Δεν ήσουν λάθος. Ήσουν μάθημα.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Προσδοκίες που πονούν ή καλύτερα πονούν οι προσδοκίες; Η προδοσία είναι κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων που κάποια στιγμή πιθανώς θα βιώσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας πάρει από κάτω;

Μια φορά και έναν καιρό, υπήρξαμε εμείς. Για λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία. Μέχρι που όλα άλλαξαν. Μια ιστορία που ο καθένας έχει να αφηγείται. Ο καθένας έχει μια πίκρα και ένα λάθος. Που αν το σκεφτούμε από την άλλη γιατί να το ονομάσουμε λάθος; Από μια διαφορετική οπτική θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μάθημα. Άλλωστε πως ορίζεται το λάθος; Το ότι κάποιος μας πόνεσε και μας πρόδωσε γιατί να είναι δική μας ευθύνη;

Ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας, συνήθως έχει και κάτι διαφορετικό να μας μάθει. Ίσως πάλι αρκετοί μας δείχνουν ένα ίδιο επαναλαμβανόμενο πρόσωπο που δεν μας αρέσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να πρέπει να επανεξετάσουμε την δική μας θέση σε όλο αυτό. Μπορεί να πρέπει να ορίσουμε από την αρχή τα όριά μας.

Ωστόσο θα έλεγε κανείς πως έχει αρκετό ενδιαφέρον να προσπαθούμε κάθε φορά να αποκρυπτογραφούμε τις πράξεις των άλλων και τις σκέψεις μας απέναντι σε αυτές. Όταν κάποιος προδίδει την εμπιστοσύνη μας κατηγορούμε τους εαυτούς μας και δημιουργούμε ενοχές στην κρίση μας. Νομίζουμε πως θυμώνουμε γιατί κάποιος μας κορόιδεψε, αλλά στην ουσία ο θυμός μας είναι προς τον εαυτό μας που δεν κατάλαβε τι άνθρωπος ήταν ο απέναντί μας.

Τρόποι που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις

Αν σε πρόδωσαν και δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς προσπάθησε να μην αναλώνεσαι με σκέψεις εκδίκησης και μην αφήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα να σε κατακλύσουν. Μοιράσου τον πόνο σου με κάποιον που θα σε ακούσει με ενδιαφέρον και άσε τον εαυτό σου σιγά σιγά να προχωρήσει μπροστά. Προσπάθησε να μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να αισθανθεί χειρότερα απ’ ότι πραγματικά είναι και φρόντισε να κρατήσεις τις απαραίτητες αποστάσεις.

Μια φράση του Γκάντι λέει πως, «Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει αν δεν του το επιτρέψεις». Αλλά όπως και να το κάνουμε η ζωή δεν θα μπορούσε να έχει νόημα χωρίς όλα αυτά. Άλλωστε οι ανθρώπινες σχέσεις πάντα θα μας εκπλήσσουν.

Φοβάμαι τον άνθρωπο που δεν πόνεσε ποτέ. Να έζησε άραγε καμιά στιγμή στη ζωή του ουσιαστικά; Κάθε άνθρωπος είναι και ένα μάθημα, είτε εύκολο είτε δύσκολο. Είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε. Πριν φύγουμε όμως πρέπει να φύγουμε ελεύθεροι. Η συγχώρεση δεν σημαίνει πάντα σε ξαναβάζω στη ζωή μου. Μπορείς να συγχωρέσεις επειδή δεν έχεις χώρο μέσα σου για τοξικά συναισθήματα. Αποδέξου ό,τι συνέβη και φρόντισε να επενδύσεις στον εαυτό σου τα καλύτερα κομμάτια σου. Ο κάθε άνθρωπος μας έδωσε έστω και κάτι καλό. Ας προχωρήσουμε με αυτό.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.