Δεν είμαι τέλειος άνθρωπος… Ε και;

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Τέλειος… ποιος είναι τέλειος; Κανείς μας και το γνωρίζουμε. Από αυτό μέχρι να το αποδεχτούμε ωστόσο και να συνθηκολογήσουμε με αυτό ζώντας ειρηνικά με τον εαυτό μας, η απόσταση είναι μεγάλη.

Πολλάκις έχουμε ακούσει και συζητήσει όλοι για την περίφημη αυτοκριτική, την οποία επιμελώς μάλλον αποφεύγουμε όσο μπορούμε, οι πιο πολλοί από μας τουλάχιστον. Απορίας άξιον βεβαίως αυτό, δεδομένου ότι αφενός μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί κι αφετέρου τι άλλο συμπέρασμα άραγε να βγει πέρα από το προφανές πως έχουμε ελαττώματα, κάνουμε λάθη και δεν είμαστε τα τέλεια όντα. Τι ακριβώς… σοκάρει;

Άρνηση

Λογικό μοιάζει το να επιθυμεί κανείς να είναι όσο πιο κοντά στην τελειότητα ή όσο σωστότερος γίνεται, για να είμαστε πιο ρεαλιστές. Και μπορεί να συμβεί αν προσπαθεί συνέχεια για την αυτοβελτίωσή του σαφώς και δουλεύει με τον εαυτό του προς αυτόν τον σκοπό αδιάκοπα. Αρκεί πρωτίστως να έχει δει και παραδεχτεί πως δεν είναι τέλειος.

Γιατί ωστόσο αυτό το τελευταίο είναι δύσκολο παρά την ανθρώπινη φύση και λογική; Μα γιατί είμαστε τα πιο εγωιστικά πλάσματα βεβαίως… θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη κι απλή απάντηση, μα σωστή. Γιατί αρεσκόμαστε στο να βλέπουμε και να επισημαίνουμε των άλλων τα στραβά κι όχι τα δικά μας.

Γιατί θεωρούμε πως βλέπουμε σωστά τα πράγματα κι έχουμε δίκιο τις πιο πολλές φορές ή την πιο αντικειμενική άποψη. Γιατί ο ρόλος του θιγμένου ή του αδικημένου μας τονώνει το εγώ, όσο κι αν παραπονιόμαστε, καθώς επίσης μας κάνει προσφιλείς ή συμπαθείς στους γύρω.

Γιατί δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πως έχουμε ευθύνες για πολλά κακώς κείμενα στη ζωή μας, επειδή αυτό πονάει και προσγειώνει άσχημα.

Συμφιλίωση με τη διαπίστωση

Κάποια χρονική στιγμή στιγμή φτάνει κανείς ή τουλάχιστον πρέπει να φτάνει στην παραδοχή πως απέχει μακράν από την τελειότητα και να αρχίσει να εξατάζει τον εαυτό του με άλλα μάτια. Η διαπίστωση αυτή θα βοηθήσει στην αυτοβελτίωσή μας ειλικρινά και θα μας ανακουφίσει, ενώ δεν το περιμέναμε.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…