Σε όλους μας αρέσει να… τσιμπολογάμε, σχεδόν τόσο πολύ, όσο θέλουμε να χάσουμε και βάρος. Όμως, η συνήθειά μας να …
Δημητριακά ολικής άλεσης, η φυσική ενίσχυση του οργανισμού μας
Όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε σχετικά με τα δημητριακά ολικής και θετικές προσφορές τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο άνθρωπος από πολύ νωρίς στην ιστορία του ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης. Ένα από τα πρώτα είδη τα οποία καλλιέργησε ήτανε το σιτάρι με το οποίο μετά έφτιαξε το αλεύρι και από εκεί το ψωμί. Για πολλούς αιώνες το σιτάρι ήταν και είναι ακόμα ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά για την παρασκευή πληθώρας προϊόντων όπως ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, γλυκά και άλλα πολλά. Εκτός από αυτό όμως πολλά άλλα σιτηρά έχουν πλέον αναδειχθεί από την μοντέρνα βιομηχανία τροφίμων και μαζί με αυτά και τα προϊόντα ολικής άλεσης τα οποία μάλιστα έχουν και αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης
Τα διάφορα σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και άλλα για τις ανάγκες της βιομηχανία τροφίμων όταν κόβονται από το χωράφι και μετά την διαλογή τους περνούν από ένα σύστημα επεξεργασίας όπου το «ανεπιθύμητο» εμπορικά κομμάτι (ενδοσπέρμιο και φύτρο) απομακρύνονται. Στα προϊόντα ολικής άλεσης κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τα προϊόντα έχουν υποστεί την μικρότερη και λιγότερη δυνατή επεξεργασία (χωρίς αυτό να πηγαίνει σε αντίθεση με την ασφάλεια των τροφίμων), και διατηρούν τα περισσότερα από τα μέρη τους.
Διαβάστε επίσης: Η διατροφή του εργαζόμενου: πώς να παραμείνετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια
Οφέλη στον οργανισμό μας
Ως προς την θερμιδική αξία τους τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τα συμβατικά. Παρόλα αυτά η σύσταση του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες τα οποία έχουν αρκετές χρήσιμες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
- Βοηθούν στην απώλεια σωματικού βάρους μια και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού
- Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό και ως εκ τούτου ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να καταναλωθούν
Γενικά δεν πρέπει να καταναλώνονται από ανθρώπους που έχουν προβλήματα διαγνωσμένα με το παχύ τους έντερο. Συγκεκριμένα λειτουργούν αρνητικά σε οργανισμούς που πάσχουν από σπαστική ή ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Επίσης αντενδείκνυται σε διαβητικούς διότι όπως και όλα τα ζυμαρικά και σιτηρά περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων τα οποία είναι ικανά να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Επιπλέον ανάλογα το άτομο μπορεί και να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα ακόμα και δυσπεψία σε κάποιες περιπτώσεις.
Έτσι λοιπόν είναι σκόπιμο αν διαπιστωθεί κάποια επιπλοκή να ενημερωθεί πρώτα ένας αρμόδιος διατροφολόγος. Διατροφικά όμως έχουν μεγάλη και σημαντική αξία.