Δεν κάνουμε πια σεξ. Γιατί;

Συντάκτης: Flowmagazine

Μιλάμε για τη σημασία του σεξ σε μια ρομαντική σχέση και κατά πόσον είναι απαραίτητο σε μία σχέση. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.

Nαι; Όχι; Ίσως; Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε μπορεί το σεξ για κάποιους από εμάς να είναι σημαντικό (έως και πάρα πολύ), ενώ για κάποιους άλλος λιγότερο. Στο κάτω κάτω της γραφής, εξαρτάται από τις προσωπικές απόψεις και τα βιώματα, τις ορέξεις και τις διαθέσεις του σώματος και τη φύση της εκάστοτε σχέσης. Επομένως, όχι, το σεξ δεν είναι απαραίτητο, per se. 

Πολλά άτομα έχουν ευτυχισμένες, υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τις/τους συντρόφους τους. Ή κάνοντας σεξ μια στο τόσο. Μπορεί να είναι η χαμηλή λίμπιντο, μια κατάσταση υγείας, το γεγονός ότι θες να νιώσεις τη συντροφικότητα περισσότερο από το να κάνεις σεξ. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι υγιής. Ούτε ότι ο/η σύντροφος δεν νοιάζεται και δεν σε αγαπάει. 

Καμία προσέγγιση στο ζήτημα «σεξ» δεν είναι λάθος

Η σεξουαλικότητα είναι φάσμα. Όπως και το φύλο. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στα συναισθήματα για το σεξ και τη δυνατότητά μας για σεξουαλική έλξη, ώστε το κάθε άτομο έχει διαφορετική προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα. Και μαντέψτε! Καμία προσέγγιση δεν είναι λάθος. Φυσικά, το σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις είθισται να αλλάζει σε συχνότητα και ποιότητα. Άλλωστε, υπάρχουν αμέτρητες σεξουαλικότητες, όσες είναι και τα άτομα πάνω στον πλανήτη.

Δεν κάνουμε πια σεξ. Γιατί;

Ας μην βιαστούμε να αγιοποιήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε τη μία ή την άλλη κατάσταση. Συχνά δεν υπάρχει μια άμεση αιτία που να οδηγεί σε σχέσεις χωρίς σεξ, αλλά μάλλον ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλουν στο πώς μια σχέση γίνεται σιγά σιγά χωρίς σεξ με την πάροδο του χρόνου. 

Αιτίες για τις οποίες μειώνεται η σεξουαλική διάθεση

Ακολουθούν μερικοί συνήθεις ύποπτοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο sex…less situationship, σύμφωνα με τον Brown-James και τη σεξοθεραπεύτρια Vanessa Marin, LMFT: 

  1. Οι πιο πιθανές «φανερές»
  • Κανένα από τα δύο (ή και περισσότερα άτομα) δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το σεξ
  • Η πολλή δουλειά βάζει το σεξ πιο χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες
  • Η παραμέληση της οικειότητας με τη/τον/τους συντρόφους, αλλά και της ευχαρίστησης γενικότερα
  • Μια σύγκρουση στη σχέση που δημιουργεί αποσύνδεση
  • Προβλήματα υγείας (π.χ. σεξουαλικός πόνος, δυσλειτουργία, αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση κ.λπ.)

Διαβάστε επίσης:Αντιμετωπίστε τη στυτική δυσλειτουργία με τα κατάλληλα τρόφιμα


Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι asexual

  • Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν βιώσει σεξουαλικό τραύμα, καθιστώντας το σεξ πιο δύσκολο ή λιγότερο ελκυστικό
  • Αναντιστοιχία λίμπιντο ή άλλες μορφές ασυμφωνίας επιθυμίας

Δεν κάνουμε πια σεξ. Γιατί;

  1. Μια σημαντική αιτία που συχνά παραγνωρίζεται

Μην κατηγορείτε τις γυναίκες αν έχουν χαμηλή λίμπιντο. Η πατριαρχία σε εξουθενώνει. Οι σεξουαλικές σπίθες σβήνουν αν δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση στις δουλειές του σπιτιού. Με όλη την έξτρα απλήρωτη δουλειά που αναλαμβάνουν οι γυναίκες εντός του σπιτιού, πού να βρουν μετά την ενέργεια για σεξ;

Ναι, ακόμη και η συναισθηματική εργασία για μια σχέση λαμβάνεται υπόψη. Και μάλιστα σοβαρά. Το αποδεικνύει η ακόλουθη έρευνα. Ερευνητές κι ερευνήτριες σεξουαλικότητας από το Πανεπιστήμιο Swinburne στην Αυστραλία διερεύνησαν πώς το ψυχικό φορτίο επηρεάζει τις ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις. Επικεντρώθηκαν στη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία και βρήκαν ότι η «χαμηλή επιθυμία» για σεξ επηρεάζει περισσότερο από το 50% των γυναικών και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η ανισότητα επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, δείχνει ότι οι γυναίκες σε ισότιμες σχέσεις (όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού και το ψυχικό φορτίο) είναι πιο ικανοποιημένες με τις σχέσεις τους και, με τη σειρ ευά τους, αισθάνονται περισσότερη σεξουαλική επιθυμία από εκείνες που έχουν άνισες σχέσεις. Ταρήματά τους υποδηλώνουν ότι μια απάντηση στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία των γυναικών θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση του όγκου της εργασίας που πρέπει να αναλάβουν οι γυναίκες στις σχέσεις τους. Επομένως, βάλτε το καλά στο μυαλό σας, η ανισότητα επηρεάζει. 

Δεν κάνουμε πια σεξ. Γιατί;

Asexuality

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για την οικειότητα, αν καταλάβουμε πώς τα asexual ζευγάρια μένουν μαζί, χωρίς το σεξ να τα συνδέει. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μάς περιέγραφε παλιότερα: «Μπορεί ας πούμε να βιώνω πολύ μεγάλες περιόδους ασεξουαλικότητας, να μην σκέφτομαι καν το σεξ, να μην αισθάνομαι κάποια τέτοιου είδους ανάγκη από τη μέση και κάτω. Όταν ερωτεύομαι, βρίσκομαι στο graysexuality. Δεν είναι ότι θέλω να κρατήσω τον εαυτό μου για εκείνον ή για εκείνη που θα ερωτευτώ, αλλά αν δεν υπάρχει συναίσθημα αισθάνομαι άσχημα όταν με ακουμπούν με αυτή την πρόθεση και δυσφορώ».

Υπάρχει επίσης τόση παραπληροφόρηση εκεί έξω για το σεξ και αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν ανθυγιεινές σχέσεις εξαιτίας αυτού. Για παράδειγμα, το να πιστεύει κανείς ότι το σεξ πρέπει να είναι πάντα αυθόρμητο. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε έναν σύντροφο που καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ανεξάρτητα από το ποιες είναι αυτές. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη για κάθε ρομαντική και σεξουαλική σχέση.


Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι εξέλιξης της ισότητας φύλων στην νέα εργασιακή πραγματικότητα


Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…