Δέντρο ή καράβι; Τα ερωτήματα του χριστουγεννιάτικου στολισμού βρίσκουν λύση

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Πολλά και ευχάριστα τα διλήμματα του χριστουγεννιάτικου στολισμού. Καράβι ή δέντρο; Φυσικό ή τεχνητό δέντρο; Απαντάμε ο καθένας με το προσωπικό του γούστο και στολίζουμε όμορφα στο σπίτι μας.

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός είναι σκέψη που απασχολεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μπορεί να είναι απλός ή σύνθετος ανάλογα τον χρόνο ή την διάθεση ή την δυνατότητα καθενός, με καράβι ή δέντρο.

Καράβι ή Δέντρο

Το καράβι είναι απόρροια της ναυτικής παράδοσης της χώρας ενώ το δένδρο ήρθε τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μετά το 1821 λόγω της ανάληψης της βασιλείας από τον Όθωνα και ο δενδροστολισμός γινότανε από την Αυλή που την αποτελούσαν κατά κύριο λόγο Βαυαροί. Πλέον είναι και τα δύο της μόδας.

Προτάσεις  για το καράβι

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιρλάντα από φωτάκια την οποία θα περάσετε πάνω από τα ιστία με προσοχή για να αποφευχθεί τυχόν ζημιά που θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα ή και φωτιά.
  • Μπορείτε να βάλετε γιρλάντα από σημαιάκια, ιδανικά αντίγραφα από σημαίες πλοίων πραγματικών.
  • Μια άλλη επιλογή είναι τα κεράκια ρεσώ, τα οποία με προσοχή μπορείτε να βάλετε πάνω στα κατάρτια του πλοίου. Κάλλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φαναράκια για αισθητική αναβάθμιση και γλυκιά ατμόσφαιρα.
  • Μια πιο σύγχρονη οπτική είναι να στολίσετε το καράβι σας με στολίδια δέντρου που σας περίσσεψαν αρκεί αυτά να ταιριάζουν βέβαια και να είναι σχετικά λιτά-δεν θέλουμε να αποσπούν την προσοχή από το ίδιο το καράβι μας!

Προτάσεις για το δέντρο

Εδώ είναι πιο καθιερωμένες οι επιλογές σας καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία και για αγορά δέντρου, τεχνητού ή φυσικού. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά έλατα αρκεί να βρεθείτε στα σημεία πώλησής τους και να διαλέξετε ένα της αρεσκείας σας. Στα τεχνητά μπορείτε κυρίως με χρωματικούς συνδυασμούς όπως χρυσό-ασήμι, χρυσό-κόκκινο ή άλλα χρώματα. Εδώ προσέξτε να αρχίσετε με τα στολίδια και τέλος με τα φωτάκια. Τα στολίδια μπορούν να είναι πλαστικά, μεταλλικά ή γυάλινα. Στον συνδυασμό χρυσό-ασήμι μπορείτε να παίξετε στο μοτίβο χιόνι-φως προσθέτοντας γυάλινα στολίδια όπως νιφάδες χιονιού ή αγγέλους.

Χωρίς τίποτα από τα δύο

Σε αυτήν την περίπτωση στολίστε κατά το δοκούν βάζοντας κάποιο κλαδί ή κούτσουρο ζωγραφίζοντας τα ή στολίζοντάς τα με χριστουγεννιάτικα στοιχεία.

Το σπίτι

Εδώ μπορείτε να βάλετε στο τζάκι, αν έχετε, κάλτσες ή μπότες. Στο σαλόνι  βάλτε σε χριστουγεννιάτικες πιατέλες στο τραπέζι ή απευθείας στο τραπέζι κεράκια, μπάλες ή κάποια κηροπήγια. Οι γιρλάντες μπορούν να μπουν επίσης στους τοίχους ή τις πόρτες.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.