Διαδικτυακή προσπάθεια για επιστροφή των αρχαιοελληνικών μνημείων!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Διαδικτυακή προσπάθεια για επιστροφή των αρχαιοελληνικών μνημείων!Τα Αρχαιοελληνικά μνημεία «ζητούν» τον επαναπατρισμό τους… και η εκστρατεία “I am Greek and I want to go home” μπορεί να εκπληρώσει τον πόθο εκατομμυρίων Ελλήνων! Μισός Παρθενώνας, αγάλματα που «μυρίζουν» Ελλάδα και κλασσικά δημιουργήματα… ως αποκτήματα ξένων λαών. «Μπορείς να κλέψεις ένα άγαλμα, αλλά δεν μπορείς να κλέψεις την καταγωγή του» βροντοφωνάζει το site www.iamgreek.gr. Άλλωστε, ένα «κακοποιημένο» μνημείο με το 65% της τέχνης του να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πάντα θα παραμένει ημιτελές. Καιρός να σταθεί περήφανος ο Παρθενώνας στα πάτρια εδάφη!

Όλα ξεκίνησαν διαδικτυακά…

… για χάριν του πολιτισμού, της Ελλάδας! Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2009, με τον φωτογράφο Άρη Καλογερόπουλο να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και να συναντά την αίθουσα 18 με την επιγραφή “Parthenon Galleries”. Κάποιος επιτέλους έπρεπε να μετατρέψει το δέος που ένιωθε απέναντι στα «κλεμμένα» κομμάτια του Ελληνικού πολιτισμού σε κίνημα. Ο φακός της φωτογραφικής του μηχανής κατέγραψε την αλήθεια, γεγονότα που όλοι ήξεραν και ήθελαν να αλλάξουν. Ο τρόπος δεν άργησε να φανεί, καθώς το Φεβρουάριο του 2012 ο Άρης Καλογερόπουλος αποφάσισε να εκφράσει και να γνωστοποιήσει το «έγκλημα» του Έλγιν. Οι εικόνες ανέβαιναν στο προσωπικό προφίλ του και ο κόσμος άρχιζε να τις κοινοποιεί! Το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία του “I am Greek and I want to go home”.

Διαδικτυακή προσπάθεια για επιστροφή των αρχαιοελληνικών μνημείων!«Αν ο Έλγιν δεν επισκεπτόταν την Ελλάδα»

Καινούριες κινήσεις για την καμπάνια! Τα βίντεο με τις φωτογραφίες της Καρυάτιδας, της κόρης του Ερεχθείου που εγκαθίσταται στο εξωτερικό είναι το πρώτο ερέθισμα του επισκέπτη στο site. Από τη μία η περηφάνια… από την άλλη οργή μαζί με θλίψη! Όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε μια νέα έξυπνη εκστρατεία του “I am Greek and I want to go home” με φωτογραφίες που δείχνουν πως θα ήταν διάφορα διάσημα μνημεία σήμερα αν τα είχε επισκεφτεί ο Έλγιν. Σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν άραγε το Άγαλμα της Ελευθερίας ή ο Χριστός Λυτρωτής του Ρίο ντε Τζανέιρο, αν ο λόρδος ταξίδευε προς την περιοχή; Χωρίς κεφάλι, χωρίς χέρια ή απλά κομματιασμένο; Όμως το «θήραμα» ήταν ένα, ο Παρθενώνας.

Ας στηρίξουμε την Ελληνική καμπάνια!

Διαδικτυακή προσπάθεια για επιστροφή των αρχαιοελληνικών μνημείων!Ένα κλικ… μπορεί να φέρει πίσω τον πολιτισμό μας στην πατρίδα του! Μια ομάδα πάντα είναι πιο ισχυρή, πάντα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Η καμπάνια αποτελεί μια εθελοντική κίνηση που δεν στηρίζεται σε κρατικές χρηματοδοτήσεις, δεν βασίζεται στο κράτος αλλά στη δύναμη του λαού. Στόχος είναι η έμπρακτη υποστήριξη της καμπάνιας σε σχέση με τη χορηγία και τη διαφήμιση. Η επικοινωνία, τα έξοδα της διοργάνωσης και η διάδοση του μηνύματος… στοιχίζουν, γεγονός που γνωρίζουν πολύ καλά οι δεκάδες υποστηρικτές του. Εταιρίες, περιοδικά και εφημερίδες βρίσκονται στο πλευρό της πρωτοβουλίας. Βέβαια, ακόμα και μια απλή κοινοποίηση στο Facebook ή μέσω email ή ένα διαφημιστικό banner μπορούν να βοηθήσουν αρκετά…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.