Διαγωνισμοί στο διαδίκτυο

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Είστε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι; Σας δυσκολεύει αυτό; Υπάρχει μια όμορφη πρόταση για να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο και να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας. Πρόκειται για όλους τους διαγωνισμούς που διεξάγονται μέσω διαδικτύου. Μπείτε στον πειρασμό να συμμετέχετε είτε έχετε σχετικές γνώσεις και εμπειρία είτε ακόμη και όχι.

Τα θέματα

Πλέον οι περισσότεροι διαγωνισμοί γίνονται μέσω διαδικτύου και η συμμετοχή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Υπάρχει μια πληθώρα θεμάτων που θα βρείτε ενδιαφέροντα ή και χρήσιμα για το επάγγελμά σας. Κατ’αρχάς οι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί συνήθως είναι ανοιχτοί και σε ερασιτέχνες. Διαγωνισμοί φωτογραφίας, σεναρίου, θεατρικών έργων, συγγραφής, ποίησης και μουσικής σύνθεσης είναι αρκετά συνηθισμένοι. 

Είναι μεγάλη εμπειρία να καταπιαστείτε με μια μορφή τέχνης που σας εκφράζει και να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο έργο που θα κριθεί και θα βαθμολογηθεί. Δεν είναι απλά ένα χόμπι, αλλά μια άσκηση που θα αναπτύξει άγνωστες πτυχές του πνεύματός σας. 

Εάν θέλετε να επενδύσετε το χρόνο σας σε κάτι που θα σας βοηθήσει στην καριέρα σας, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε διαγωνισμούς για επιχειρηματικές ιδέες, startups και καινοτομίες. Γίνονται συνέχεια και συγκεντρώνουν πλήθος ειδικών που αν περάσετε στον πρώτο γύρο αξιολόγησης, θα σας συμβουλέψουν για την ανάπτυξη και τελειοποίηση της πρότασης σας.

Η αναζήτηση

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες, πολλές από τις οποίες επαναλαμβάνονται ετησίως. Φυσικά θετικό είναι να αναζητήσετε διαγωνισμούς και στο εξωτερικό με λέξεις κλειδιά στις μηχανές αναζήτησης. Η συμμετοχή άλλες φορές είναι δωρεάν και άλλες φορές υπάρχει ένα μικρό κόστος για την εξέταση της πρότασης. Τελικά όμως δεν αξίζει να αποθαρρυνθείτε. 

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κερδίστε μια καλή θέση, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από έπαθλο που μπορεί να είναι και χρηματικό. Η επιτυχία σας θα κοσμεί εσαεί το βιογραφικό σας, ενώ είναι άγνωστο τι νέους δρόμους θα σας ανοίξει. 

Με το να κάθεστε σπίτι και να παρακολουθείτε από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή καλλιτεχνικά έργα ή εμπορικές επιτυχίες δεν αποκτάτε προσωπική εμπειρία και δεν μπορείτε να αξιολογήσετε επαρκώς το δικό σας ταλέντο. Όσο προσπαθείτε και τολμάτε να υποβάλετε μια δική σας ατομική ή ομαδική συμμετοχή, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να διακριθείτε και να εξελιχθείτε.

Η απόλαυση

Πραγματικά η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απειλή της καραντίνας και οι φοβίες που έχουν εμφανιστεί είναι μια τέλεια ευκαιρία για να βρείτε το χρόνο και τη διάθεση να ψάξετε με υπομονή το ελληνικό και παγκόσμιο διαδίκτυο. Το να σκεφτείς μια ιδέα, να την υλοποιήσεις και να την παρουσιάσεις είναι κάτι πολύτιμο και ωφέλιμο. Ακόμη και να μην προχωρήσετε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα είστε περήφανοι που λάβατε μέρος. 

Εξάλλου υπάρχουν επαγγέλματα όπως του αρχιτέκτονα που μετράει πολύ να έχεις ένα portfolio έργων και μελετών, οπότε η προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Αυτό ισχύει και για φιλόδοξους καλλιτέχνες. Τέλος για όσους αγαπούν ερασιτεχνικά έναν τομέα θα είναι μέγιστη απόλαυση να αναμετρηθούν με άλλους ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες.

Οι προοπτικές

Μην αμελείτε να είστε δραστήριοι και δημιουργικοί. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο χαλαρά και τυχαία, αλλά καλό είναι να μπει σε ένα πρόγραμμα με μικρούς, μεσαίους και μεγάλους στόχους. Ό,τι κάνετε για εσάς είναι πρώτα για τον εαυτό σας και την προσωπική του ανάπτυξη. 

Ο κόσμος προσφέρει καθημερινά ευκαιρίες για συναγωνισμό και νέες εμπειρίες. Ο χρόνος που έχουμε δεν είναι άπειρος, οπότε ξεκινήστε άμεσα το κυνήγι των ευκαιριών κι έχετε να κερδίσετε πολλά.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…