Δεν αρκεί να χρησιμοποιούμε οικολογικά καλαμάκια για να σώσουμε το περιβάλλον

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

H υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Προκειμένου να έρθει η διαφορά που θέλουμε να δούμε, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πριν κατηγορήσουμε, λοιπόν, το διπλανό μας που χρησιμοποιεί ακόμη πλαστικό καλαμάκι, ας εξετάσουμε τι μπορούμε να διορθώσουμε εμείς.

Μπαταρίες

Οι μπαταρίες περιέχουν υδράργυρο και τοξικές ουσίες. Αν δεν τις ανακυκλώνουμε σωστά, πλήττουμε σημαντικά το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευασίες μελανιού – για τον εκτυπωτή, για παράδειγμα. Τα χημικά απορροφώνται από το έδαφος της χωματερής και καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Έρχονται, έπειτα, στον ίδιο μας τον οργανισμό.

Τροφές

Υπολογίζεται ότι καθένας από εμάς παράγει 173 κιλά απορριμμάτων που προέρχονται από τρόφιμα που δε θέλουμε. Ταυτόχρονα, 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Καυσαέριο

Το αυτοκίνητο είναι το κύριο μέσο μεταφοράς των περισσότερων κατοίκων της πόλης. Όταν καίγεται η βενζίνη, εκλύονται τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα και δε θα έπρεπε να τις υποτιμούμε. Είναι προτιμότερο να περπατάμε, να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς – όταν αυτό είναι εφικτό και ο συνωστισμός περιορισμένος – να χρησιμοποιούμε ποδήλατο ή κάποιο ηλεκτροκίνητο όχημα. Έτσι, θα περιορίσουμε σημαντικά το ανθρακικό μας αποτύπωμα.

Αλόγιστη χρήση πλαστικού

Τα περισσότερα προϊόντα που θα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έρχονται σε πλαστική συσκευασία. Οι σακούλες που υπάρχουν στο ταμείο, είναι επίσης επιβλαβείς. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στη ζωή μας μόνο το επαναχρησιμοποιούμενο, ώστε να μην επιβαρύνουμε περισσότερο μία ήδη τεταμένη κατάσταση.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.