Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό χρόνο. Για τους ασθενείς τους, ο Kwasnicka πρότεινε νηστεία 12 έως 16 ωρών. …
Δίαιτα FODMAP-η λύση για το ευερέθιστο έντερο
Νικήστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και νιώστε πιο υγιείς διορθώνοντας την διατροφή σας.
Η διατροφή είναι από τα πιο βασικά στοιχεία της καθημερινής μας ζωής. Είναι απαραίτητη για να εφοδιάζει τον οργανισμό μας με απαραίτητα στοιχεία και θρεπτικές ενώσεις οι οποίες να του δίνουν ενέργεια και να βοηθούν στην αυτοσυντήρησή του. Τι γίνεται όμως όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει επαρκώς και με τον κατάλληλο τρόπο τις τροφές που του προσφέρουμε; Η λύση είναι η δίαιτα FODMAP.
Τι είναι η δίαιτα FODMAP
Οι συγκεκριμένες δίαιτες απευθύνονται σε ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο και σκοπός της δίαιτας είναι να μειώσει την κατανάλωση υδατανθράκων οι οποίοι είναι δύσπεπτοι και μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, δυσανεξία και ερεθισμό στο έντερό μας. Τα αρχικά FODMAP σημαίνουν Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols, τα οποία είναι τα κυριότερα συστατικά τα οποία δημιουργούν δυσπεψία και αναστάτωση στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Γενικότερα αποκλείονται από την διατροφή μας πολλές τροφές οι οποίες να περιέχουν τις συγκεκριμένες ουσίες, για αυτό και αποτελεί μια δίαιτα η οποία συστήνεται κυρίως από επαγγελματίες διατροφολόγους και δεν πρέπει να ακολουθείται για άλλους λόγους ή αυτοβούλως.
Διατροφή και επιτρεπόμενες τροφές
Ξεκινώντας τη διατροφή αυτή, θα πρέπει να σταματήσουμε εντελώς για ένα διάστημα την κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις ενώσεις ή που τις περιέχουν σε αρκετά υψηλή περιεκτικότητα. Αργότερα τις επανεισάγουμε στη διατροφή μας σε μικρές ποσότητες προσπαθώντας να βοηθήσουμε το έντερό μας να συνηθίσει την κατανάλωσή του σταδιακά και με ήπιο τρόπο.
Η λίστα των τροφίμων τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες κινδύνου για το ευερέθιστο έντερο περιλαμβάνει κρεμμύδι, όσπρια και λαχανικά, δημητριακά όπως βρώμη και σιτηρά, καθώς επίσης και γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτι και παγωτό. Οι τροφές αυτές περιέχουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες ή φυτικές ίνες οι οποίες είναι αρκετά δύσπεπτες.
Οι επιτρεπόμενες τροφές οι οποίες συνίστανται σε αυτήν την περίπτωση είναι το κρέας, τα αυγά, το γάλα καρύδας, τα περισσότερα φρούτα, καθώς επίσης και τα ζυμαρικά και το ρύζι. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολύ λιγότερους υδατάνθρακες από τις πρώτες, ενώ κυριαρχεί η πρωτεΐνη και οι λιπαρές ενώσεις οι οποίες είναι λιγότερο δύσπεπτες.
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοιου είδους δίαιτα είναι δύσκολη και στερεί αρκετές τροφές από το άτομο που την ακολουθεί. Η συμβουλή γιατρού καθώς επίσης και η διαμόρφωση ενός διαιτολογίου το οποίο να είναι εξατομικευμένο είναι πάντα η συνιστώμενη οδός και έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.