιτας. Από την πρώτη ομάδα ζητήθηκε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με ημερίσια πρόσληψη λίπους μικρότερη από 30%, ενώ στη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε η πρόσληψη υδατανθράκων κάτω των 40 γραμμαρίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα χαμηλών υδαταθράκων έχασε κατά μέσο όρο 5,4 κιλά, ενώ η ομάδα που στερήθηκε τα κορεσμένα λίπη κατάφερε να χάσει κατά μέσο όρο 1,8 κιλά. Παράλληλα, η πρώτη ομάδα παρουσίασε καλύτερα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες είδαν μεγαλύτερη μείωση σωματικού λίπους.

Ποιά είναι λοιπόν η καλύτερη δίαιτα; Η έρευνα μίλησε και κατέδειξε την αποφυγή υδατανθράκων. Αν, βέβαια, δεν μπορείτε να στερηθείτε τα ζυμαρικά ή το ψωμί, η αποφυγή κορεσμένων λιπαρών θα σας βοηθήσει, επίσης, στην απώλεια βάρους. Άλλωστε, και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για δίαιτα.

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.