Δέλτα ποταμού Έβρου: ένας οικοτουριστικός προορισμός!

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Στα σύνορα της Ελλάδας βρίσκεται το Δέλτα του ποταμού Έβρου ένας προορισμός οικοτουριστικός.

Θέλετε να επισκεφθείτε ένα μέρος με οικολογικό ενδιαφέρον; Στα σύνορα της Ελλάδας βρίσκεται το Δέλτα του ποταμού Έβρου ένας προορισμός οικοτουριστικός.

Η περιοχή αποτελεί στην ουσία ένα σύνολο επιμέρους οικοσυστημάτων συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 υδάτινα) προστατεύονται από την συνθήκη Ραμσαρ. Στο Δέλτα διαβιούν πλήθος είδος ζώων και φυτών και ένεκα των φερτών υλών από τον Έβρο, αλλά και της διαμόρφωσης του χώρου. Επίσης, λόγω της ιδιότητας των ποτάμιων εκβολών το νερό είναι γλυκό και αλμυρό. Οι βιότοποι είναι χωρισμένοι σε 7 βασικές ενότητες

  • Παραποτάμια βλάστηση
  • Θαμνώδες με αλμυρίκια
  • Υγρά λιβάδια με βούρλα
  • Υποβρύχια βλάστηση αλμυρών-υφάλμυρων υδάτων
  • Βλάστηση λιμνοθαλασσών-γλυκών νερών
  • Αλοφυτική βλάστηση
  • Αμμόφιλη βλάστηση

Χλωρίδα και Πανίδα

Στην περιοχή διαβιούν 300 είδη φυτών όπως ιτιές, λεύκες, πλατάνια και σκλήθρα. Παρατηρείται ποικιλία φυτών και κατά τόπους ανάλογα την σύσταση του εδάφους. Η πανίδα είναι ποικίλη με 40 είδη θηλαστικών όπως ασβοί, κουνάβια. Διαβιούν 28 είδη ερπετών και αμφίβιων όπως νεροχελώνες και βάτραχοι. Ζούν ακόμη 46 θαλασσινά και γλυκού νερού ψάρια όπως τσιπούρες και γουλιανοί.

Ορνιθοπανίδα και μεταναστευτικά είδη

Ειδικό κεφάλαιο είναι τα 320 είδη πτηνών που διαβιούν εκεί και η πληθώρα των μεταναστευτικών πουλιών που διαχειμάζουν και αναπαράγονται εκεί.

Πρόσβαση, διαμονή, εστίαση και επίσκεψη

Η πρόσβαση είναι είτε οδική μέσω Εγνατίας Οδού ή αεροπορική μέσω Αλεξανδρουπόλεως. Η διαμονή είναι αναπτυγμένη και εστιασμένη στα οικοτουριστικά, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε παρακείμενες περιοχές. Η εστίαση θα πρότεινα να εστιαστεί σε φυτικά, αλιευτικά και κυνηγετικά τρόφιμα. Ειδική επισήμανση η επίσκεψη στο Δέλτα χρειάζεται ειδικά έντυπα λόγω μεθοριακής ιδιότητας. Το Δέλτα φημίζεται και για το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του Ήλιου οι οποίες είναι πιο ιδανικές συνδυασμένες με βαρκάδα στον Έβρο.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.