Διαδικτυακά μαθήματα μοντέρνας τέχνης

Συντάκτης: Flowmagazine

Επειδή μας αρέσει η μοντέρνα τέχνη και θέλουμε να τη γνωρίσουμε από όλες τις πλευρές της, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης παρέχει διαδικτυακά μαθήματα.

Διαδικτυακά μαθήματα από το MoMA

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) έχει ξεκινήσει μια σειρά από δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα τέχνης, τα οποία αποτελούν ένα εξαιρετικό εγχείρημα του μουσείου διατηρώντας το ενδιαφέρον του κοινού κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κατά τη διάρκεια κάθε μαθήματος, οι μαθητές θα μπορούν να ακούνε απευθείας από επιμελητές, καλλιτέχνες και σχεδιαστές και θα μάθουν όσα δεν θα ήταν δυνατόν να μάθουν όσες φορές και αν επισκέπτονταν τη γκαλερί για τα έργα που παρουσιάζονται στη συλλογή και τις εκθέσεις του MoMA.

Τα μαθήματα 

Το MoMA δίνει πρόσβαση στα σεμινάρια μέσω της πλατφόρμας Coursera, όπου τα μαθήματα στο διαδίκτυο διαθέτουν ευέλικτες προθεσμίες ώστε οι σπουδαστές να τα περατώνουν στον δικό τους χρόνο. Μερικά από τα μαθήματα προσφέρονται από το MoMA εδώ και χρόνια, ενώ το νεότερο μάθημα για τη σύγχρονη τέχνη διδάχθηκε πριν από μόλις δύο μήνες. Τα μαθήματα έχουν ως εξής: “Fashion as design”, “Seeing through photographs”, “In the studio: abstract post-war painting”, “Modern art and ideas”, και “What is contemporary art?”. Ας πάρουμε μια γεύση.

What is contemporary art?

Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Σε ένα πρόγραμμα πέντε εβδομάδων, εξετάζεται η τέχνη μέσα από ποικιλία θεματικών: μέρη και χώροι, τέχνη και ταυτότητα, μεταμόρφωση καθημερινών αντικειμένων και τέχνη και κοινωνία. Κάθε εβδομάδα ξεκινά με ένα βίντεο που συνδέει έργα τέχνης από τη συλλογή του MoMA με την εκάστοτε θεματική. Διαθέτει ηχητικές συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιμελητές και μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με ορισμένα έργα.

Fashion as design

Αυτό το σεμινάριο επικεντρώνεται σε μια επιλογή από περισσότερα από 70 ρούχα και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από υφάσματα kente και τζιν έως φορέματα με τρισδιάστατη εκτύπωση. Μέσω αυτών των ενδυμάτων, μπορούμε να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά ως προς το τι φοράμε, γιατί το φοράμε, πώς είναι φτιαγμένο και τι σημαίνει, με βοήθεια από σχεδιαστές, κατασκευαστές, ιστορικούς και άλλους που εργάζονται καθημερινά στη βιομηχανία της μόδας και του ρουχισμού. Περιλαμβάνονται επισκέψεις σε στούντιο, συνεντεύξεις και άλλοι τρόποι που μας εισάγουν στην ιστορία και την ανάπτυξη κάθε ενδύματος και τις μεταβαλλόμενες χρήσεις, τις έννοιες και τις επιπτώσεις τους με την πάροδο του χρόνου.

Seeing through photographs

Σε αυτό το μάθημα εξετάζονται λεπτομερώς οι φωτογραφίες από τη συλλογή του MoMA και μαθαίνουμε διάφορες προοπτικές σχετικά με το τι είναι μια φωτογραφία και τους τρόπους με τους οποίους η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των 180 χρόνων της πορείας της: ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ως εργαλείο για την επιστήμη και την εξερεύνηση, ως μέσο τεκμηρίωσης, ως μέσο αποτύπωσης ιστοριών και ως τρόπος επικοινωνίας και κριτικής στον πολιτισμό μας, όπου κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η εικόνα.

Περισσότερα σχετικά μαθήματα μπορείτε να δείτε και στη σελίδα του MoMA στην πλατφόρμα Coursera. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…