Δημητσάνα: Η αρχόντισσα της Πελοποννήσου

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Έφτασε ο χειμώνας και επιθυμείτε να πάρετε τα βουνά; Αναζητάτε όμορφους χειμερινούς προορισμούς για να αποδράσετε, να περάσετε καλά και «να γεμίσετε τις μπαταρίες σας;» Η Δημητσάνα σίγουρα αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλα αυτά.


Διαβάστε επίσης: Ορεινή Αρκαδία… για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο!


Δημητσάνα: Μία ιστορική κωμόπολη με πληθώρα επιλογών και δραστηριοτήτων

Η Δημητσάνα κατά τους χειμερινούς μήνες, σφύζει από ζωή. Πλήθος ταξιδιωτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, τουρίστες από την άλλη άκρη του πλανήτη, σχολεία και πληθώρα συλλόγων   επισκέπτονται κατά καιρούς το πανέμορφο αυτό μέρος. Η Δημητσάνα αποτελεί μία σπουδαία ιστορική κωμόπολη γεμάτη μνήμες και μύθους. Χτισμένη πάνω από το φαράγγι του Λούσιου Ποταμού προσφέρεται για πληθώρα δραστηριοτήτων και σπορ, όπως καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία και trekking.


Διαβάστε επίσης :Διασχίζοντας το ενδιαφέρον φαράγγι του Λούσιου


Δημητσάνα: Η αρχόντισσα της Πελοποννήσου

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης:«Το μουσείο-κόσμημα» της Δημητσάνας

Η Δημητσάνα φημίζεται για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που διαθέτει. Πρόκειται για ένα μουσείο-κομψοτέχνημα, που το νερό κυλάει γάργαρο και μας χαρίζει εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Πρόκειται για ένα τέλειο βιοτεχνικό «συγκρότημα» που μας ξεναγεί  στον παλιότερο τρόπο ζωής, καθώς επίσης και στην ιστορία και στις παραδόσεις του τόπου.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης μας μαθαίνει τη λειτουργία των παλιών μύλων και νερόμυλων. Επιπλέον, «μας μεταφέρει» στους ξακουστούς μπαρουτόμυλους, που κατασκευαζόταν το μπαρούτι κατά την Επανάσταση του 1821. Η Δημητσάνα αποτελούσε, όπως είναι γνωστό την «Μπαρουταποθήκη της Επανάστασης». Μέσα στο συγκεκριμένο μουσείο μαθαίνουμε επίσης πράγματα σχετικά με την τέχνη του βυρσοδέψη, ο οποίος κατεργαζόταν δέρματα.


Διαβάστε επίσης :Σημαντικά Μουσεία με ειδικό ενδιαφέρον


Εκκλησιαστικό Μουσείο: πλούσια ιστορικά, λαογραφικά και θρησκευτικά αρχεία  

Εκτός αυτού, στη Δημητσάνα αξίζει να επισκεφτούμε οπωσδήποτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο αποτελούσε την οικία του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’. Εάν κάποιος αναζητάει υλικό για έρευνες, εργασίες και διατριβές, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Δημητσάνα διαθέτει   βιβλιοθήκη με πλούσιο ιστορικό, λαογραφικό, αλλά και θρησκευτικό αρχείο. Ακόμη και για απλό εμπλουτισμό γνώσεων, επιμόρφωση, αλλά και διεύρυνση πνευματικών οριζόντων, 35.000 τόμοι και σπάνιες εκδόσεις, μας περιμένουν να τα μελετήσουμε.

Δημητσάνα: Η αρχόντισσα της Πελοποννήσου

Εκκλησίες Ιστορικά Μνημεία και «Κρυφά Σχολειά»

Το Ρολόι δεσπόζει αγέρωχο από το χρόνο δίπλα από την πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Πέτρινα καλντερίμια, στενά σοκάκια και ιστορικά και μη αρχοντικά, μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Η  Δημητσάνα είναι γεμάτη εκκλησίες και «Κρυφά Σχολειά» που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο ποταμός Λούσιος σε συνδυασμό με την φύση που οργιάζει, προσφέρει μοναδικές εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες.


Διαβάστε επίσης : Μονές και ναοί σε απίθανα μέρη της Ελλάδας


Εάν αγαπάτε τις προκλήσεις, την περιπέτεια, τα βουνά και τη  φύση, η Δημητσάνα αποτελεί αναμφισβήτητα τον προορισμό που ονειρεύεστε.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.