Δεν είναι πίτες, δεν είναι τάρτες, είναι γκαλέτ!

Συντάκτης: Flowmagazine

Πρόκειται για ένα γαλλικό είδος πίτας, που είναι ιδανική για όσους δεν το ‘χουν και πολύ με τις πίτες, αφού για την γκαλέτ δεν απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και τεχνική.

Η ευκολία των γκαλέτ έγκειται στο άνοιγμα της ζύμης, καθώς έχουν ελεύθερο σχήμα και ό,τι περισσεύει διπλώνει και έρχεται πάνω από τη γέμιση. Ετσι, μπορεί σε μια μπουκιά να νιώθεις περισσότερη γέμιση, σε άλλη όμως να αισθάνεσαι τη ζύμη, που είναι αφράτη και γίνεται με πρόβειο βούτυρο, τόσο πάνω όσο και κάτω από τη γέμιση.

Οι γαλλικές γκαλέτ έχουν λοιπόν, ατέλειες αλλά αυτό είναι που τις κάνει και πιο casual, αλλά και πιο εύκολες.


Διαβάστε επίσης: 2 συνταγές για πεντανόστιμες κι υγιεινές τάρτες


Εδώ σας δίνουμε τη βασική συνταγή για το ζυμάρι, αλλά εσείς μπορείτε πραγματικά να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα σας. Χάρη στα υλικά και στην πρωτοτυπία τους, αυτές οι γκαλέτ μπορούν να σταθούν και στο γιορτινό τραπέζι, οπότε πειραματιστείτε από τώρα και διαλέξτε την αγαπημένη σας!

Δεν είναι πίτες, δεν είναι τάρτες, είναι γκαλέτ!

Η βασική ζύμη της γκαλέτ

Υλικά

Μερίδες: για 1 γκαλέτ 6 μερίδων

  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού πρόβειο βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • περίπου 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό, από το ψυγείο

Διαβάστε επίσης: Cheesecake… κάθε μέρα!


Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τη βασική ζύμη της γκαλέτ, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
  • Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη.
  • Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Όταν πρόκειται να γεμίσουμε την γκαλέτ, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι τελείως στρογγυλό.
  • Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου ή σε λαμαρίνα.
  • Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ.
  • Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο στεφάνι.
  • Ψήνουμε για όσο χρόνο απαιτεί κάθε συνταγή.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…