Δίαιτα ή διατροφή; Δίλημμα ή ψευδοδίλημμα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Θέλετε να χάσετε βάρος και περιττά κιλά; Ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος και ποια η διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων;

Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία αγαθών. Στα ράφια των πολυκαταστημάτων ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει ό,τι του χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτή η αφθονία όμως έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην αύξηση του σωματικού τους βάρους την οποία προσπαθούν να ελέγξουν με την λεγόμενη δίαιτα ή την διατροφή. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος και τι ομοιότητες και διαφορές υπάρχουν;


Διαβάστε επίσης: Υπογλυκαιμία και διατροφή


Τι είναι δίαιτα;

Δίαιτα ονομάζουμε το είδος και το σύνολο των τροφών των οποίων καταναλώνει ένας άνθρωπος ανάλογα με τον τρόπο ζωής του. Είναι για παράδειγμα λογικό ένας αθλητής να έχει υψηλότερες ενεργειακές ανάγκες από έναν μη αθλούμενο.  Έτσι λοιπόν η δίαιτα αναφέρεται σε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του οργανισμού σε χρήσιμα στοιχεία και ενέργεια.

Διατροφή

Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οργανισμός μας επεξεργάζεται κάποιες τροφές και με τον οποίο αναπλάθει τους ιστούς του. Στην ουσία αφορά την πέψη, τον μεταβολισμό και τον αναβολισμό (σύνθεση) χρήσιμων ουσιών για τον οργανισμό μας.

Δίαιτα ή διατροφή; Δίλημμα ή ψευδοδίλημμα;

Η επιλογή μας

Οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες μια και οι δύο έχουν εξίσου μεγάλη σημασία για την υγεία μας. Το είδος των τροφών των οποίων καταναλώνουμε έχει να κάνει όχι μόνο με το μεταβολισμό μας αλλά και με το αποτέλεσμα του στον οργανισμό και το σώμα μας.  Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αποικοδομήσει και να πέψει με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό όλες τις ουσίες που προσλαμβάνει. Πρέπει λοιπόν οι δύο έννοιες να συνδυάζονται.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει να πεινάσουμε ή να υποσιτιζόμαστε. Πρέπει αν τηρείται ένα σωστό ισοζύγιο και μια ισορροπία η οποία προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα. Όταν ο διατροφολόγος διαμορφώνει ένα πρόγραμμα διατροφής για την ημέρα μας αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να λάβει υπόψιν του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον σώμα μας ώστε να μπορεί να έχει την απαραίτητη ενέργεια.

Μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι το καύσιμο του ανθρώπινου σώματος. Αν μειώσουμε πολύ τις θερμίδες τις οποίες καταναλώνουμε μέσα στην μέρα μας μειώνεται και η ενέργεια που έχουμε άρα είναι πιθανό να μη είμαστε αποδοτικοί στην εργασία μας και στις δραστηριότητες μας, να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, στην διάθεσή μας και στην αλληλεπίδραση μας με το περιβάλλον μας.

Συνεπώς λοιπόν οποιαδήποτε παρέμβαση σε θέματα διατροφής πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης και συμβουλής ειδικού. Σε άλλη περίπτωση υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και να είναι επικίνδυνη για εμάς.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.