Ο δεκάλογος των απαγορευμένων τροφών

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Κάθε χρόνο δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Η συγκεκριμένη ασθένεια πολλές φορές είναι κληρονομική, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ‘Η έρευνα έχει δείξει ότι οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να προληφθούν. Οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα ότι το 60 τοις εκατό έως 70 τοις εκατό των καρκίνων μπορούν να προληφθούν μέσω των πληροφοριών που διατίθενται σήμερα και με τις απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.’ Με αυτή την ενθαρρυντική δήλωση κατά νου, αυτό το άρθρο ασχολείται με τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες που όχι μόνο θα βελτιώσουν την υγεία σας, αλλά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις τοξίνες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου. Ακολουθεί, ο δεκάλογος των απαγορευμένων τροφών.

1. Πόπκορν

Ποπ κορν στον φούρνο μικροκυμάτων. Οι σακούλες έχουν υπερφθοροαλκύκλια, υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) για να μην ποτίζεται η συσκευασία από το λάδι.Το PFOA έχει συσχετισθεί με όγκους σε ζωικά όργανα (ήπαρ, πάγκρεας, όρχεις και μαστικούς αδένες σε αρουραίους), και αύξηση του καρκίνου του προστάτη σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο που παράγει PFOA. Επιπρόσθετα, έρευνες δείχνουν ότι το χημικό συστατικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα πόπκορν σχετίζεται με τον καρκίνο των πνευμόνων. Μπορεί λοιπόν να είναι πιο εύκολο να καταναλώνετε τις έτοιμες σακούλες ποπ κορν ωστόσο γνωρίζοντας πως είναι γεμάτες χημικά, είναι καλύτερα να αγοράσετε το καλαμπόκι για ποπκορν που βρίσκεται στον ίδιο διάδρομο(!) του σούπερ μάρκετ με το επεξεργασμένο, και να το κάνετε ποπκόρν στην κατσαρόλα. Θα έχει την ίδια (ή ακόμη καλύτερη) γεύση…

2. Ασπαρτάμη

Η ασπαστάμη είναι από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα ζεστά ροφήματα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά και σε πολλά από τα προϊόντα διαίτης. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ασπαρτάμη, αλλά και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Είναι προτιμότερο λοιπόν, να βάλουμε στον καφέ μας ένα κουταλάκι ζάχαρη με 20 θερμίδες, παρά ένα δισκίο σακχαρίνης με 0 θερμίδες και να το ρισκάρουμε.

3. Επεξεργασμένα κρέατα

Τα «προϊόντα» κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα σαλαμάκια, είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους για να τα κάνουν να δείχνουν πιο φρέσκα, ζουμερά και ελκυστικά. Πιο συγκεκριμένα, το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο, που περιέχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Για αυτό θα πρέπει να προσέχετε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και ακόμη καλύτερα να είναι ελευθέρας βοσκής.

4. Σολομός ιχθυοτροφείου

Αν και τα ψάρια θεωρούνται σαν ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγετε το σολομό ιχθυοτροφείου. Αυτά τα ψάρια τρέφονται με αφύσικες τροφές και είναι μολυσμένα με χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

5. Trans λιπαρά

Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα, ωστόσο αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου. Έρευνες υποδεικνύουν ότι κάνουν τεράστιο κακό στην υγεία και πρέπει να αποφεύγονται.

6. Προϊόντα τύπου κόλα

Τα αναψυκτικά έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους. Οξύνουν το pH του σώματος και ταΐζουν τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη και χημικά. Κάποια συγκεκριμένα χημικά, όπως το χρώμα καραμέλας και το παράγωγό του 4-μεθυλιμιδαζόλιο -έχει αποδειχθεί σε έρευνες- ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

7. Επεξεργασμένο αλεύρι

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, γεγονός που «βοηθά» στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

9. Ντομάτες σε κονσέρβες

Στην πραγματικότητα, όλα τα τρόφιμα σε μεταλλικές κονσέρβες είναι επικίνδυνα λόγω τον ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επένδυση του εσωτερικού τις κονσέρβας. Η επένδυση στις κονσέρβες όλων σχεδόν των κονσερβοποιημένων τροφίμων αποτελείται από μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α ή BPA. Σε σχέση με τα άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι ντομάτες σε κονσέρβες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Λόγω της αυξημένης οξύτητάς τους, το BPA μπορεί να διαρρεύσει από την επένδυση μέσα στις ντομάτες. Για να είστε απόλυτα ασφαλείς, αποφεύγετε τις κονσέρβες με μεταλλικές συσκευασίες. Μαγειρεύετε με φρέσκα υλικά ή αγοράζετε προϊόντα σε γυάλινες συσκευασίες.

10. Αλκοόλ

Μια μελέτη στις Η.Π.Α. που παρακολούθησε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής πάνω από 200.000 γυναικών για σχεδόν 14 χρόνια βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση και έπιναν ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα είχαν σχεδόν 30% αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Η χρήση αλκοόλ είναι η δεύτερη κύρια αιτία για την πρόκληση καρκίνου, ακριβώς μετά το κάπνισμα. Ενώ μία χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην υγεία (όπως να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες), η υπερβολική κατανάλωσή του είναι γνωστό ότι προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια και αιφνίδιο θάνατο. Το 2007, επιστήμονες που εργάζονταν στο International Agency for Research on Cancer του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέτασαν τα αποτελέσματα 27 διαφορετικών μελετών σχετικά με την σχέση μεταξύ του καρκίνου και της χρήσης αλκοόλ. Βρήκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να δηλώσουν ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα, οισοφάγο, ήπαρ, παχύ έντερο, στόμα, πρωκτό και μαστούς.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…