Δεντροφύτευση και ποδηλασία για τη γενοκτονία των Ποντίων

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Δεντροφύτευση και ποδηλασία για τη γενοκτονία των ΠοντίωνΦυτεύουν δέντρα και «πράσινο» στο Δήμο Πεντέλης… για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων! Με σύνθημα «Ξανά – Γεννιέμαι μέσα από τις στάχτες μου», η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) φέρνει ξανά στη μνήμη την ιστορία και τις ρίζες της. Σαν μια δράση «τιμής» για τη Γενοκτονία και με συμβολικό νόημα, Πόντιοι (και μη) θα δώσουν ραντεβού πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 και ώρα 11.00.

Ωστόσο, οι κινήσεις της ΠΟΕ δεν τελειώνουν εδώ… αφού στις 18 Μαΐου, οι νέοι της ομοσπονδίας θα τρέξουν για τη ζωή και θα ποδηλατήσουν στην Αθήνα, με σκοπό να τιμήσουν μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες στην ιστορία! Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ η λήξη της ποδηλατοδρομίας θα γίνει στο Σύνταγμα, με την ακολουθία μουσικής συναυλίας.

Μια ημέρα μετά, στις 19 Μαΐου (Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου) θα τελεστεί μνημόσυνο από το Σύλλογο Ποντίων Μελισσίων. Το τελευταίο θα λάβει χώρο στην Κεντρική πλατεία Ελευθερίας (πλατεία Αγ.Γεωργίου) της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, με τους κατοίκους και τους Ποντίους να καταθέτουν στεφάνια. Η δράση θα κλείσει με ομιλία του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη.

Δεντροφύτευση και ποδηλασία για τη γενοκτονία των ΠοντίωνΠερί γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σφαγές και εκτοπισμοί ήταν λίγα από αυτά που συνόδεψαν τη γενοκτονία στον Πόντο κατά τη διάρκεια του κινήματος των Νεότουρκων (1914-1923). Η ιστορία εκτιμά ότι χάθηκαν περίπου 213.000-368.000 Ελληνικές ψυχές. Ωστόσο, όσοι επιβίωσαν, προσπάθησαν να φτάσουν στον Άνω Πόντο. «Όχι», η γενοκτονία δεν ήταν τυχαία, αλλά εξελίχθηκε με σύστημα από τους Νεότουρκους, με «όπλο» τον ξεριζωμό, τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο και τα βασανιστήρια, ενώ ήδη οι Πόντιοι δεν είχαν φαγητό ή νερό! Όπως αναφέρουν μαρτυρίες στη διεθνή βιβλιογραφία, το «έγκλημα» συνεχίστηκε και προς άλλες χριστιανικές ομάδες, όπως ήταν οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι. Η γενοκτονία αναγνωρίστηκε το 1994 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποφασίστηκε να τιμάται στις 19 Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.