Δεύτερο υπόγειο: Μια επιλογή με πλεονεκτήματα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η σύγχρονη διαρρύθμιση ακινήτων λαμβάνει πλέον υπόψη της και παράγοντες όπως την ανάγκη να σταματήσει η γιγάντωση του αστικού χώρου και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τους υπόγειους χώρους. Δείτε τα υπόγεια με άλλο μάτι μέσα από το άρθρο μας!

Πολυεπίπεδα 3D σπίτια

Τα σπίτια μας εκτείνονται σε τρεις διαστάσεις και σε πολλά επίπεδα. Το υπόγειο είναι ένας χώρος που δίνει χρηστικότητα και εναλλακτικές επιλογές στο ακίνητο μας. Ένα δεύτερο υπόγειο είναι μια εξαιρετική λύση για τη μεγέθυνση των κτιρίων, χωρίς να δημιουργείται αισθητική υποβάθμιση και με άριστα αντισεισμικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Η συνήθης πρακτική

Οι κατοικίες, είτε είναι μονοκατοικίες, είτε μικρές ή μεγάλες πολυκατοικίες, αρέσκονται σε ένα και μόνο υπόγειο στο οποίο τοποθετούνται το γκαράζ, οι αποθήκες, τα μηχανοστάσια και πιο σπάνια και λειτουργικοί χώροι σε σύνδεση με το ισόγειο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία ή playrooms. Με το νόμο 4495/2017 τακτοποιήθηκαν τέτοιες αυθαιρεσίες και πλέον πολλά από αυτά τα διαμερίσματα είναι αξιοζήλευτα και ευπώλητα.

Ένας επιπλέον όροφος

Το υπόγειο δεν πρέπει να ταυτίζεται με έναν σκοτεινό πρόχειρο βοηθητικό χώρο. Όλες οι πόλεις έχουν ανάγκη από την εξεύρεση χώρων. Ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει μια μανία με το μέγιστο ύψος κτιρίων για να μη χάσει κανένα παλιό κτίριο το άνετο οπτικό του πεδίο, η εκμετάλλευση του υπόγειου χώρου είναι σχεδόν μονόδρομος για το μέλλον. Πραγματικά ένα δεύτερο υπόγειο είναι ένας επιπλέον όροφος και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια άριστη επιλογή για επαγγελματικούς χώρους όπως ιατρεία, έδρες εταιριών, δικηγορικά γραφεία, κλπ.

Ένα υπόγειο διαμέρισμα

Φυσικά ένα υπόγειο διαμέρισμα για χρήση ως κατοικία θεωρείται ακόμη κάτι εξεζητημένο και μειονεκτικό, όμως η χρήση της υψηλής τεχνολογίας, το διαδίκτυο και το ταλέντο των αρχιτεκτόνων μπορούν να το μετατρέψουν σε έναν αξιοθαύμαστο χώρο που δε θα δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και θα συναρπάζει τον επισκέπτη.

Η ψυχολογία βασικός παράγοντας για την επιλογή κατοικίας

Για τις κατοικίες, ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι ακόμη ο πιο ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικούς αγοραστές. Με την ανάπτυξη του μετρό και των υπόγειων γκαράζ πλέον οι συμπολίτες μας είναι αρκετά πιο εξοικειωμένοι και δε νιώθουν την ασφυξία και την κλειστοφοβία των παλιών δεκαετιών. Τα υπόγεια διαμερίσματα, με κατάλληλο φωτισμό και αερισμό και με έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια που θα δίνουν ενδιαφέρον στην καθημερινή διαβίωση, μπορεί να γίνουν μια νέα μόδα που θα αλλάξει τις παγκόσμιες υποδομές και θα φέρει ένα νέο πνεύμα.

Το κόστος

Δύο ακόμη πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι το κόστος και οι πολεοδομικοί κανονισμοί. Όσο ο Οικοδομικός Κανονισμός δε στοχεύει ξεκάθαρα στη χρήση του υπόγειου χώρου και στην επέκταση των κτιρίων βαθύτερα, υπάρχουν ένα σωρό ανασταλτικοί παράγοντες αλλά και συγκεκριμένα άρθρα ή αποφάσεις δικαστηρίων που δεν προωθούν ή δεν επιτρέπουν την υπόγεια δόμηση. Το κόστος σχετίζεται με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης και μοιάζει άδικο να δαπανηθεί για υπόγειους ορόφους αν οι δομήσιμες επιφάνειες μπορούν να γίνουν πάνω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους.

Η ζήτηση

Η Πολιτεία και οι μηχανικοί θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην υπογειοποίηση των πόλεων. Η οικοδόμηση προς τα περιαστικά βουνά και οι συνεχείς εμπρησμοί πρέπει να σταματήσουν. Αν αξιοποιηθούν δύο και τρία υπόγεια με κύριες χρήσεις, θα σωθεί το φυσικό περιβάλλον όλων των μεγαλουπόλεων και θα μπει ένας φραγμός στη γιγάντωση του αστικού χώρου.

Φυσικά χρειάζεται διεξοδική επιστημονική μελέτη και νέοι χωροταξικοί κανόνες και σχετικά κίνητρα αλλά σε πρώτη φάση η εκμετάλλευση του δεύτερου υπογείου είναι η καλύτερη αρχή που μπορεί να γίνει. Ακόμη και η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με τα διεθνή και τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός που αργά ή γρήγορα θα στρέψει το ενδιαφέρον και πάλι στο ξεχασμένο υπόγειο των κατοικιών και των επαγγελματικών κτιρίων.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…